La campanya del 25-N apel·la a la societat a no mirar per a un altre costat: 'Ho contes com ho contes, és violència sexual'

Oltra ha anunciat, a més, la creació d’itineraris d’acompanyament sociolaboral i residencial per a dones prostituïdes

La campanya del 25-N apel·la a la societat a no mirar per a un altre costat: 'Ho contes com ho contes, és violència sexual'
23/11/2020 -

La vicepresidenta i consellera d’Igualtat i Polítiques Inclusives, Mónica Oltra, ha presentat, aquest matí, la campanya del 25-N amb motiu de la commemoració del Dia Internacional de l’Eliminació de la Violència contra la Dona. En aquesta ocasió, el focus s’ha posat en la violència sexual, posant l’accent en quatre tipus de delictes que “no hem de tolerar” com són l’assetjament, la violació, l’agressió i l’explotació, i que es presenten amb “un enfocament molt quotidià, perquè quan parlem de violències no sempre som consents d’elles”.

‘Si pague, puc fer el que vulga amb elles’ o ‘Tal com va vindre a la festa, què esperava que férem?’ són alguns dels missatges que acompanyen aquesta campana que apel·la directament a la societat perquè reprove aquestes actituds o accions perquè, com resa la campanya: ‘Ho contes com ho contes, és violència sexual’.

En aquest sentit, Oltra ha explicat que “hem ampliat el focus. Les dones pateixen diferents tipus de violència, no sols la violència de gènere. Per això, i tenint en compte que, durant aquest estiu-tardor, s’ha denunciat tres violacions grupals, hem volgut centrar la campanya del 25-N en la lluita contra la violència sexual”. D’aquesta manera, ha afegit, “amb aquesta campanya fem que les persones reflexionen, que no miren per a un altre costat per a no convertir-se en còmplices, però també volem trencar estereotips i rols perpetuats perquè les situacions que es mostren estan fora del món que volem teixir”.

“Aquesta campanya pretén fer un canvi de paradigma, difondre missatges clars i directes per a erradicar la violència cap a les dones”. Així, ha recordat que “la violència sexual roman oculta en un elevat percentatge de casos”. De fet, una de cada dues dones ha patit violència per ser dona, la qual cosa suposa 11.688.411 dones de 16 o més anys; i, en concret, una de cada cinc l’ha patida en els últims 12 mesos.

Així mateix, només un 8% de les dones que han patit violència sexual fora de la parella l’han denunciat i, una altra dada més, en el 99,6% dels casos en els quals les dones han patit violència sexual, els agressors eren homes. Així, amb cada escena que conforma aquesta campanya, i que mostra “eixa justificació que fa que algú actue malament”, es busca que la societat pose fre.

Itineraris d’acompanyament sociolaboral i residencial per a dones prostituïdes

La vicepresidenta ha aprofitat per a anunciar que la Generalitat Valenciana, dins de l’Estratègia contra la Violència Sexual, posarà en marxa, entre altres mesures, un programa amb itineraris d’acompanyament sociolaboral i residencial per a dones prostituïdes perquè, com ha explicat, “aquestes dones, que estan vivint en unes condicions de vida encara més precaritzades o segrestades, necessiten una actuació integral que vaja des de la informació a l’assessorament en matèria social, sanitària, formativa i laboral, fins a la promoció de la seua autonomia a través d’un itinerari amb estratègies i xarxes de suport, que els facilite que puguen reprendre una vida independent en la qual elles trien el seu propi camí”.

Així mateix, ha recordat que ja s’ha incorporat a la Llei d’Acompanyament als Pressupostos de la Generalitat per a 2021 “una mesura econòmica que incrementa en 300 euros mensuals la Renda Valenciana d’Inclusió, per a equiparar-la a l’SMI en els casos de les dones prostituïdes que es troben en una situació d’explotació sexual”.

Una altra de les mesures que inclourà l’Estratègia és tant l’educació i creació de recursos per a lluitar contra l’explotació sexual amb la col·laboració de tots els agents implicats, com la lluita contra l’explotació sexual infantil, ja que, d’acord amb l’ONU, el gruix de les dones víctimes de l’explotació sexual i de la ciberdelinqüència són menors d’edat, i el 74% de les agressions a menors edat es produeix en l’àmbit familiar o de l’entorn de la xiqueta.

Més informació

0 comentaris

Encara no tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari