
Les festes de la Magdalena de Castelló 2023 comencen el compte arrere. Unes festes fundacionals que enguany se celebraran encara amb més il·lusió i guanyes per part del Món de la Festa, castellonencs, castellonenques i visitants després de superar les restriccions de la COVID-19.
Aquest 2023, les festes de la Magdalena se celebraran de l’11 al 19 de març i tal com ha anunciat l’alcaldessa de Castelló, Amparo Marco, comptaran amb els actes tradicionals en la seua programació, però també amb novetats, com les ubicacions d’alguns dels mesons. T’ho expliquem tot ací, a Castelló Extra.
Programació de la Magdalena 2023Tota l’actualitat de la Magdalena
Un any més, a Castelló Extra et contem tota la informació sobre horaris, programació, mascletaes o desfilades, a més d’informació sobre les gaiates, messons i activitats que fer durant els dies de la major festa de Castelló, la Magdalena. Ací pots consultar tota l’actualitat sobre la Magdalena 2023.
Últimes notícies de la Magdalena 2023Com són les festes de la Magdalena 2023?
De moment, l’Ajuntament de Castelló no ha confirmat de manera oficial la programació d’aquestes festes, però el que sí que sabem és que se celebraran actes tradicionals com l’encesa de Gaiates, la cavalcada del Pregó, la Romeria de les Canyes entre l’11 i el 19 de març. Els mesons canviaran d’ubicació a un nou espai per a generar menys molestes als veïns i veïnes, tal com et contem a Castelló Extra.
Les reines de la festa
La reina de les festes i la reina infantil de les festes de la Magdalena 2023 tenen especial il·lusió per representar a les festes enguany. En el cas de la reina major, la triada ha sigut Selene Tarín, mentre que en el cas de la infantil, es tracta d’Alejandra Sáez. La banda verda ja les acredita com a màximes representants de les festes fundacionals de Castelló d’enguany.
Elles són protagonistes de les festes de la Magdalena de Castelló al costat dels pregoners de 2023, Vicente Sorlí i Nacho Marín.
Cartell
Com cada any, les festes de la Magdalena de Castelló compten amb una imatge que representa la seua magnitud. En aquest cas, Vicent Ramon és l’autor del cartell, ‘La festa de la llum’, que mostra un castelloner al costat d’una gaiata amb actitud festiva, saludant i portant la llum fins a la Plana. El cartell comparteix disseny amb la polsera de la Magdalena, que inclou una castellonera i altres símbols de la festa, com el rotllo, la canya i les cintes verdes, amb el verd com a color protagonista.
Fira de la Magdalena
La Fira de la Magdalena tornarà a citar a grans mestres del toreig en la plaça de Bous de Castelló del 12 al 19 de març, amb un cartell que inclou novetats.
Hi haurà cinc corregudes de bous, una d’elles mixta, i un mà a mà del Juli i Manzanares, com a grans reclams del cartell. Ací pots consultar tota la programació de la Fira de la Magdalena 2023.
Concerts
Els concerts a Castelló per la Magdalena són tot un clàssic de les festes fundacionals i ja s’han anunciat les principals cites musicals d’enguany. Sens dubte, una de les grans novetats serà el Magdalena Remember Fest, un macrofestival gratuït de remember amb dotze hores de música i reconeguts artistes i djs sobre l’escenari el pròxim 11 de març, quan també actuarà Kiko Rivera en la Gaiata 2-Fadrell. El divendres 17 de març serà el torn d’Andy i Lucas en la mateixa gaiata.
Les Gaiates
Durant nou dies a partir del tercer dissabte de Quaresma, 19 barris de la ciutat de Castelló tenen la seua pròpia Gaiata, i s’organitzen diverses festes al voltant d’aquesta celebració. Les Gaiates naixen a partir del duro i llarg camí que emprengueren els habitants del castell de Fadrell fins a la Plana. Sabent que haurien de fer nit a la muntanya, van penjar fanals dels seus gaiatos i van lligar als xiquets perquè no es perderen en el camí.
Després de la construcció de l’ermita en honor a Santa Maria Magdalena, es va instaurar la tradició de celebrar rogacions en temps de sequera per a demanar la pluja. És aquestes rogacions, la població desfilava pels carrers utilitzant xicotetes “gaiates” decorades. Però no va ser fins al segle XV quan es va construir una Gaiata de major grandària en commemoració a l’extensió dels furs de València a Castelló, i antecessora de les Gaiates que tenim hui dia.
Les Gaiates conformen en l’actualitat un eix vertebrador de les festes de la Magdalena, recordant la fundació de la ciutat, en lloc de ser un esdeveniment religiós, com són en molts casos les festes populars.
Encesa de les gaiates
Des de 1991 se celebra l’Encesa de Gaiates, un acte d’homenatge cap a aquest senyal d’identitat de la Magdalena. El dilluns següent a la Romeria de les Canyes, les Gaiates es van encenent una per una davant dels ulls de totes les persones assistents. És l’únic moment de la Magdalena en el qual es poden veure tots els monuments il·luminats junts, abans que siguen traslladats als seus corresponents barris.
Amb l’encesa de les dinou Gaiates, la ciutat s’il·lumina com els gaiatos amb fanals van il·luminar el camí als primers pobladors de la ciutat de la Plana, segons conta la llegenda.
Principals actes de la Magdalena 2021
Cavalcada del Pregó
La Cavalcada del Pregó és una desfilada que se celebra cada tercer dissabte de Quaresma, anunciant l’inici de les festes fundacionals de la ciutat.
L’inici oficial de les Festes es dóna en el Pregó, cantat pel Pregoner el primer dissabte de festa. La Cavalcada del Pregó és una manifestació popular en la qual es ressalta la mitologia i la història de tota la província de Castelló amb els elements més característics de la festa.
Diversos municipis, acudeixen a la capital per a presentar el seu folklore i les seues festes populars durant aquesta desfilada, seguits de diferents associacions de la ciutat, i les institucions representades per les diferents comissions “gaiateres”. Els presidents de les gaiates ofereixen la “Cistella de la Verge”, una gran cistella floral per a la Verge de Lledó.
Al voltant de les 22 hores, el Pregó finalitza per a donar lloc a la “Enfarolà del Campanar”. És el moment en el qual s’instal·len els elements pirotècnics que posaran color i soroll a la festa. Finalment, es descobreix una enorme bandera de la ciutat, anunciant l’inici de les festes en el centre de la plaça.
Per a acabar, a les 22.30 comença el Correfocs en el centre de la ciutat.
Romeria de les Canyes
Un dels actes més emotius dels dies de la Magdalena, és la Romeria de les Canyes, en la qual la ciutadania fa el camí invers al que la població de 1252 va realitzar abans d’establir-se a la Plana, pujant des de la ciutat a l’Ermita de la Magdalena, ajudats de canyes amb cintes verdes entre els horts de tarongers. La tradició recorda el trasllat que va marcar l’origen de Castelló.
Els protagonistes d’aquest moment religiós són els ciutadans, l’ajuntament i el clergat, però l’acte està obert a tothom que desitge participar.
El significat d’aquest romiatge es pot dividir en tres parts: el record històric del trasllat; el ritu d’afirmació col·lectiva de la identitat castellonenca; i una part de penitència i de donar les gràcies. Al llarg de la història, aquest acte ha anat cobrant nous significats i transformant-se amb el pas dels anys.
Després de l’ascens, els veïns i veïnes tornen a la ciutat, per a començar la processó de les Gaiates, en les quals les diferents juntes festeres ensenyen per primera vegada els seus monuments il·luminats en la nit.
La ofrena
L’Ofrena de Flors a la Mare de Déu del Lledó té lloc el segon dissabte de les festes de la Magdalena. És l’ofrena més antiga de tota la Comunitat, i un dels esdeveniments més esperats per la ciutadania més religiosa. Va nàixer com un acte privat protagonitzat per les Reines de les Festes, però ara tota la població vol participar en aquesta ofrena que es realitza cada any en la Basílica del Lledó.
En l’actualitat, compta amb milers de participants cada any, de diferents colles o gaiates, col·legis públics o privats, fins i tot escoles de ball o centres regionals. També pot participar individualment qualsevol persona que així ho desitge.
L’Ofrena es tanca quan les Reines de les Festes arriben a l’interior del temple, on es canta la Salve i es besa la imatge de la Verge.
Nit màgica
La Nit Màgica és un espectacle pirotècnic que cada any porta a milers de persones a observar els ‘correfocs’ i els ‘dimonis’, al crit de “Qui no vullga pols, no vaja a l’era”.
Es pot viure cada any el dimarts de les Festes Majors de la Magdalena, que en 2021 haguera sigut el 9 de març, amb una hora que fa que la ciutadania se submergisca entre els dimonis vestits de roig o blanc.
La festa recorre els principals carrers del centre de la ciutat, per a acabar en la unió de l’Avinguda Rei en Jaume i el carrer Colón.
Magdalena Vítol!
Es tracta de l’últim acte de les festes de la Magdalena, simbolitza la culminació de les festivitats castellonenques. Se celebra cada any l’últim diumenge de la setmana de festa en la Plaça Major.
En aquesta festivitat se celebra amb alegria la tradició de la ciutat, amb certa tristesa pel final de la gran setmana de Castelló. Totes les Gaiates de la ciutat acudeixen a la plaça Major, desfilant des dels seus respectius carrers. En arribar, des del balcó de l’Ajuntament la Reina de la Festa procedeix a encendre la Traca Final.
Una vegada l’espectacle pirotècnic finalitza, les reines criden el tradicional “Magdalena!!” al que la població respon amb “Vítol!!”.
Les Reines de la Festa
La reina de les festes i la reina infantil de les festes de la Magdalena 2021 esperen complir amb el seu regnat després de la suspensió de les festes en 2020 i 2021. En el cas de la reina, és el torn de Carmen Molina Ramos, que ja va rebre la banda verda per part de l’alcaldessa Amparo Marco. La reina infantil de les festes d’enguany és Gal·la Calvo Santolaria, qui també va ser nomenada en setembre de 2019, al costat de la Cort d’Honor.
El que no et pots perdre en la Magdalena 2021
- Concurs de Mascletaes: cada dia una nova pirotècnica prepara l’espectacle de llum i so
- Concerts
- Desfilada de Carros Engalanats
- Encesa de les Gaiates