Lluita contra la despoblació i més inversions municipals: claus dels quatre anys de legislatura de la Diputació de Castelló
La entidad supramunicipal fa balanç d’aquests quatre anys de legislatura amb el PSPV-PSOE i José Martí com a dirigents

La Diputació de Castelló tanca la legislatura “més difícil” per la crisi sanitària causada per la pandèmia de la COVID-19 que ha fet que “els objectius marcats a l’inici tingueren quedaren suspesos i hagueren de canviar”, ha explicat Santi Pérez, portaveu del PSPV-PSOE en l’ens supramunicipal. A més, ha sigut la primera legislatura en la qual la Diputació ha estat governada per una coalició de govern progressista, formada per Compromís i el PSPV-PSOE.
Així, el portaveu socialista ha destacat que, malgrat el canvi en el full de ruta que es va produir arran de la COVID-19, l’eix principal de l’organització s’ha mantingut des de l’any 2019, quan va començar la legislatura: el municipalisme com a eix conductor de les principals polítiques que s’han pres. Precisament, el problema de la despoblació ha sigut un gran focus d’inversions i un dels objectius del govern ha sigut dotar de recursos econòmics a tots els ajuntaments. “Mai els ajuntaments de la província havien rebut tants recursos com aquests últims quatre anys”, ha explicat el president de la Diputació de Castelló, José Martí. En total, van anar 81 milions d’euros que els municipis castellonencs van rebre entre 2020 i 2023 a través del Fons de Cooperació Municipal.
“S’ha fet un esforç inversor sense precedents, incrementat per damunt del 30% els pressupostos de la institució, que han escalat des dels 143 milions d’euros de 2019 als 188 milions de 2023, que amb la primera incorporació de romanents ja han superat la xifra de 200 milions d’euros”. A més, la Diputació ha assumit la despesa en serveis socials (que abans estava sufragat per la Generalitat Valenciana) en aquells municipis que tenen menys de 10.000 habitants.
Per part seua, Ignasi Garcia, portaveu de Compromís en la Diputació, ha ressaltat la posada en marxa del Pla Director de l’Aigua per a aconseguir un preu just d’aquest recurs; així mateix, també ha subratllat el treball col·laboratiu per a tirar avant el Consorci Provincial d’Aigües que unifica els dos consorcis anteriors i al qual s’han inscrit ja 24 municipis. Garcia també ha posat l’accent en la necessitat d’instaurar mesures que contribuïsquen a arribar a la transició energètica mitjançant la creació de comunitats energètiques locals(ja existeixen 65) i també la promoció de col·locar plantes fotovoltaiques en edificis públics.
En l’àrea de Promoció Econòmica i Internacionalització, Pau Ferrando, diputat provincial de Compromís, ha posat en valor les iniciatives posades en marxa per a millorar la situació sociolaboral de les persones joves com són Talent rural, el programa de pràctiques en empreses en el món rural; i la recuperació del Pla d’Ocupació la inversió de la qual ha superat els 4 milions d’euros des de 2019.
Gratitud als equips d’extinció en l’incendi de Vilanova de la Reina
A més d’anunciar les principals línies d’acció en les quals ha treball la Diputació de Castelló en els últims anys, els diputats presents en l’acte i també el president de l’entitat, José Martí, han volgut agrair l’esforç dels bombers que realitzen les labors d’extinció de l’incendi que des de fa més d’una setmana està actiu a la província de Castelló.
En concret, el foc ha cremat ja més de 6000 hectàrees i ha afectat una desena de localitats que han hagut de ser evacuades o confinades. “Ja estem preparant un paquet d’ajudes econòmiques per als pobles afectats per l’incendi i es preveu que s’emporten al pròxim ple de la Diputació”, ha assegurat Martí.
No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?
Escriu el teu comentari