La província de Castelló s'emporta 146 milions dels pressupostos de la Generalitat per a 2021

El pressupost de 2021 contempla un augment del 7,3% de les inversións en Castelló respecte als comptes de 2020, “la inversió més gran de la Generalitat en les últimes décades”

La província de Castelló s'emporta 146 milions dels pressupostos de la Generalitat per a 2021

La província de Castelló s’emporta 146 milions d’euros dels Pressupostos de les Generalitat Valenciana per a 2021, amb l’objectiu principal de combatre la despoblació i blindar els serveis públics bàsics. Així ho ha assenyalat aquest matí el conseller d’Hisenda i Model Econòmic, Vicent Soler, que ha destacat que les inversions territorialitzades augmenten un 7,3% respecte a l’any passat, “la inversió més gran de la Generalitat de les últimes dècades”.

En aquest sentit, Soler ha assegurat que els pressupostos “preveuen actuacions transversals contra la despoblació en tots els àmbits, amb especial èmfasi en l’aposta per la digitalització, el reforç dels serveis públics bàsics com la sanitat i l’educació, així com la dinamització dels sectors econòmics, com el turístic, que estan patint especialment els efectes de la pandèmia”.

D’aquesta manera, Soler ha destacat que les inversions territorialitzades a la província de Castelló per a 2021 suposen un increment del 7,3% respecte de les inversions de 2020.

A més, aquesta quantia aconsegueix el 13,94% de la inversió territorialitzada dels capítols VI i VII dels Pressupostos de la Generalitat, la qual cosa representa un 2,5% per damunt del pes poblacional de la província de Castelló respecte a la Comunitat Valenciana.

Durant la seua intervenció, el conseller també ha assegurat que la inversió de la Generalitat en 2021 a Castelló serà molt superior perquè la quantia sense territorialitzar dels capítols VI i VII del Pressupost superen els 1.081 milions d’euros, dels quals una part important també aniran destinades a aquesta província.

Pressupostos extraordinaris per a un nou inici

Durant la seua intervenció, el conseller ha qualificat els Pressupostos de la Generalitat 2021 com a “extraordinaris, ja que donen resposta a una conjuntura totalment marcada per la pandèmia que estem patint”. Així mateix, ha assegurat que “es tracta dels pressupostos per a un nou inici, dissenyats per a combatre els efectes de la COVID-19, i per a impulsar la reactivació econòmica i la cohesió social de la Comunitat Valenciana”.

Soler també ha destacat que els Pressupostos de la Generalitat per a 2021, la dotació econòmica dels quals aconsegueix els 25.627,6 milions d’euros, “són expansius però rigorosos, ja que reflecteixen els compromisos dels Acords social, polític i institucional per a la Recuperació (Alcem-nos); inclouen les mesures del Govern central davant la pandèmia, amb un increment del finançament i amb ingressos addicionals per a garantir la suficiència financera per a fer front a la crisi; contemplen la partida reivindicativa de 1.336 milions d’euros; i canalitzen l’ajuda de la Unió Europea a través del programa Next Generation EU”.

Obres de reforma de l’edifici Borrull

Entre les principals inversions a Castelló, Soler ha assenyalat que els pressupostos contemplen la primera anualitat de les obres de reforma de l’edifici administratiu de la Plaça Jutge Borrull a Castelló de la Plana (3,27 milions), la licitació dels quals, recentment publicada, aconsegueix un valor total de 18 milions d’euros.

El conseller ha recordat que les obres de reforma “constitueixen la inversió de la Generalitat més important de les últimes dècades a Castelló en tractar-se d’un projecte emblemàtic que permetrà millorar l’atenció a la ciutadania, ja que albergarà serveis administratius vinculats amb l’atenció social, en una ubicació cèntrica i amb millors condicions d’accessibilitat i eficiència energètica”.

Millora infraestructures educatives i tecnològiques

Entre les inversions més significatives destaquen les destinades a la millora de les infraestructures educatives tant d’Educació Primària com Secundària. En concret, es preveu destinar 50,9 milions d’euros per a actuacions de millora i construcció de centres educatius de 41 municipis. Del total de les inversions, 30,7 es destinaran als centres de Primària i 20,2 a centres de Secundària.

Entre les actuacions cal destacar el CEIP Herrero de Castelló de la Plana, amb 2,6 milions d’euros; el CEIP Palmerar de Benicàssim, amb 115.967 euros; l’IES José Vilaplana de Benicarló, amb 3,29 milions d’euros; i l’IES Álvaro Falomir d’Almassora, amb 325.000 euros per a 2021, d’un total de 10,6 milions d’euros.

A més, cal destacar la construcció dels nous aularis dels Col·legis Rurals Agrupats (CRA) El Trescaire i Penyagolosa, que comptaran amb 2,2 i 2 milions d’euros respectivament; i la rehabilitació del Centre Integrat de Tecnificació Esportiva Penyeta Roja, amb 1,5 milions d’euros.

Entre altres actuacions previstes per la Conselleria d’Educació, Cultura i Esport, també es destinarà 1,5 milions d’euros per a la construcció i modernització d’instal·lacions esportives, a través d’un conveni amb la Diputació de Castelló; i la rehabilitació del Santuari de Sant Joan de Penyagolosa, amb 700.000 euros.

El Pressupost de 2021 contempla realitzar un esforç sense precedents en matèria de digitalització, tant de l’àmbit educatiu com judicial i administratiu. En concret, a través de la Conselleria d’Hisenda i Model Econòmic es destinarà 1,1 milions d’euros per a adquisició d’infraestructures de comunicacions i ordinadors en centres educatius de la província de Castelló.

D’altra banda, s’ha previst l’ampliació de la Xarxa d’Emergències Comdes a Castelló i la renovació tecnològica de la xarxa de difusió del Multiplex Autonòmic, així com la reforma de les infraestructures dels centres de telecomunicacions, tot això dotat amb més d’1,7 milions d’euros.

Impuls econòmic i aposta per la innovació

Entre les actuacions destinades a impulsar el teixit econòmic valencià, cal destacar el suport a sectors estratègics com el turístic o el ceràmic, així com la col·laboració amb els centres tecnològics o la creació del Centre d’Excel·lència Científica a Castelló, que permetran incidir en la innovació i la retenció de talent investigador.

Així, els pressupostos contemplen més d’1,5 milions d’euros per a impulsar el sector turístic, mitjançant plans de dinamització turística en municipis del Penyagolosa, Terres del Maestrat, Plana de l’Arc, Plana Baixa, els Ports, Espadà-Millars, Alt Palància i Alt Maestrat, que comptaran amb 660.000 euros; 420.000 euros per al Centre de Turisme Morella-els Ports; 340.000 euros per a accions de promoció i màrqueting del producte turístic de Castelló de la Plana, Montanejos i, en general, de la província de Castelló; i 100.000 euros per a promocionar Peníscola, Ciutat del Cinema, dins del Pla de Promoció del Producte Cinematogràfic de Turisme de Peníscola i de la Comunitat Valenciana.

Un altre dels sectors productius amb important presència a la província de Castelló, el sector ceràmic, rebrà 1 milió d’euros a través del conveni amb l’Associació Espanyola de Fabricants de Taulells i Paviments Ceràmics (Ascer) per al desenvolupament d’activitats formatives i divulgatives a fi d’impulsar la transformació modernitzadora de l’estructura productiva.

De la mateixa manera, es destinarà 2,62 milions d’euros per a continuar apostant per la generació de coneixement i tecnologia a través dels Centres Tecnològics de Castelló de la Plana; i 350.000 euros per al CEEI Castelló, dins del programa d’ajudes a entitats de suport a l’emprenedoria innovadora.

A més, els Pressupostos contemplen la creació del Centre d’Excel·lència Científica, que tindrà la seua seu a Castelló, i per al qual es destinaran 1,3 milions d’euros en 2021. Aquest centre contribuirà a incorporar i retenir talent investigador d’excel·lència internacional en el sistema valencià.

Atenció social i sanitària

Pel que respecta a l’atenció social, es preveu destinar 10,4 milions d’euros en atenció primària de caràcter bàsic en un total de 37 municipis i 9 mancomunitats; així com 2,75 milions per a atenció primària de caràcter específic de competència local en 19 municipis i 4 mancomunitats.

A més, s’ha previst destinar 5,8 milions per a atenció primària de caràcter específic de competència de la Generalitat en 18 municipis i 12 milions d’euros per a atenció secundària en 9 municipis de Castelló.

En matèria d’inversions en Sanitat, la major part es destinen a la reforma i ampliació de diferents hospitals i centres de salut de la província, que permetran entre altres actuacions essencials la reforma i equipament de l’Hospital Provincial de Castelló, amb 4,7 milions d’euros; la reforma de l’Hospital General, amb 4,1 milions d’euros; així com la construcció del nou centre de salut Constitució de Castelló de la Plana, l’ampliació del centre de salut de Vall d’Uixó, l’ampliació de l’Hospital de la Plana a Vila-real, o la construcció del Centre de Salut Vinaròs II.

D’altra banda, cal destacar els 4,5 milions d’euros que es destinen del pressupost al finançament de les obres de construcció de la nova Facultat de Ciències de la Salut de la Universitat Jaume I, i els 1,6 milions d’euros per a la reforma del Palau de Justícia de Vinaròs.

Pel que respecta a les actuacions en matèria d’habitatge, s’ha previst destinar 2,58 milions d’euros en actuacions urbanes en un total de 21 municipis, 1,95 milions d’euros en la rehabilitació de 35 habitatges a Castelló de la Plana, així com 358.000 euros en actuacions de regeneració urbana incloses en el Pla d’Habitatge d’Onda i Olocau.

En matèria de municipalisme, el Pressupost contempla 5,7 milions d’euros del Fons de Cooperació Municipal, que serà complementat per la Diputació de Castelló, i 1,3 milions d’euros procedents del Fons de Cooperació Municipal per a la Lluita contra la Despoblació.

Millora de les infraestructures

Pel que fa a infraestructures, el pressupost contempla 16 milions d’euros per a conservació, reparació i adequació de carreteres a la província de Castelló; a més de 2,6 milions d’euros per a la rehabilitació del ferm en la CV-151 i CV-16; 2,5 milions d’euros per a la Ronda Sud Oest de Vila-real, entre la CV-20 i l’N-340, i 1,2 milions per a la millora de l’accessibilitat al nou pont de vianants de Ribesalbes sobre el riu Millars, en la CV-191.

Els Pressupostos per a 2021 també contemplen 8,65 milions d’euros per a l’impuls de la diversificació de l’activitat industrial, logística i turística de l’Aeroport de Castelló.

Finalment, el Pressupost destina 1,5 milions d’euros per a la modernització d’infraestructures de regadiu i obres hídriques en municipis com Almedíjar, Ares del Maestrat, Xèrica, Santa Magdalena de Polpis, Canet lo Roig, Traiguera, la Jana, Xilxes, i Altura, entre altres.

A més, la Conselleria d’Agricultura destinarà 3 milions d’euros per a les obres de connexió de l’Estació Depuradora d’Aigües Residuals Vora Riu a l’EDAR Ona i l’EDAR Almassora, i 400.000 euros per a les obres de connexió entre el nucli urbà d’Alcalà de Xivert i la nova EDAR.

Més informació

0 comentaris

Encara no tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari