Simó anuncia la compra de l'edifici de la Comandància Marina i un Pla de Dinamització del sector pesquer

El president de l’Autoritat Portuària de Castelló anuncia que la connexió entre les dues dàrsenes es realitzarà mitjançant un pont viari

Simó anuncia la compra de l'edifici de la Comandància Marina i un Pla de Dinamització del sector pesquer
07/09/2022 -

El president de l’Autoritat Portuària de Castelló, Rafa Simó, ha realitzat hui balanç dels seus dos anys de gestió al capdavant d’aquest organisme públic, i ha repassat els onze projectes que faran de PortCastelló un port més competitiu i eficient, al servei dels seus clients, obert a la ciutadania, compromés social i mediambientalment amb el seu entorn i amb el desenvolupament d’infraestructures productives que seran possible per la capacitat inversora.

Així ho ha assegurat en una compareixença davant els mitjans de comunicació acompanyat del director del port, José María Gómez, celebrada en el Club Escorpa, lloc on es va presentar el Pla Estratègic de PortCastelló com a full de ruta en l’horitzó 2024 i que se sustenta en tres pilars fonamentals: la sostenibilitat social, ambiental i econòmica.

En sostenibilitat social, Rafa Simó ha enumerat les actuacions desenvolupades per a la dinamització i millora de la façana marítima, com són l’activació del projecte Al Port “per a generar una cultura que aquest port és de tots”, el desenvolupament d’activitats per a commemorar el V Centenari de la primera volta al món, i l’execució d’obres per a la integració del port amb la ciutat. “Continuarem invertint en la zona pública”, ha dit Rafa Simó, qui ha anunciat que l’inici del procediment per a la compra de l’edifici de l’antiga Comandància de Marina que se situa en el passeig Buenavista per 600.000 euros. “Complim així una reivindicació dels grauers i castellonencs perquè aquest immoble tinga un ús”.

Ha anunciat també un Pla de Dinamització del sector pesquer perquè “l’Autoritat Portuària té un deure moral aquest sector i volem ser part de la solució als seus problemes mitjançant el condicionament d’espais, l’adequació de concessions a les necessitats actuals i l’estudi de possibles activitats complementàries que posen el valor del producte del Grau”.

Es tracta d’una aliança estratègica, al costat d’altres com la càtedra SmartPorts que s’impulsarà conjuntament amb la Universitat Jaume I. S’ha referit al Comité de Benestar Social que, després de la seua constitució enguany, ara s’ha marcat ja una línia de treball per a “millorar el dia a dia dels marins i dels qui treballen en el port”.

En sostenibilitat ambiental, el president de l’Autoritat Portuària de Castelló s’ha referit també a la signatura d’un conveni pioner signat amb el Consell per a la millora de la qualitat de l’aire en l’entorn portuari, i ha ressaltat l’aposta del sector privat per la millora i protecció el medi ambient. En aquest sentit, ha anunciat que les dues empreses terminalistes que operen en el moll de la Ceràmica, TMG i Noatum, escometran enguany les inversions que serviran per a introduir millores en matèria de protecció mediambiental, en infraestructures, mitjans mecànics i de descàrrega d’altes prestacions.

En sostenibilitat econòmica, el president de PortCastelló ha oferit les dades de trànsit de mercaderies enguany. Fins al mes d’agost, el port de Castelló ha superat els 14,7 milions de tones, la qual cosa suposa un 8% més que el mateix període de l’any anterior. El principal impulsor d’aquest trànsit ha sigut el granel sòlid. “Aquestes xifres no han de portar-nos al triomfalisme, perquè l’últim trimestre de l’any es preveu complicat per la situació actual geopolítica i la inflació”.

Rafa Simó ha posat en valor el “treball de l’equip humà de l’APC per a convertir les previsions i els plans en fets i realitats”, en referència al fet que s’ha adjudicat el 87% dels 17 milions d’euros d’inversió previstos per a enguany per l’Autoritat Portuària. També ha enumerat les fites econòmiques a tancament del primer semestre de 2022: incrementa un 8,9% la xifra de negoci, un 5,6% l’EBITDA, un 15,3% el Cash Flow, i descendeix el deute en 8,7 milions.

La connectivitat de PortCastelló ha centrat part el balanç del president de l’Autoritat Portuària de Castelló, qui ha manifestat que “estem en un any històric perquè el govern d’Espanya ha mostrat el seu ferm compromís amb aquest territori en aprovar fons europeus per als accessos ferroviaris sud.

Rafa Simó ha anunciat també que la connexió entre les dues dàrsenes del port de Castelló es durà a terme finalment mitjançant un pont viari, després que la licitació del pont ferroviari es quedara deserta a causa de l’alça de les matèries primeres que encaria en 7 milions el projecte inicial. Ha explicat que aquesta alça “ens va espentar per recomanació de Ports de l’Estat a realitzar un estudi de viabilitat que va concloure que un pont viari resulta més operatiu, és la millor manera d’unir les dues dàrsenes i convertir operativament el que ara són dos ports en un”. Ha ressaltat que “també prenem el pols a la comunitat portuària i la majoria va veure amb bons ulls aquesta alternativa”.

El màxim responsable de l’organisme públic ha destacat els avanços del projecte Octopus, que té com a objectiu guanyar 420.000 metres quadrats a la mar, generar 866 metres lineals per a noves atracades en la dàrsena sud i aconseguir nou espai portuari. “Donarà l’impuls definitiu a aquesta dàrsena, permetrà la implantació de noves indústries i generarà més riquesa en l’entorn”. En breu s’adjudicarà el projecte del bri de tancament, el primer pas per a establir la nova línia de costa i guanyar terreny a la mar.

Rafa Simó s’ha referit al Repte 2030 PortCastelló, que preveu en aqueix horitzó aconseguir els 30 milions de tones a l’any, 30 milions d’inversió aliena, desenvolupar 30 projectes socials, consumir un 30% menys d’energia i reduir les emissions en un 30%. “Les nostres dades reflecteixen que anem per bon camí perquè aquest repte es veja complit”.

Rafa Simó ha conclòs assegurant que “continuarem treballant per a construir un futur millor, en el qual el port tinga molt a aportar, per a consolidar la nostra posició com a nové port del sistema portuari espanyol i el segon en granels sòlids, ser una eina eficient per als nostres clients i el millor veí dels nostres veïns”.

Més informació

0 comentaris

Encara no tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari