El Consell dona suport a la investigació entorn de la iniciativa 'Smart Village' com a model de desenvolupament contra la despoblació

El Consell dona suport a la investigació entorn de la iniciativa 'Smart Village' com a model de desenvolupament contra la despoblació
20/05/2022 -

La directora general de l’Agenda Valenciana Antidespoblament (AVANT), Jeannette Segarra ha assistit a casa Mediterrani d’Alacant, a la presentació de la iniciativa ‘Smart Village’ que compta amb el suport de la Generalitat per al foment de la investigació en el desenvolupament de pobles intel·ligents com a instrument de lluita contra la despoblació.

El projecte, generat des de la Fundació Assemblea Ciutadans i Ciutadanes del Mediterrani, i la fundació de l’Olmo, pretén donar a conéixer iniciatives tendents a convertir la Comunitat Valenciana en pionera en el context europeu, en el desenvolupament de pobles intel·ligents (‘Smart Villages’).

Durant la presentació Segarra ha advocat per l’aliança entre les ciutats i els pobles per a corregir desequilibris i treballar per un “futur digital però també sostenible”. Per a la directora d’AVANT “no podem permetre’ns una societat a dues velocitats: ciutats que circulen per les grans autopistes de la comunicació i zones rurals on a penes arriben uns gigues de cobertura”.

En aquest sentit, Segarra ha retallat que des de la Generalitat s’està treballant per a acabar amb la bretxa digital dotant al territori de l’interior de la infraestructura necessària, estenent la fibra amb el suport del Ministeri i contribuint a la formació en competències digitals perquè com ha assenyalat “formació i inversió en infraestructures són els pilars sobre els quals se sustentaran les ‘Smart Village'”.

Sobre el Congrés del pròxim mes d’octubre Segarra ha destacat que “els ‘Smart Village’ constitueixen un nou model de desenvolupament per a l’interior de la Comunitat que ha de sorgir de la planificació, d’un diagnòstic específic del lloc, adaptat a les seues peculiaritats, els seus ritmes i dinàmiques pròpies”.

‘Smart Villages 2022’, oferirà des de la seua presentació i fins al desenvolupament del congrés final (octubre 2022), diferents propostes de caràcter cultural, lúdic i formatiu tendents a aportar eines i coneixement que permeten generar accions transformadores sostenibles en xicotets municipis amenaçats per processos de despoblació en la Comunitat i en la perspectiva de l’arc Mediterrani.

Aquesta iniciativa tracta d’aportar coneixement per a convertir la Comunitat Valenciana en un referent en la implantació de models de desenvolupament vinculats a l’ús de tecnologies digitals en entorns rurals en el context del Mediterrani, en un moment en el qual les dades de despoblació alerten que la població rural en la Comunitat Valenciana descendeix 4,8 punts cada 10 anys.

Congrés ‘Smart Village’

El Congrés ‘Smart Villages 2022’ que se celebrarà els dies 14 i 15 d’octubre tindrà com a seus simultànies, diferents poblacions d’àrees rurals de la Comunitat Valenciana, així com a les ciutats capitals de província. Les seus urbanes són les tres capitals de província, quedant encara per decidir les seus de zones rurals.

Les activitats pròpies del congrés, seran desenvolupades en diferents entorns en modalitat streaming o presencial. Està previst un ampli programa d’actes paral·lels d’accés lliure i gratuït que tenen com a finalitat despertar l’interés i posar de rellevància els aspectes propis de les ‘Smart Villages’ i les seues diferències fonamentals amb el concepte ‘Smart City’.

Les diferents activitats aportaran informació a les entitats encarregades de la seua posada en marxa, sobre els models sostenibles d’inversió optimitzant recursos i eliminant els errors generats a l’hora d’implantar processos poc sostenibles i eficaços en entorns rurals.

A la presentació han assistit també l’alcalde d’Aras de los Olmos i president de la Fundació de l’Olmo, Rafael Giménez, la gerent de la Fundació Assemblea de Ciutadans i Ciutadanes del Mediterrani, Esma Kucukalic i el director Casa Mediterrani, Andrés Perelló.

Més informació

0 comentaris

Encara no tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari