El clúster ceràmic de Castelló: protagonista en l'estratègia de recuperació de la crisi

El president, Ximo Puig, la ministra d’Indústria, Reyes Maroto, i el president d’ASCER, Vicent Nomdedeu, destaquen la generació de riquesa i ocupació estable en la província i Espanya

El clúster ceràmic de Castelló: protagonista en l'estratègia de recuperació de la crisi

Encara que la situació ha sigut, és i serà complicada, la indústria ha sigut molt més resilient que altres sectors productius i les dades obrin la porta a l’esperança. Així ho van manifestar ahir el president de la Generalitat, Ximo Puig, el president d’ASCER, Vicente Nomdedéu, i la ministra d’Indústria, Comerç i Turisme, Reyes Maroto, que va defensar que “el clúster ceràmic de Castelló serà protagonista de la recuperació de la crisi de la COVID-19″.

Els representants de les empreses del clúster ceràmic, la ministra i el president de la Generalitat van mantenir ahir una reunió de treball per a analitzar el balanç de 2019 del sector i abordar els reptes de la indústria ceràmica espanyola. I és que el pes del sector castellonenc serà essencial en la recuperació de la província i també d’Espanya, en tindre un impacte del 2,7% del PIB industrial espanyol en 2019, tal com revela l’estudi ‘Impacte socioeconòmic i fiscal del sector de taulells i paviments ceràmics a Espanya’.

Precisament aquest informe presentat ahir per responsables de PwC a partir d’informació obtinguda de l’Institut Nacional d’Estadística (INE) i l’Associació Espanyola de Fabricants de Taulells i Paviments Ceràmics (ASCER), que destaquen que en 2019 el clúster va aconseguir 3.757 milions d’euros en ingressos (una facturació que ha augmentat un 18,2% des del 2015) i 2.818 milions d’euros en exportacions, que col·loquen a Espanya com a segon país més exportador del món i cinqué en producció.

Més enllà d’aquestes dades, Nomdedeu va destacar els resultats de 2020, un any marcat per la pandèmia del coronavirus i la paralització pràcticament total de tota l’activitat comercial en el món. “Les dades confirmen la importància que juga el clúster en l’economia d’Espanya i la de Castelló. Recordem que hem tancat 2020 amb un creixement de les exportacions del 4,4% aconseguint els 3.000 milions d’euros”, va assenyalar.

El president d’ASCER, això sí, va reconéixer que ha sigut i continua sent una situació difícil i que es va obtenir resultats millors dels esperats pel context, encara que no els previstos sense comptar amb la pandèmia del coronavirus: “Necessitem corregir allò menys bo. Necessitem apostar per la innovació i retenir el talent, perquè les persones no formades poden ser cares per al país”.

Així, la ministra d’Indústria, Comerç i Turisme, Reyes Maroto, va ser rotunda i va afirmar que “el 2021 serà l’any de la recuperació i un actor rellevant en aquesta estratègia perquè genera riquesa i treball de qualitat és el clúster ceràmic de Castelló, que sens dubte serà protagonista en la recuperació de la crisi”.

Sobre aquest tema, Maroto va destacar algunes de les dades que mostra l’estudi: el clúster compta amb 15.800 persones ocupades de manera directa, de les quals més del 85% tenen un lloc estable, mentre que de manera indirecta aquesta xifra s’ampliaria a les 21.000 ocupacions. A això se suma l’aportació al PIB que ronda el 3%, els quasi 4.000 milions d’ingressos i sobretot l’augment de l’exportació malgrat la COVID-19. “Hem comprovat que la indústria és més resilient que altres sectors, per la qual cosa incrementarem els recursos per a abordar la transició ecològica, la innovació i la recuperació econòmica”, va afegir.

Indústria de la mà de la sostenibilitat

Durant la presentació de l’informe i la reunió entre els representants, Puig, Nomdedeu i Maroto van coincidir en la necessitat que la indústria vaja de la mà de la sostenibilitat per a avançar en la transició ecològica, com a repte d’Espanya i de la Unió Europea (UE). En paraules de Nomdedeu, “la sanitat i l’economia han d’anar de la mà, igual que la sostenibilitat i la indústria i les energies renovables i la digitalització”. La ministra, en aquest sentit, va destacar també l’aportació mediambiental d’aquestes empreses, amb la seua investigació i ús de nous materials sostenibles i eficients.

A això també es va referir el president de la Generalitat Valenciana, Ximo Puig: “Ha sigut un sector que ha resistit en una situació tan complicada. És clar que cal reindustrialitzar Europa d’una forma comuna, però sense tancar-se, sent capaces de competir i apostant per la sostenibilitat”.

Per al cap del Consell, “la sostenibilitat i la descarbonització no és una opció, sinó l’opció”, per la qual cosa es va comprometre a la retenció del talent perquè aquest “moment de dificultat també siga una finestra d’oportunitats”. Així mateix, va destacar que la vacunació pretén accelerar la recuperació de la crisi social, econòmica i sanitària.

A més, la titular d’Indústria del Govern d’Espanya va anunciar que el grup de treball creat per a elaborar les bases del Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència pretén incrementar la presència de la indústria en l’economia. El grup de treball creat per a elaborar les bases d’aquest pacte va aprovar ahir el primer esborrany, que es traslladarà al Fòrum d’Alt Nivell de la Indústria Espanyola per a la seua aprovació i presentació als grups parlamentaris.

Més informació

0 comentaris

Encara no tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari