La Diputació de Castelló continuarà en 2021 donant suport a les campanyes d'exhumacions amb més recursos

La diputada de Memòria Històrica, Tania Baños, qualifica “d’històric” el treball escomés a Castelló, on s’ha recuperat la dignitat de 36 persones víctimes del franquisme

La Diputació de Castelló continuarà en 2021 donant suport a les campanyes d'exhumacions amb més recursos
23/11/2020 -

La diputada de Memòria Històrica ha confirmat que l’any que ve continuarà “amb una major dotació econòmica” el suport provincial a les campanyes d’excavacions i recuperació dels cossos de víctimes de la dictadura franquista. Així ho ha confirmat Tania Baños en fer balanç del que ha estat la tercera fase d’exhumacions al cementeri de Castelló de la Plana, uns treballs que ha qualificat “d’històrics” en haver permés la recuperació de les restes de 36 persones víctimes de la crueltat del franquisme. “Mai van poder ser acomiadats amb dignitat pels seus éssers estimats, ni tant sols sabien del seu parador, per això posem per davant els valors de la humanitat i la solidaritat perquè puguen reparar un patiment que ja dura quatre dècades”.

L’actuació en el camp sant castellonenc ha estat impulsada pel Grup per la Recerca de la Memòria Històrica de Castelló en col·laboració directa amb la Diputació Provincial, la qual ha aportat la suma de 50.000 euros per al desenvolupament dels treballs. A banda, l’Ajuntament de la capital n’ha aporta 35.000 més. En camp de treball s’ha actuat durant més de 50 dies, en què s’han trobat nous represeliats, agafat mostres d’ADN i plantejat futures fases per a continuar recuperant els cossos d’assassinats pel franquisme per a retornar-los a les seues famílies i pobles.

El compromís de Baños és continuar amb la línia encetada de suport a les exhumacions. Tot i que encara és prompte per a saber-ne més detalls, ja que actualment es troben els pressupostos en procés d’elaboració, sí que ha avançat que l’assignació del departament que dirigeix s’augmentarà en 2021 per a poder diversificar les seues accions.

Baños ha reiterat una vegada més que “quan parlem de Nova Diputació parlem també d’un canvi d’actitud davant aquells col·lectius que han estat fins a 2019 callats o oblidats per la institució”. En aquest sentit s’ha mostrat “orgullosa” d’haver obert les portes de la Diputació a les famílies de les persones represaliades per la dictadura franquista i haver donat veu a les seues justes reivindicacions. “Totes elles i ells són també víctimes d’un feixisme que encara és molt recent i hem d’ajudar-los perquè puguen tancar definitivament les ferides”.

Més informació

0 comentaris

Encara no tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari