La Generalitat i la Diputació fan un pas ferm cap a la “construcció d'un autèntic sistema de serveis socials públics”

La Diputació de Castelló assumeix enguany el cost de personal i polítiques socials en els 124 municipis més xicotets, la qual cosa esplaia a la Conselleria per a impulsar nous recursos

La Generalitat i la Diputació fan un pas ferm cap a la “construcció d'un autèntic sistema de serveis socials públics”

La pandèmia del coronavirus ha evidenciat les deficiències del sistema i de la societat i milers de famílies es troben en una situació d’emergència enmig d’una crisi a tots els nivells. Una situació que ha portat als hospitals als seus límits, però també als equips de serveis socials de cada municipi, que ha exigit respostes a les administracions. Després de quasi un any de la pandèmia que ha agreujat aquestes necessitats, la Conselleria d’Igualtat i Polítiques Inclusives i la Diputació de Castelló fan un pas avant cap al Pla d’Infraestructures de Serveis Socials a la província de Castelló.

Ahir mateix, totes dues institucions materialitzaven aquesta col·laboració amb la signatura del protocol d’intencions per al desenvolupament de la nova Llei de Serveis Socials Inclusius de la Generalitat Valenciana, que dotarà a la província de Castelló de nous espais per a dignificar i ampliar el benestar social de les persones independentment d’on residisquen a través del Pla d’Infraestructures de Serveis Socials.

I és que 2021 no sols ha començat amb aquesta declaració d’intencions, sinó amb un canvi en la gestió de serveis socials per part de la Diputació. Tal com va recordar ahir després de la signatura la diputada provincial de Benestar Social, Patricia Puerta, enguany es destinarà una partida de 4.151.000 euros per a fer-se càrrec del cost del personal i les polítiques socials en els municipis de 10.000 habitants, és a dir, de 124 dels 135 municipis de la província.

Amb aquesta diferència de 3 milions d’euros, la institució provincial es fa càrrec del cost de les ajudes d’emergència, les prestacions d’atenció primària i els 117 professionals que conformen els equips socials d’aquests ajuntaments, ja que en 2020 s’assumien les despeses dels municipis de menys de 6.000 habitants. “Amb aquests recursos aconseguim que les persones vulnerables de l’àmbit rural disposen d’ajudes per a aliments i per a fer front al pagament dels rebuts de lloguer, llum, aigua i gas”, va destacar Puerta.

Així mateix, la titular de Benestar Social va valorar aquest protocol com “una bona notícia” perquè “l’esforç de la Diputació, que no és una despesa, sinó una inversió en les persones, permetrà que Igualtat i Polítiques Inclusives destine fons a altres polítiques molt necessàries a la província”.

Dignificació d’espais

Així, la vicepresidenta del Consell i consellera d’Igualtat i Polítiques Inclusives, Mónica Oltra, va explicar que la Conselleria finançarà íntegrament les prestacions de la seua competència al conjunt dels municipis de la província, i es farà càrrec de les despeses de personal i les prestacions competència dels Ajuntaments en els municipis de més de 10.0000 habitants, a excepció de les quanties que corresponga aportar per aquests.

Amb aquesta distribució de les despeses que esplaia a la conselleria, el Pla d’Infraestructures de Serveis Socials a la província de Castelló passarà per la construcció i reforma de centres d’atenció primària específica i atenció secundària, d’acord amb el mapa de necessitats. La signatura d’aquest protocol, va subratllar, és “un pas molt important que hem donat perquè permet primer la construcció d’un autèntic sistema de serveis socials públic que no existia i després l’ordenació de tots els recursos dispersos que havien”.

Una vegada es pose en marxa aquest pla d’infraestructures, que “s’està ultimant a través de l’òrgan de coordinació institucional en el qual participen la Generalitat, les diputacions i els municipis”, i s’analitze al costat del mapa de necessitats, es decidirà quines actuacions han de dur-se a terme per a aquesta dignificació.

En el cas de la província de Castelló contempla que “cada àrea, a més de comptar amb un paquet bàsic de recursos per a majors, infància, persones amb diversitat funcional o salut mental, es tindrà en compte també la lluita contra el despoblament i els criteris d’equitat territorial com a mitjà per a contribuir a la fixació de les persones en el territori”, segons Oltra.

Després de la trobada, el president de la Diputació de Castelló, José Martí, va celebrar la signatura del protocol d’intencions i va destacar que “queda molt per fer, però sens dubte les dues administracions treballen amb grans dotacions que faran de la província un model de present i futur”.

Més informació

0 comentaris

Encara no tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari