La Diputació ha transferit ja 12,4 milions d'euros a ajuntaments i entitats de la Plana Baixa, més del triple que en 2019

José Martí és partidari que els ajuntaments puguen programar a mitjà i llarg termini, sense l’obligació d’executar els seus projectes en un únic exercici pressupostari

La Diputació ha transferit ja 12,4 milions d'euros a ajuntaments i entitats de la Plana Baixa, més del triple que en 2019
21/09/2021 -

El president de la Diputació, José Martí, ha destacat hui a Borriana que en 2021 l’equip de govern progressista ha triplicat àmpliament la transferència de fons a ajuntaments i entitats dels municipis de la Plana Baixa respecte a 2019, en passar de 3,7 a 12,4 milions d’euros. Un increment de quasi nou milions d’euros, que respon a l’estratègia marcada pel mateix Martí d'”empoderar i enfortir als ajuntaments, estar molt prop de les seues alcaldesses i alcaldes, i també de les seues veïnes i veïns”. Són xifres que previsiblement augmentaran abans que finalitze el present exercici, una vegada que s’executen el fons de municipis turístics i algunes ajudes que estan pendents de resoldre.

Ho ha posat de manifest durant la seua intervenció en la primera de les sis reunions amb alcaldesses i alcaldes, en aquest cas a la Plana Baixa, prèvia a l‘elaboració dels pressupostos de la Diputació per a 2022, sessions que es convoquen per a escoltar les necessitats i sentir del municipalisme de la província. “La voluntat de diàleg”, ha dit el president, “sempre serà present en el dia a dia de la nostra gestió”.

Aquestes trobades comarcals responen als objectius que es va marcar el nou equip de govern quan va prendre possessió en l’estiu de 2019: obrir de bat a bat les portes de la institució per a estar al costat de les alcaldesses i els alcaldes, escoltar-los i trepitjar el terreny “per a estar permanentment connectats amb el que succeeix, se sent i es pensa en els pobles”.

En el seu discurs, el president ha proclamat que “creem en la majoria d’edat dels ajuntaments i en l’autonomia municipal, i actuem en conseqüència”, afegint que “ens esforcem per a aconseguir tots els recursos possibles per a ajuntaments i entitats, i encara que segur que sempre es poden fer les coses millor, crec que podem estar més que raonablement satisfets amb els resultats”.

La pandèmia

José Martí s’ha referit també a la incidència de la pandèmia de la covid a l’en el dia a dia de la Diputació, assenyalant que “mantenint la nostra filosofia d’actuació, ens hem vist obligats a redefinir les nostres polítiques per a protegir les persones de la província, enfortint als seus ajuntaments, que són les entitats que es troben en primera línia d’actuació”. Arribats a aquest punt, ha agraït “la professionalitat i la col·laboració de les treballadores i els treballadors de la casa”.

Equilibri territorial

El president ha parlat de futur, en el qual continuaran sent decisives les prioritats dels pobles que transmeten els seus alcaldes, fent front al repte d’augmentar la quantitat i la qualitat dels serveis que es presta a la ciutadania, independentment del lloc de residència. “Cal treballar per a la consecució d’un equilibri territorial en l’exercici de les competències municipals”. Una aspiració que “ha d’anar més enllà de la sol·licitud i la concessió d’una subvenció o d’una transferència econòmica a través d’un fons, hem de treballar conjuntament, cooperar, acordar i concertar conforme a les necessitats reals, amb lleialtat i independència del color polític de cada ajuntament”.

Objectius de futur

José Martí ha parlat de futur, assenyalant que és necessari evolucionar, “perquè les ajudes als ajuntaments siguen cada vegada menys finalistes i més incondicionades i les alcaldesses i alcaldes puguen actuar des de la seua majoria d’edat i coneixement de la realitat del seu municipi”. També s’ha mostrat partidari que els ajuntaments puguen programar a mitjà i llarg termini, “sense que es vegen pressionats i limitats per l’obligació de gestionar els recursos dins d’un únic exercici pressupostari”.

A més, considera necessari augmentar la carta de serveis d’assistència i establir xarxes de col·laboració intermunicipals “per a millorar la gestió i dels serveis i recursos públics”.

Benvinguda de l’alcaldessa

La reunió amb alcaldes de la Plana Baixa s’ha iniciat amb unes paraules de benvinguda de l’alcaldessa de Borriana, Maria Josep Safont, en les quals ha mostrat la seua satisfacció pel fet que se celebre en la seua localitat. Durant la seua intervenció ha valorat positivament la proximitat de la qual està fent gala l’equip de govern provincial en uns temps tan difícils com els actuals. I encara que ha assenyalat que és lògic que es preste una discriminació positiva a favor dels pobles més xicotets, ha recordat que “els pobles amb més habitants també han de ser escoltats per la Diputació perquè la gent que viu en ells igualment té problemes que han de ser abordats”.

Les alcaldesses i els alcaldes

Pel que respecta a la intervenció de les alcaldesses i alcaldes, cal destacar que en general han agraït el suport prestat per la Diputació en els moments més complicats de la pandèmia mitjançant la transferència de recursos econòmics i facilitant material de protecció. També han valorat positivament el servei mostrat pel Consorci Provincial de Bombers cada vegada que es produeix una emergència.

A més, han acollit de manera positiva la intenció anunciada pel president de fer passos cap a un nou model que permeta que els ajuntaments puguen programar a mitjà i llarg termini, sense que resulte imprescindible executar-les en una anualitat.

Els edils han formulat algunes peticions al president, com actuar enfront del problema del cotonet i en matèria de transport i mobilitat a la comarca de la Plana Baixa. També han sol·licitat ajudes per a la contractació de personal tècnic per als ajuntaments per al desenvolupament de projectes i accions que ajuden a augmentar el parc d’habitatges als pobles d’interior.

Altres demandes dels edils han sigut la simplificació dels processos burocràtics per a la tramitació i concessió d’ajudes i afavorir l’existència de serveis mancomunats entre municipis pròxims que permeten oferir el millor servei possible a la ciutadania.

Per últim, han demanat el suport de la Diputació per a fer força davant altres administracions quan calga realitzar reivindicacions davant elles. A la reunió de la Plana Baixa han assistit els primers edils de Borriana, Vila-real, la Vall d’Uixó, Aín, Alcudia de Veo, Alfondeguilla, Almenara, les Alqueries, Artana, Betxí, Eslida, La Llosa, La Vilavella, Moncofa, Nules, Ribesalbes i Xilxes. Per Onda ha acudit el regidor Vicent Bou i per Suera la regidora Gema Soriano. També han participat en representació de l’equip de govern Tania Baños, Ximo Huguet, Pau Ferrando i Lluïsa Monferrer; Vicent Sales i Elena Vicente-Ruiz pel Partit Popular, i Cristina Fernández per Ciutadans.

Més informació

0 comentaris

Encara no tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari