La Diputació defensa el paper de les entitats locals per a participar en el Fons de Recuperació de la Unió Europea

La Diputació defensa el paper de les entitats locals per a participar en el Fons de Recuperació de la Unió Europea
28/12/2020 -

La Diputació de Castelló ha unit forces per a reclamar que les entitats locals de la província participen a l’hora d’articular les condicions del Fons de Recuperació que s’està negociant en el marc de la Unió Europea. L’objectiu, com destaca el president de la institució província, José Martí, és “garantir la forma en la qual els governs locals siguen beneficiaris dels fons rebuts i contribuir activament a la recuperació econòmica” en coordinació amb la resta d’administracions públiques.

Aquesta proposta està inclosa en la Declaració Institucional aprovada en l’últim ple de l’any per les quatre forces polítiques que integren la Diputació, que fa esment a l’acord entre el Govern d’Espanya i la Federació Espanyola de Municipis i Províncies (FEMP) per a “contribuir des dels municipis a desenvolupar una mobilitat sostenible, l’agenda urbana i polítiques de cures i suport a la cultura”.

En aqueix acord entre el Govern i la FEMP, subscrit a l’agost de 2020, es va establir que, “una vegada concretades les condicions del Fons de Recuperació aprovat en el si de la Unió Europea, s’estudie la forma per a garantir a les entitats locals que puguen participar com a beneficiàries dels fons rebuts”.

En la documentació del Projecte de Llei dels Pressupostos Generals de l’Estat per a 2021 se cita que “la cogobernanza resultarà clau en el Pla de Recuperació i en la seua execució pressupostària: dels 26.634 milions d’euros del Pla que figuren en els PGE21, 10.793 milions es transferiran a les comunitats autònomes i 1.489 milions a les entitats locals perquè aborden les actuacions que corresponguen d’acord amb el seu àmbit competencial”.

La Diputació de Castelló, té experiència demostrada en la gestió de Fons Europeus i està avalada pel certificat de Qualitat ISO 9001 del Servei de Promoció Econòmica i Relacions Internacionals. Com a entitat pròxima als municipis, pot assegurar la màxima arribada de Fons Europeus als municipis rurals de la província de Castelló i a les zones més afectades per la pandèmia, tant aquells assignats directament a Entitats Locals, com aquells que vagen a ser gestionats per la Generalitat Valenciana. Cal recordar en aquest sentit que en 2019 el Parlament Europeu, després d’una petició de Paternalia -sota la presidència de la Diputació de Castelló-, va aprovar reconéixer a les administracions de grandària intermèdia com a gestores d’ajudes directes dels Fons Europeus per al Desenvolupament (Feder).

Amb tot això, la Declaració Institucional aprovada pel ple de la Diputació el passat 22 de desembre va donar llum verda a diferents propostes. D’una banda, instar al Govern d’Espanya perquè la participació de totes les entitats locals, incloses les diputacions provincials, en el Fons de Recuperació de la Unió Europea siga proporcional a la participació de les administracions locals en la despesa pública.

Al costat d’això, reclamar que el Govern, al gener de 2021, fixe el repartiment entre les entitats locals dels Fons del Mecanisme de Recuperació i Resiliència, d’acord amb les prioritats que establisca la Federació Espanyola de Municipis i Províncies en matèria de política social, foment de l’ocupació, cultura i esports, medi ambient i benestar comunitari, urbanisme i habitatge, seguretat i mobilitat ciutadana, sanitat i educació i altres actuacions d’impacte local.

D’altra banda, s’insta a la Generalitat Valenciana a establir un marc de col·laboració amb la Diputació de Castelló que permeta, de cara al pròxim període financer 2021-2027, dissenyar plans i projectes relacionats amb la transició energètica, la digitalització i l’enfortiment de l’estat de benestar, i que es poden implementar en els municipis més xicotets (donen fins a 20.000 habitants) i amb menys recursos.

El quart acord és fer els passos adequats perquè la institució castellonenca adherisca i assumisca com a pròpies les recomanacions de la Mesa Nacional Tècnica de Diputacions Provincials respecte a l’ús dels fons europeus per a combatre el repte demogràfic, tal com es va aprovar en la Jornada Nacional de Despoblació celebrada a l’octubre a Zamora.

Més informació

0 comentaris

Encara no tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari