La Diputació destinarà 3 milions als plans provincials de transició energètica i digital i la remodelació integral de Penyeta Roja

La Diputació destinarà 3 milions als plans provincials de transició energètica i digital i la remodelació integral de Penyeta Roja
01/12/2022 -

La Diputació de Castelló ha consignat 3 milions d’euros en els pressupostos de 2023 per a l’execució de tres grans projectes provincials, subjectes a la concessió de subvencions a través de fons europeus, sobre transició energètica, transformació digital i modernització de les administracions públiques i rehabilitació del Centre Integrat de Penyeta Roja. Es tracta d’iniciatives que estan d’acord amb la idea reiterada al llarg dels últims mesos pel president José Martí que els xicotets pobles d’interior no han de quedar al marge dels Next Generation EU.

Pla de transició energètica

La partida que s’inclou en el document de comptes públics per a la primera fase del pla de transició energètica ascendeix a 1.100.000 euros, un programa que s’executarà en diverses anualitats i la realització de les quals suposarà una inversió global de més de 4 milions d’euros.

Una ambiciosa iniciativa d’implantació de sistemes de generació d’energia renovable per a cobrir gran part de la demanda energètica dels municipis de la província. Sobre aquest tema, convé tindre en compte que l’increment dels costos energètics i el canvi climàtic no sols obliguen a l’estalvi, sinó també, a la producció d’energia renovable i econòmica.

Per a la implementació d’aquest pla la Diputació de Castelló ja ha realitzat 250 projectes per als 69 municipis que s’han adherit, encara que l’objectiu és ampliar-lo perquè es puga desenvolupar en tota la província.

El projecte inclou la incorporació dels sistemes a la plataforma SmartVillages de la Diputació i, especialment, a la seua vertical de sostenibilitat per al monitoratge de la producció i el consum de les instal·lacions municipals i el càlcul de la petjada de carboni.

És una proposta que es complementarà amb les funcions de contractació elèctrica sostenible per als ajuntaments que assumeix actualment la Diputació a través de la central de compres.

La plataforma SmartVillages gestiona en l’actualitat diverses instal·lacions municipals en 28 pobles de la província.

Pla de transició digital

Els comptes públics de la Diputació de Castelló també inclouen una partida d’1.400.000 euros per al pla de transformació digital i modernització de les administracions públiques amb la intenció de crear un territori intel·ligent per a l’aplicació de nous avanços tecnològics i acabar amb les mancances de connectivitat a l’interior de la província. El que es pretén és millorar la productivitat, automatització i telegestió d’activitats i serveis en l’àmbit rural a través d’un pla director de telecomunicacions, l’acció SmartVillages Dipcas i un programa de dinamització.

En el pla director s’inclourà el desenvolupament d’un mapa de mancances en matèria de connectivitat per a posteriorment estendre la banda ampla de molt alta velocitat en tot el territori i avançar la cobertura 5G en cada municipis.

L’acció SmartVillages Dipcas està orientada al foment de projectes per a la millora del medi rural que tinguen com a principal objectiu projectes, serveis i noves formes de l’ús de tecnologies en el camp de les ciutats intel·ligents.

El programa de dinamització inclou un conjunt d’accions de formació, promoció, difusió, vigilància, propostes de reptes i hubs relacionats amb la tecnologia.

Rehabilitació del centre integrat de Penyeta Roja

Els pressupostos de 2023 també consignen una partida de 472.000 euros per a la rehabilitació integral del Centre Integrat de Penyeta Roja, que s’espera ampliar amb més fons procedents de la Unió Europea.

Més informació

0 comentaris

Encara no tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari