Castelló es porta més de 146 milions del pressupost territorialitzat del Botànic de 2021

Sanitat, Igualtat i Polítiques Inclusives i Educació són les conselleries que més augmenten la seua dotació respecte al 2020

Castelló es porta més de 146 milions del pressupost territorialitzat del Botànic de 2021

El conseller d’Hisenda i Model Econòmic, Vicent Soler, ha presentat aquest matí l’esborrany del pressupost del Botànic per a 2021, que supera els 25.000 milions d’euros, un 11,3% més que en 2020. Una xifra que, tal com ha valorat el conseller, “suposa un increment històric per a poder fer front als reptes que planteja la pandèmia, tant en els seus aspectes socioeconòmics i sanitaris com, òbviament, establir les bases de la recuperació econòmica”.

Es tracta d’uns pressupostos “expansius però rigorosos” que pretenen aconseguir “un nou començament”. Estan dissenyats per a combatre la pandèmia, impulsar la reactivació econòmica i la cohesió social, de la mà dels Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) de Nacions Unides, els Acords per a la Recuperació (Alcem-nos) i la canalització de l’ajuda europea amb el programa Next Generation, entre altres claus.

No obstant això, dels 25.627 milions pressupostats per a aquest 2021, el Botànic destinarà 14.000 milions a Sanitat, Educació i Polítiques Inclusives, és a dir, el 56% del total, ja que segons el conseller Vicent Soler, “són les tres conselleries més socials i que més impacte tenen amb la pandèmia”.

Així, les partides destinades a Sanitat Universal creixen un 10%, concretament un total de 712 milions d’euros, per a afrontar els efectes de la COVID-19. D’altra banda, la partida d’Educació s’incrementarà en 311 milions, situant-se en els 4.730 milions, així com la conselleria de Polítiques Inclusives que sumarà al voltant de 307 milions tenint una partida total de 1.925 milions. D’aquesta manera, el pressupost de la conselleria d’Educació puja un 7% respecte a 2021, així com la conselleria de Polítiques Inclusives, que puja un 19%.

Quant a mesures concretes per a la província de Castelló, l’esborrany presentat inclou actuacions de reforma i ampliació a l’Hospital General de Castelló, per 4,1 milions d’euros; 8,5 milions per a l’impuls de la diversificació de l’activitat industrial, logística i turística de l’Aeroport de Castelló; o la millora de l’eficiència energètica d’edificis d’interés, amb 375,7 milions en el conjunt que inclouran l’edifici Borrull de Castelló.

A més, Presidència contempla destinar 77,5 milions d’euros a ajuntaments i mancomunitats, partida que incrementa un 21%, i que inclou 40 milions d’euros per al Fons de Cooperació Municipal, que complementaran les Diputacions de Castelló i València.

Així, segons fonts oficials, 146.095.572 € del total del pressupost territorialitzat correspon a les comarques de Castelló, un 13,94% del pressupost territorialitzat. Això significa que està 2,5 punts per damunt del pes poblacional de Castelló, que se situa en l’11,4%.

“Els millors PGE des de fa dècades”

El conseller d’Hisenda i Model Econòmic, Vicent Soler, ha indicat que els Pressupostos Generals de l’Estat “són els millors des de fa dècades” per a la Comunitat, ja que dupliquen la inversió fins a aconseguir els 1.578 milions, amb un creixement del 113%, més del doble que en el pressupost aprovat en 2018 amb Cristóbal Montoro al capdavant del Ministeri d’Hisenda.

Amb el vistiplau dels consellers i conselleres que conformen el Consell, la setmana que ve començarà la tramitació parlamentària dels pressupostos, amb la presentació d’esmenes per part de la resta de grups parlamentaris – PP, Ciutadans i Vox -.

Més informació

0 comentaris

Encara no tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari