La Diputació posa l'accent en el Pacte Verd i en la cooperació entre estats per a commemorar el dia d'Europa

La Diputació posa l'accent en el Pacte Verd i en la cooperació entre estats per a commemorar el dia d'Europa
11/05/2021 -

La Diputació de Castelló ha celebrat hui el dia d’Europa amb un acte eclèctic en què s’han reivindicat els valors identitaris que engendraren el que hui es coneix com a Unió Europea, entre els quals es troben la democràcia, la llibertat, la solidaritat entre pobles, la igualtat, la fraternitat i la laïcitat.

A més a més, el Pacte Verd Europeu, al que es va adherir l’any passat la Diputació, ha adquirit especial protagonisme en l’acte obert a la ciutadania que s’ha dut a terme a la plaça de les Aules, ja que ha inspirat les intervencions del president José Martí, i del diputat d’Internacionalització, Pau Ferrando, així com el decàleg ‘El meu Pacte Verd EU’ a càrrec de l’estudiant de Gestió i Administració Pública a l’UJI Adrián Oller, que reflecteix les conclusions de la primera sessió del centre Europe Direct Castelló emmarcat en la conferència sobre el futur d’Europa.

Aquest compromís de la institució amb la sostenibilitat també ha sigut el protagonista de la performance inicial ‘No patiu per ella’, creada per Carlos Pascual i interpretada per Silvia Escribano (dansa), Stefany Jurenka (arpa) i Raúl Puchol (narración) i que ha comptat hui amb la col·laboració de les intèrprets Paula Ordóñez i Victoria Rodríguez, alumnes d’Ensenyaments Profesionals de Dansa del Conservatori Calasancio de Castelló.

El president de la Diputació de Castelló, José Martí, ha posat de manifest en el seu discurs institucional «l’èxit sense precedents» del projecte d’integració europea i ha recordat els passos de gegant que ha experimentat l’Estat des de la seua adhesió a la unió en 1986. «Europa ho és tot per a Espanya. Des d’aleshores gaudim de majors drets i llibertats, la nostra democràcia s’ha enfortit i ha resultat homologada internacionalment».

Per a Martí, «Europa és l’esperança, encarna els valors que ens inspiren i que són la clau per a la solució dels nostres problemes», una afirmació que ha vinculat amb la cooperació de tots els estats comunitaris per a proveir el continent de la vacuna que pararà els peus a la pandèmia de Covid-19. «És un repte que hem afrontat junts i ara n’hem d’assumir nous».

Parlant de passat i present, Martí també ha fet referència a un futur «prometedor». I és que ha defensat que la recuperació econòmica passarà inevitablement per Europa i per un canvi cap a models productius més sostenibles. «Aquest futur té un nom, ‘Next Generation EU’, els quals conformen un pla de rellançament mai vist en les últimes dècades a escala europea». La previsió és que arriben a Espanya 140.000 milions d’euros per a la modernització de l’Estat, dels quals una part recaurà en Castelló. «Crearem ocupació, recuperarem la indústria i enfortirem els serveis públics».

Per la seua banda, Ferrando, ha recordat l’historiador Ruíz Domènech, i la seua definició de «l’Europa inacabada», amb què el diputat d’Internacionalització ha fet referència a «l’evolució contínua» i a la «capacitat de resiliència» de la UE al llarg de la seua història. «La nova Europa ens demana una nova transformació més verda, circular i sostenible, que cuide el territori», ha destacat. Igualment, ha dit, «Europa ens fa avançar ara cap a una societat digital i intercomunicada, on totes les regions i territoris, junt amb les persones que hi habiten, puguen gaudir de les mateixes oportunitats». Una «doble transició» que se suma a la lluita contra el despoblament de la Diputació, i a la qual Ferrando també s’ha referit en el seu discurs: «anem des del fet local a la cosa global».

La teua porta a Europa

Entre les accions de commemoració de la identitat i els valors europeus que enguany du a terme la Diputació de Castelló, mitjançant la coordinació del centre Europe Direct, es troba l’exposició itinerant ‘La teua porta a Europa’ que hui ha estat instal·lada a l’exterior del Palau Provincial de les Aules i que pròximament visitarà els centres CEDES per donar a conéixer els principis de la doble transició digital i ecològica arreu de la província, així com les polítiques comunitàries de repte demogràfic. Ajuntaments i entitats públiques i privades podran sol·licitar acollir aquesta mostra informativa durant els pròxims mesos.

Més informació

0 comentaris

Encara no tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari