Magdalena 2021

Magdalena 2021

Els actes de la Magdalena de Castelló 2021 s’han suspés com a mesura de prevenció contra el Coronavirus, segons ha anunciat l’alcaldessa de Castelló de la Plana, Amparo Marco, junt amb el món de la festa.

Castelló Extra informará de tota la informació sobre els nous horaris, programació, mascletaes o desfilades, a més d’informació sobre els monuments, rutes i activitats a fer durant els dies de la major festa de Castelló, la Magdalena.

Programació de la Magdalena 2021

Tota l’actualitat de la Magdalena

La gran festa de Castelló de la Plana commemora els orígens de la ciutat, datant en el segle XV amb actes multitudinaris com la cavalcada del Pregó o la desfilada de les Gaiates, l’element que articula la festa. La festa de la Magdalena va ser declarada d’Interés Turístic Internacional l’any 2010.

Ací pots consultar tota l’actualitat sobre la Magdalena 2021

Últimes notícies de la Magdalena 2021

Com és la Magdalena 2021?

Enguany, la Magdalena 2021 s’hauria celebrat del 6 al 14 de març, però la pandèmia del coronavirus ha fet impossible la seua celebració. No obstant això, la vacunació i previsions de millora podrien obrir la porta a la seua celebració al juny o setembre, per la qual cosa podria reiniciar-se el calendari del món de la festa que, durant tot l’any, celebra les festes fundacionals de la capital de la Plana.

Passe el que passe, la qual cosa és clar és que les Gaiates, la cavalcada del Pregó, la Romeria de les Canyes o la festa en els mesons tornaran als carrers de la ciutat.

Les Gaiates

Durant nou dies a partir del tercer dissabte de Quaresma, 19 barris de la ciutat de Castelló tenen la seua pròpia Gaiata, i s’organitzen diverses festes al voltant d’aquesta celebració. Les Gaiates naixen a partir del duro i llarg camí que emprengueren els habitants del castell de Fadrell fins a la Plana. Sabent que haurien de fer nit a la muntanya, van penjar fanals dels seus gaiatos i van lligar als xiquets perquè no es perderen en el camí.

Després de la construcció de l’ermita en honor a Santa Maria Magdalena, es va instaurar la tradició de celebrar rogacions en temps de sequera per a demanar la pluja. És aquestes rogacions, la població desfilava pels carrers utilitzant xicotetes “gaiates” decorades. Però no va ser fins al segle XV quan es va construir una Gaiata de major grandària en commemoració a l’extensió dels furs de València a Castelló, i antecessora de les Gaiates que tenim hui dia.

Les Gaiates conformen en l’actualitat un eix vertebrador de les festes de la Magdalena, recordant la fundació de la ciutat, en lloc de ser un esdeveniment religiós, com són en molts casos les festes populars.

Encesa de les gaiates

Des de 1991 se celebra l’Encesa de Gaiates, un acte d’homenatge cap a aquest senyal d’identitat de la Magdalena. El dilluns següent a la Romeria de les Canyes, les Gaiates es van encenent una per una davant dels ulls de totes les persones assistents. És l’únic moment de la Magdalena en el qual es poden veure tots els monuments il·luminats junts, abans que siguen traslladats als seus corresponents barris.

Amb l’encesa de les dinou Gaiates, la ciutat s’il·lumina com els gaiatos amb fanals van il·luminar el camí als primers pobladors de la ciutat de la Plana, segons conta la llegenda.

Principals actes de la Magdalena 2021

Cavalcada del Pregó

La Cavalcada del Pregó és una desfilada que se celebra cada tercer dissabte de Quaresma, anunciant l’inici de les festes fundacionals de la ciutat.

L’inici oficial de les Festes es dóna en el Pregó, cantat pel Pregoner el primer dissabte de festa. La Cavalcada del Pregó és una manifestació popular en la qual es ressalta la mitologia i la història de tota la província de Castelló amb els elements més característics de la festa.

Diversos municipis, acudeixen a la capital per a presentar el seu folklore i les seues festes populars durant aquesta desfilada, seguits de diferents associacions de la ciutat, i les institucions representades per les diferents comissions “gaiateres”. Els presidents de les gaiates ofereixen la “Cistella de la Verge”, una gran cistella floral per a la Verge de Lledó.

Al voltant de les 22 hores, el Pregó finalitza per a donar lloc a la “Enfarolà del Campanar”. És el moment en el qual s’instal·len els elements pirotècnics que posaran color i soroll a la festa. Finalment, es descobreix una enorme bandera de la ciutat, anunciant l’inici de les festes en el centre de la plaça.

Per a acabar, a les 22.30 comença el Correfocs en el centre de la ciutat.

Romeria de les Canyes

Un dels actes més emotius dels dies de la Magdalena, és la Romeria de les Canyes, en la qual la ciutadania fa el camí invers al que la població de 1252 va realitzar abans d’establir-se a la Plana, pujant des de la ciutat a l’Ermita de la Magdalena, ajudats de canyes amb cintes verdes entre els horts de tarongers. La tradició recorda el trasllat que va marcar l’origen de Castelló.

Els protagonistes d’aquest moment religiós són els ciutadans, l’ajuntament i el clergat, però l’acte està obert a tothom que desitge participar.

El significat d’aquest romiatge es pot dividir en tres parts: el record històric del trasllat; el ritu d’afirmació col·lectiva de la identitat castellonenca; i una part de penitència i de donar les gràcies. Al llarg de la història, aquest acte ha anat cobrant nous significats i transformant-se amb el pas dels anys.

Després de l’ascens, els veïns i veïnes tornen a la ciutat, per a començar la processó de les Gaiates, en les quals les diferents juntes festeres ensenyen per primera vegada els seus monuments il·luminats en la nit.

La ofrena

L’Ofrena de Flors a la Mare de Déu del Lledó té lloc el segon dissabte de les festes de la Magdalena. És l’ofrena més antiga de tota la Comunitat, i un dels esdeveniments més esperats per la ciutadania més religiosa. Va nàixer com un acte privat protagonitzat per les Reines de les Festes, però ara tota la població vol participar en aquesta ofrena que es realitza cada any en la Basílica del Lledó.

En l’actualitat, compta amb milers de participants cada any, de diferents colles o gaiates, col·legis públics o privats, fins i tot escoles de ball o centres regionals. També pot participar individualment qualsevol persona que així ho desitge.

L’Ofrena es tanca quan les Reines de les Festes arriben a l’interior del temple, on es canta la Salve i es besa la imatge de la Verge.

Nit màgica

La Nit Màgica és un espectacle pirotècnic que cada any porta a milers de persones a observar els ‘correfocs’ i els ‘dimonis’, al crit de “Qui no vullga pols, no vaja a l’era”.

Es pot viure cada any el dimarts de les Festes Majors de la Magdalena, que en 2021 haguera sigut el 9 de març, amb una hora que fa que la ciutadania se submergisca entre els dimonis vestits de roig o blanc.

La festa recorre els principals carrers del centre de la ciutat, per a acabar en la unió de l’Avinguda Rei en Jaume i el carrer Colón.

Magdalena Vítol!

Es tracta de l’últim acte de les festes de la Magdalena, simbolitza la culminació de les festivitats castellonenques. Se celebra cada any l’últim diumenge de la setmana de festa en la Plaça Major.

En aquesta festivitat se celebra amb alegria la tradició de la ciutat, amb certa tristesa pel final de la gran setmana de Castelló. Totes les Gaiates de la ciutat acudeixen a la plaça Major, desfilant des dels seus respectius carrers. En arribar, des del balcó de l’Ajuntament la Reina de la Festa procedeix a encendre la Traca Final.

Una vegada l’espectacle pirotècnic finalitza, les reines criden el tradicional “Magdalena!!” al que la població respon amb “Vítol!!”.

Les Reines de la Festa

La reina de les festes i la reina infantil de les festes de la Magdalena 2021 esperen complir amb el seu regnat després de la suspensió de les festes en 2020 i 2021. En el cas de la reina, és el torn de Carmen Molina Ramos, que ja va rebre la banda verda per part de l’alcaldessa Amparo Marco. La reina infantil de les festes d’enguany és Gal·la Calvo Santolaria, qui també va ser nomenada en setembre de 2019, al costat de la Cort d’Honor.

El que no et pots perdre en la Magdalena 2021