La joventut se situa com a motor de recuperació i consolidació de la Comunitat Valenciana com a destí segur

‘Estiu Segur’ contractarà 1.000 auxiliars d’informació d’entre 18 i 30 anys per a protegir les platges de Castelló, València i Alacant

La joventut se situa com a motor de recuperació i consolidació de la Comunitat Valenciana com a destí segur
09/06/2021 -

El president de la Generalitat, Ximo Puig, ha assenyalat que el programa ‘Estiu Segur 2021‘, que permetrà la contractació de 1.000 auxiliars d’informació d’entre 18 i 30 anys a les platges de la Comunitat Valenciana, situa a les persones joves com a protagonistes de la recuperació en una iniciativa única enguany a Espanya que ajudarà a consolidar la imatge de la Comunitat com a destí segur.

El president de la Generalitat ha fet aquestes declaracions durant la seua participació a Orpesa en la presentació del dispositiu de seguretat i salut pública de la campanya d’estiu a alcaldesses i alcaldes de municipis costaners, un acte en el qual també han participat la consellera de Justícia, Interior i Administració Pública, Gabriela Bravo, i el conseller d’Economia Sostenible, Sectors Productius, Comerç i Treball, Rafa Climent.

Puig ha assenyalat que la Comunitat Valenciana ha fet un “gran esforç” de contenció de la pandèmia que l’ha convertida en “un dels territoris més segurs de la UE”, i ha subratllat que ara correspon la reactivació econòmica i social de la Comunitat Valenciana, i també la seua recuperació emocional.

“És el moment dels joves, i hem d’estar segurs que no els fallarem”, ha indicat el president, per a qui les institucions han de posar tota la seua obstinació a donar-los una “oportunitat”, que és també “la del futur de la Comunitat.

A més, el president, que ha emfatitzat que la Comunitat Valenciana és l’única autonomia que enguany continuarà amb el programa de contractació de joves a les platges, ha reiterat el seu “agraïment profund” a la població juvenil, pel seu “extraordinari comportament” en el compliment de les mesures sanitàries.

Puig ha destacat, d’altra banda, la “mirada municipalista “de la iniciativa, que es veu accentuada enguany amb les novetats introduïdes, ja que seran els mateixos ajuntaments els que realitzen eixa contractació. Referent a això, ha indicat que el Consell manté una “estratègia clara” en favor de l'”aliança amb el municipalisme”, des del convenciment que és “indestructible”.

“Hem salvat l’important i ho hem fet junts”, ha dit Puig, que considera clau desenvolupar iniciatives amb els ajuntaments que contribuïsquen al fet que el sector turístic puga actuar de “locomotora de la recuperació”.

“Referent per a Espanya”

Per part seua, Gabriela Bravo, ha manifestat que la contractació de joves com a auxiliars a les platges constitueix un “referent per a Espanya” com a única comunitat que continua contractant joves en la seua aposta per un “estiu segur”.

La consellera de Justícia, Interior i Administració Pública ha ressaltat també que la nova forma de contractació directa per part dels ajuntaments permet que els consistoris territorialitzen el servei i puguen contractar, a diferència del passat any, a joves de les seues comarques.

A més, la titular d’Interior també ha subratllat que els i les joves auxiliars compliran una triple funció, ja que, a més que vetlar pel compliment de la normativa sanitària, oferiran informació turística i col·laboraran amb Creu Roja i l’1.1.2 per a evitar ofegaments.

El conseller d’Economia Sostenible, Sectors Productius, Comerç i Treball ha subratllat l'”excel·lent col·laboració” amb els ajuntaments per a desenvolupar aquesta iniciativa, que ofereix “oportunitats” a joves sense ocupació i permet sumar serveis.

Sinergies entre Labora i els consistoris

“Ja és habitual aquest tipus de sinergies entre Labora i els consistoris valencians”, ha assenyalat Rafa Climent, i, per això, que ha agraït als ajuntaments la seua implicació en aquesta iniciativa.

A més, s’ha referit als “bons resultats” que el treball conjunt amb les entitats locals està aportant per al desenvolupament de programes “com l’Emcuju o l’Empuju d’Avalem Joves, l’Avalem Experiència, l’Emergeix, l’Emcold, l’Ecovid i els tallers d’ocupació o les escoles d’ocupació ‘Et Formem’, entre altres”. “El binomi Generalitat i Ajuntaments funciona”, ha agregat

Inversió de 4,5 milions d’euros

Com a principal novetat, en ‘Estiu Segur 2021’ seran els ajuntaments els que contracten directament les persones i la seua selecció serà realitzada per Labora. Per a això, la Generalitat atorgarà una subvenció directa de 4,5 milions d’euros per als 71 municipis que tenen platja litoral o continental, dels quals 32 es troben a la província de València, 19 a Castelló i 20 en la d’Alacant.

Aquesta quantitat és susceptible de ser finançada mitjançant fons europeus a càrrec de l’Ajuda a la Recuperació per a la Cohesió i els Territoris d’Europa (REACT-EU), mitjançant l’Objectiu Específic REACT-UE 2.

Respecte de la distribució del nombre d’auxiliars per municipi serà establida mitjançant criteris objectius, com els quilòmetres de platja, el nombre de places hoteleres o els serveis amb els quals compten les platges, entre altres, amb un número mínim de 2 auxiliars per municipi.

Requisits i funcions

Les persones auxiliars hauran de ser majors de 18 anys i menors de 30 i trobar-se en situació de desocupació -es valorarà el coneixement d’idiomes-, i els seus contractes es formalitzaran per un període de 3 mesos, entre l’1 de juny i el 30 de setembre.

Amb caràcter general l’equip d’auxiliars realitzarà labors d’informació sobre normativa COVID-19, especialment sobre el control d’accés i aforament de les platges, i vetlarà pel compliment de les mesures contingudes en la normativa de Sanitat i de les disposicions recollides en els plans de seguretat i salvament i en els plans de contingència.

Dins de les seues funcions es troba també la d’informar i orientar a les persones usuàries que accedisquen a la platja dels avisos i comunicats que es puguen dictar en matèria d’emergències i protecció civil des del Centre de Coordinació d’Emergències de la Generalitat, així com proposar, a través de l’1.1.2 Comunitat Valenciana, en el cas que es produïra una emergència que no puga ser coberta amb els recursos presents, l’activació i mobilització de recursos extraordinaris.

També posaran en coneixement del cos de Policia Local del municipi les incidències o actuacions fetes durant la jornada laboral; executaran tasques auxiliars d’ajuda o col·laboracions amb la direcció del cos de Policia Local o, si escau, dels serveis de turisme dels ajuntaments, col·laborant en tot moment, i al seu requeriment, amb els serveis de socors, vigilància i seguretat presents en l’espai, tot això sempre pel que fa a les seues capacitats i formació. En cap cas faran labors de seguretat, socorrisme, neteja o similars.

Per a poder dur a terme aquestes funcions, les persones contractades rebran un curs i en el qual participaran Emergències, Sanitat i Turisme, que serà obligatori i oferirà les eines necessàries per a donar la millor atenció i informació a les persones usuàries de les platges.

Cal destacar que el programa compta amb la implicació de l’Agència de Seguretat i Resposta a les Emergències, dependent de la Conselleria de Justícia, Interior i Administració Pública; de Labora, dependent de la Conselleria d’Economia Sostenible i Sectors Productius; de la Conselleria de Sanitat Universal i Salut Pública, encarregada d’elaborar la normativa sanitària i el protocol sanitari contra la COVID-19 en platges i, finalment, de Turisme, que col·labora amb la formació de les persones contractades.

Més informació

0 comentaris

Encara no tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari