La Diputació instarà el Govern a incloure a la ceràmica en les ajudes per a sectors afectats per la guerra

L’equip de govern proposarà l’aprovació d’una declaració institucional en la qual s’alerta del risc de viabilitat que pateixen les empreses taulelleres

La Diputació instarà el Govern a incloure a la ceràmica en les ajudes per a sectors afectats per la guerra
10/03/2022 -

La Diputació de Castelló presentarà una declaració institucional en pròxim ple per a reclamar al Govern d’Espanya que incloga al sector ceràmic entre els beneficiaris de les mesures econòmiques anunciades per a evitar la «catàstrofe» d’ocupació i de tancament d’empreses que pot generar la guerra a la província de Castelló.

El president de la Diputació, José Martí, creu que l’executiu central ha de ser sensible amb un sector que «representa un dels pilars bàsics de la nostra economia, que s’està veient greument afectat per l’increment dels costos energètics dels últims mesos, que s’han disparat de manera exponencial des del començament del conflicte bèl·lic provocat pel govern de Putin».

Per part seua, el portaveu de Compromís en la Diputació de Castelló, Ignasi Garcia, ha exigit que les empreses ceràmiques figuren entre les beneficiades pel paquet d’ajudes per als sectors econòmics i per a les empreses davant la invasió de Rússia a Ucraïna, sol·licitant que «es prioritze al sector del taulell, que és el motor econòmic i de creació de llocs de treball de les comarques de Castelló».

En conseqüència, Garcia ha instat el Govern central i la Unió Europea al fet que canvien el sistema de fixació de preus de la llum, que afecta sector ceràmic amb ERTEs temporals i paralització de la producció pel sobrecost de l’energia de gas natural.

Segons detalla la proposta de declaració institucional presentada per l’equip de govern, a la província de Castelló «es concentra el 80% de la indústria taulellera de l’Estat, en un ‘clúster’ productiu entre la Plana Alta, la Plana Baixa i l’Alcalatén, que és líder al món». Això converteix al taulell en un «pilar fonamental» de l’economia provincial. De fet, de com vaja el sector tauleller, depenen també la indústria de Frites i Esmalts, sectors líders i generadors d’ocupació, la indústria de fabricació de maquinària per a empreses taulelleres, així com tota una sèrie d’empreses proveïdores.

Es destaca a més que «el sector tauleller va innovar fa anys apostant per la cogeneració energètica, utilitzant el gas com a font energètica per als forns alhora que aprofiten la calor generada en el procés».

El text que s’emportarà al ple assenyala que l’energia «és el principal cost del sector», que representa el 7% del consum de gas industrial a Espanya, per la qual cosa la pujada de preus de l’últim any «ha posat en risc la viabilitat de les empreses».

La declaració recorda a més que la situació es veurà agreujada pel fet que fa anys que el sector va substituir la pasta roja per la pasta blanca, que majoritàriament s’importa des d’Ucraïna.

Més informació

0 comentaris

Encara no tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari