L'hostaleria valenciana demana la suspensió cautelar del tancament del sector ordenat per la Generalitat

L'hostaleria valenciana demana la suspensió cautelar del tancament del sector ordenat per la Generalitat
05/02/2021 -

Els hostalers valencians no aguanten més. SOS Hostaleria ha presentat un recurs contenciós administratiu, amb sol·licitud de mesura cautelar, contra la resolució de 19 de gener de 2021, de la Conselleria de Sanitat Universal i Salut Pública “per la qual s’estableixen mesures excepcionals i addicionals en l’àmbit de la Comunitat Valenciana a conseqüència de l’agreujament de la situació de crisi sanitària ocasionada per la Covid-19”.

En opinió dels hostalers valencians, la resolució de la Generalitat “és contrària a Dret i greument lesiva per als interessos del col·lectiu d’hostalers i restauradors”. La resolució aprovada per Sanitat Universal ordena el tancament preventiu i la suspensió cautelar d’activitats dels establiments d’hostaleria i restauració de la Comunitat Valenciana”.

En aquest sentit, els hostalers valencians han decidit recórrer judicialment l’apartat 1.b) de la Resolució de Sanitat Universal i Salut Pública, ja que, segons el seu president, Fidel Molina, “de no concedir-se la mesura cautelar sol·licitada, podrien ocasionar-se greus i perjudicials conseqüències per als administrats”.

El líder dels hostalers valencians considera que la consellera “no ha explicat els motius que li porten a tancar determinats tipus d’establiments i a suspendre unes certes activitats i altres no, ni tampoc per què l’empitjorament de la pandèmia justifica el tancament d’establiments i la suspensió d’unes certes activitats mentre manté obertes altres activitats no essencials”. Segons la demanda presentada per SOS Hostaleria, “aquests qüestionaments posen de manifest el criteri discriminatori i arbitrari contingut en els apartats de la resolució que s’impugna”.

En opinió de Fidel Molina, la disposició impugnada “afecta directament no sols a drets fonamentals dels afectats, sinó també a interessos públics especialment intensos, afectant de manera terrible als principis de llibertat d’empresa, igualtat i interdicció de l’arbitrarietat dels poders públics”.

La demanda presentada per SOS Hostaleria a través de Romero & Llodrá, assenyala que “el conscienciós informe d’avaluació i seguiment de la situació per la pandèmia COVID-19 en la Comunitat Valenciana de data 19 de gener de 2021, elaborat per la Subdirecció General d’Epidemiologia, Vigilància de la Salut i Sanitat Ambiental, així com l’informe de mateixa data elaborat per la Directora General d’Assistència Sanitària als quals es fa referència en la “Resolució”, posen de manifest un substancial repunt dels casos i un agreujament de la situació epidemiològica en els últims dies, encara que no existeixen motius objectius o objectivables que justifiquen el criteri de tancar el sector de l’hostaleria i restauració, en contraposició a la decisió adoptada en altres sectors com per exemple el de les grans superfícies i centres comercials”.

La demanda afig que “si bé l’Administració està legitimada per a prendre aquest tipus de decisions a l’hora de restringir l’activitat econòmica d’uns concrets sectors d’activitat i no d’uns altres, aquesta decisió ha de respondre a criteris lògics i objectius aplicats per igual a tots els sectors no essencials de l’activitat econòmica. La invocada arbitrarietat i tracte desigual resultaria palmària en primer lloc, a la vista del contingut de les mateixes excepcions relacionades en l’apartat 1 b.) de la “Resolució” en els quals queden exceptuats de tancament, entre altres, de “els Serveis d’hostaleria i restauració d’establiments hotelers i allotjaments turístics, per a ús exclusiu de la clientela allotjada en els mateixos” Potser allotjar-se en un hotel fa que el virus deixe de ser contagiós?, es pregunten els lletrats de SOS Hostaleria.

Una altra de les insòlites excepcions, segons SOS Hostaleria, és la dels “Serveis d’hostaleria i restauració situats en empreses i llocs de treball, per a ús exclusiu del personal ocupat”. En aquest sentit, Fidel Molina, s’ha preguntat “si potser el virus és més contagiós quan els serveis d’hostaleria es troben pròxims al lloc de treball i no en el mateix lloc de treball?” Els hostalers valencians no entenen que “menjar en un local tancat situat en el centre de treball implique un menor risc de contagi que menjar, per exemple, en una terrassa d’un establiment d’hostaleria situada a l’aire lliure”.

Per aquest motiu, els hostalers valencians creuen que si l’Administració ha considerat que aquestes excepcions són compatibles amb la lluita contra la pandèmia, mantenir oberts la resta de locals d’hostaleria amb les mesures d’higiene i distanciament que ja s’estaven duent a terme pel sector, també seria compatible amb aquesta lluita. Molina considera que “si el que persegueix la norma és la protecció del dret a la salut col·lectiva mitjançant l’evitació de contagis, com s’explica l’anterior règim d’excepcions? Potser la potencialitat en el contagi és inferior en els serveis d’hostaleria reflectits en les excepcions als de qualsevol altre local de similars característiques situats en un altre lloc diferent?”

Per aquests motius els hostalers consideren que el tancament de l’activitat de l’hostaleria en els termes descrits en l’apartat 1 b.). de la Resolució “manca de justificació, no sent ni proporcional, ni idònia ni motivada aquesta dràstica mesura, no superant per tant el test o judici de proporcionalitat”.

Situació epidemiològica i Dret a la Llibertat d’Empresa, reconegut en l’art. 38 de la C.E.

En relació a l’impacte de la situació sanitària en l’activitat econòmica i social a la Comunitat Valenciana, dels informes tècnics als quals fa referència la “Resolució”, es desprén que l’origen de l’increment en els contagis en les últimes setmanes deriva principalment de contagis produïts en l’àmbit social o familiar en reunions com les dutes a terme amb motiu de les últimes festes nadalenques, que es van produir en domicilis particulars.

En aquest sentit, els hostalers valencians argumenten que “ni la causa de l’actual repunt ni la solució al mateix passa per tancar el sector de l’hostaleria en la nostra Comunitat. Màximament tenint en compte les estrictes mesures d’higiene i seguretat amb les quals complien aquest sector amb anterioritat a acordar-se el tancament de l’activitat d’aquest”, ha assenyalat Molina.

En opinió dels hostalers, “la imposició del tancament de l’activitat hostalera suposa la privació absoluta i una intromissió administrativa brutal sobre el dret constitucional de l’exercici de la llibertat d’empresa, a un sector tan ampli i significatiu en la nostra Comunitat com són la restauració i l’hostaleria, per la qual cosa tenint en compte el caràcter extraordinari i especial que suposa el tancament total d’empreses i la suspensió d’aquestes activitats, així com les implicacions que les mesures suposen, des d’un punt de vista constitucional, empresarial, laboral, social i econòmic, la Resolució hauria d’haver abordat adequadament les implicacions que té per a la salut pública el manteniment o la suspensió d’unes activitats no essencials enfront d’altres sobre les quals s’ha decidit el seu manteniment amb restriccions menys lesives”.

Finalment, la demanda presentada per SOS Hostaleria denuncia que la resolució del Govern implica que, en veure’s impossibilitat el citat sector a poder exercir la seua activitat amb la normalitat precedent a la resolució impugnada (això és amb les limitacions i mesures d’higiene i distanciament social que sí que s’estaven aplicant pel sector) “s’està condemnant a una quantitat ingent de petits i mitjans empresaris de l’hostaleria i la restauració al tancament definitiu dels seus negocis, davant la impossibilitat de recuperar les pèrdues que ja s’estaven generant a conseqüència de l’actual conjuntura i al seu torn davant la falta d’un sistema públic àgil, objectiu i proporcional d’indemnitzacions, ajudes i compensacions per a fer front a aquest tancament forçós de l’activitat com així ocorre en altres països del nostre entorn més pròxim com Alemanya, França, el Regne Unit o Itàlia, entre altres”.

En conseqüència i en consideració de les previsions de l’article 130.1 de la LJCA, en la virtut de la qual la mesura cautelar s’ha d’adoptar “prèvia valoració de tots els interessos en conflicte”, resulta evident que en el cas plantejat tal ponderació hauria de determinar l’adopció de la suspensió cautelar d’aquesta resolució”, han conclòs els advocats de SOS Hostaleria.

Més informació

0 comentaris

Encara no tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari