El Consell trasllada al Senat la lluita contra l'exclusió financera o el programa Itinerant com a eines contra el despoblament

La directora general de l’Agenda Valenciana Antidespoblament ha comparegut en la Comissió de Despoblació i Repte Demogràfic de la Cambra alta

El Consell trasllada al Senat la lluita contra l'exclusió financera o el programa Itinerant com a eines contra el despoblament
04/05/2022 -

La directora general de l’Agenda Valenciana Antidespoblament (Avant), Jeannette Segarra, ha comparegut aquest matí al Senat, dins de la comissió de Despoblació i Repte Demogràfic, per a explicar les polítiques que està implementant la Generalitat en la Comunitat Valenciana contra la despoblació.

La cambra alta de les Corts Generals s’ha interessat pel model de lluita contra la despoblació desenvolupat per la Comunitat Valenciana, amb la creació, en 2019 de l’Agenda Valenciana antidespoblament i del Pla Estratègic antidespoblament valencià (Agenda 20-30) que fomenta la investigació i que marca les polítiques a seguir.

Segarra, que ha estat acompanyada pel director de la càtedra Avant, Jorge Hermosilla, ha destacat que la Generalitat “està sent pionera” en la lluita contra la despoblació amb nombroses accions com el programa contra l’exclusió financera gràcies al qual “s’estan posant en marxa ja 135 caixers automàtics en xicotetes poblacions que no comptaven fins hui amb serveis bancaris”.

Així mateix, ha assenyalat el programa Itinerant que permet la creació d’una xarxa de professionals que ofereixen serveis bàsics en els municipis en risc de despoblació, el Reviu per a fixar població en aquests territoris o la Ruta 99, que dona visibilitat als municipis de menys de 100 habitants “com un exemple d’aquestes polítiques que estan despertant l’interés d’altres comunitats”.

Cal destacar que el mes de març passat la direcció general d’Avant va mantindre una reunió amb el Comissionat per a la lluita contra la despoblació del Govern d’Aragó, interessats pel programa Itinerant de la Generalitat. Així mateix, s’han mantingut trobades amb la Generalitat de Catalunya i estan previstes diverses reunions amb Castella-la Manxa, comunitats amb territoris limítrofs a la Comunitat Valenciana.

Des de la Generalitat s’està impulsant, a més, una Trobada Nacional de Càtedres que tindrà la seua seu en la Comunitat Valenciana per a posar en comú investigacions i programes contra la despoblació en els diferents territoris.

La directora d’Avant ha agraït la invitació del Senat ja que ha assegurat que la coordinació amb l’Estat espanyol i amb altres comunitats autònomes és essencial per a aconseguir la cohesió territorial “tant dins de la nostra Comunitat, com amb la resta de regions espanyoles, respectant les singularitats i les necessitats de cadascuna”.

Més informació

0 comentaris

Encara no tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari