La Diputació duplica en dos anys els fons transferits a ajuntaments i entitats de l'Alt Palància en superar els 10,2 milions en 2021

La Diputació duplica en dos anys els fons transferits a ajuntaments i entitats de l'Alt Palància en superar els 10,2 milions en 2021
28/09/2021 -

El president de la Diputació, José Martí, ha posat hui en valor l’augment dels fons econòmics que ha destinat la institució provincial enguany als ajuntaments i entitats de l’Alt Palància, més del doble que el que van percebre en 2019. Martí, en la trobada amb alcaldesses i alcaldes de la comarca mantingut aquesta vesprada a la Casa de Cultura de Viver, ha subratllat que en dos anys les transferències han augmentat en sis milions, passant dels 4,2 milions en 2019 a 10,2 aquest 2021, exercici que encara ha de tancar els comptes i que encara té pendent distribuir més quantitats a través de fons com el Pla de Cooperació Municipal per a la Lluita contra el Despoblament o els vinculats al sector turístic.

José Martí, acompanyat per diputats de l’equip de govern, ha deixat palés que el repte per a la segona part de l’actual mandat és “continuar defensant les dues metes que ens marquem al juny de 2019: deixar les portes obertes del Palau Provincial per a escoltar els 135 municipis de les nostres huit comarques i trepitjar el terreny, estar al costat dels nostres alcaldes i alcaldesses, dels nostres veïns i veïnes, perquè aqueix ha de ser l’objectiu últim d’aquesta institució: treballar de tu a tu amb tots, sense tuteles ni paternalismes del passat”.

En aquesta línia, ha reiterat que “aquest equip de govern sí que es creu la majoria d’edat dels ajuntaments i la seua autonomia a l’hora de decidir què és el millor per a cadascun d’ells”. I tot això emmarcat en una paraula, “diàleg”, que ens acompanya des del minut zero i que continua sent la nostra principal eina en uns temps actuals tan convulsos, amb una pandèmia que ens ha obligat a redefinir el nostre dia a dia i les nostres polítiques per a protegir les persones i dotar de recursos als nostres ajuntaments”. I en aquest àmbit, el president de la Diputació ha destacat l’esforç, de la mà dels treballadors de la casa, “per aconseguir tots els recursos possibles per a entitats i ajuntaments, I crec que, encara que sempre segur que es poden fer millor les coses, que els resultats han sigut enormes”.

Inversions en l’Alt Palància

En aquest punt, ha ressaltat de nou les dades concretes per a l’Alt Palància, “perquè si l’any 2019 la xifra global va superar els 4,2 milions d’euros, en 2020, el primer any de la pandèmia i el primer any amb un pressupost de l’actual equip de govern, es va elevar als 5,6 milions, i aquest 2021, a falta encara de tancar alguna partida més, la quantitat es dispararà als 10,2 milions”. Són 6 milions d’euros més respecte a 2019, la qual cosa es tradueix en el fet que “mai abans els ajuntaments havien rebut tants diners. I és una cosa que ens hauria d’enorgullir a tots i totes perquè si la Diputació té sentit és per aquest suport sense fissures als municipis”.

Reptes de futur

Ja en l’equador de la legislatura, José Martí creu necessari “donar un nou impuls per a avançar més encara en aquesta línia, que és partir de les prioritats dels alcaldes i alcaldesses”. Així, assevera que, “sent important la subvenció o la transferència de diners cap als ajuntaments, hem de cooperar, acordar i concertar. Ni només subvencionar ni molt menys subvencionar de manera discriminatòria, en funció de color polític, simpatia o capritx. Cooperar i concertar des de les necessitats reals, això és una cosa que crec hem demostrat aquests dos anys”.

Amb aquesta reflexió de fons, el president de la Diputació ha marcat com a principal objectiu que les ajudes siguen cada vegada menys finalistes i més incondicionades, “perquè els ajuntaments puguen dir, des de la seua majoria d’edat i coneixement de la seua realitat, les seues actuacions corrents i inversions”. Al costat d’això, aconseguir que els ajuntaments “puguen programar a mitjà i llarg termini, si és possible més enllà d’un exercici pressupostari”; establir xarxes de col·laboració intermunicipals “per a la millor gestió dels serveis i aprofitar els avantatges de les economies d’escala” i “ampliar la carta de serveis d’assistència i cooperació de la diputació amb els ajuntaments”.

Benvinguda de l’alcaldessa

La reunió amb alcaldes i alcaldesses de l’Alt Palancia s’ha iniciat amb la benvinguda de l’alcaldessa de Viver, Nieves Simón, qui ha agraït a la Diputació l’elecció del municipi per a una trobada d’alcaldes i alcaldesses que, segons ha apuntat, “és un fòrum adequat perquè escolten les nostres inquietuds i, de la mateixa manera, escoltem el que ens han de proposar”.

Les alcaldesses i els alcaldes

Pel que respecta a la intervenció de les alcaldesses i alcaldes, han coincidit a reclamar actuacions per al manteniment de camins, millorar les instal·lacions esportives de la comarca i atendre les necessitats de carreteres que uneixen alguns dels pobles de l’Alt Palància. Al costat d’això, una altra de les preocupacions és la rehabilitació d’habitatges, que consideren clau per a l’assentament de la població, a més de potenciar l’atenció en l’àrea de benestar social. A més, consideren important el suport tècnic de la institució provincial per a tirar avant projectes municipals i poder optar a les ajudes europees.

D’altra banda, han destacat el suport de la Diputació en aquests dos anys de pandèmia, que s’ha vist reflectit en l’augment dels fons que han arribat des de la diputació provincial, i tant l’alcaldessa d’Azuébar com l’alcalde de Soneja han volgut destacar el treball del Consorci Provincial de Bombers aquest estiu per a sufocar els incendis que van afectar tots dos termes.

A la reunió de l’Alt Palància han assistit els primers edils d’Almedíjar, Altura, Azuébar, Barracas, Benafer, Castellnovo, Caudiel, Fuente la Reina, Gaibiel, Geldo, Higueras, Jérica, Matet, Navajas, Pavías, Pina de Montalgrao, Sacañet, Segorbe, Soneja, Sot de Ferrer, Teresa, Torás, el Toro, Vall de Almonacid i Viver, excusant la seua presència els d’Algimia, Bejís Chóvar i Villanueva de Viver. També han participat en representació de l’equip de govern Patricia Puerta, Virginia Martí, Abel Ibáñez i Pau Ferrando; Nieves Martínez i Vicente Rodríguez pel Partit Popular, i Cristina Fernández per Ciudadanos.

Més informació

0 comentaris

Encara no tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari