La Diputació incorpora 11 milions d'euros de romanents per a reforçar els pressupostos de 2022

Martí destaca que aquesta modificació de crèdit permet destinar 5 milions d’euros més al Fons de Cooperació Municipal

La Diputació incorpora 11 milions d'euros de romanents per a reforçar els pressupostos de 2022
15/03/2022 -

La Diputació de Castelló ha elevat hui els seus pressupostos de #MésImpulsCastelló de 2022 fins a 189.152.894 euros en incorporar 11.276.569 euros en romanents, xifra que representa un increment del 6,33% respecte al pressupost inicial 177.876.325 euros. Segons el president José Martí, «amb la modificació de crèdit aprovada hui en el ple reforcem uns comptes públics que en el moment del seu naixement ja vam dir que eren històriques i expansives, i que s’estructuraven entorn de quatre grans eixos: més municipalisme, més ciutadania, més creixement i més sostenibilitat. «Llavors», afegeix el president, «no podíem imaginar que hauríem d’afrontar una situació inesperada com la guerra a Ucraïna, que ens obligarà a col·laborar amb la resta d’institucions per a acollir amb la dignitat que es mereixen a les persones refugiades que arriben a la nostra província».

Més Fons de Cooperació Municipal

De la incorporació d’11,2 milions d’euros en romanents aprovada hui en el ple del mes de març, la partida més elevada, de 5 milions d’euros, es destinarà al Fons de Cooperació Municipal per a complir el compromís adquirit per l’equip de govern progressista de la institució de transferir per aquesta via 15 milions d’euros als ajuntaments de la província. En aquest sentit, el president ha destacat que «el Fons de Cooperació és un bon negoci per als ajuntaments de la província perquè amb ell enguany rebran 21 milions d’euros, ja que als 15 milions que aporta la Diputació hi ha que afegir els 6 milions que transferirà la Generalitat Valenciana». Martí considera que «va ser un encert la decisió adoptada en 2020 pel nou equip de govern de la institució d’adherir-se per primera vegada al Fons de Cooperació Municipal perquè els ajuntaments compten amb més recursos i més autonomia, i puguen prestar uns millors serveis a la ciutadania».

Carreteres

Encara que els romanents es reparteixen entre les diferents àrees de la institució, cal destacar els 2,6 milions d’euros que es reserven per a reparar els danys de la xarxa viària provincial que es va veure greument afectada per la borrasca Filomena en 2021. La Diputació ha efectuat aquesta reserva de fons en previsió que li siguen concedides pel Govern d’Espanya les ajudes convocades per aquest assumpte, que es finançarien al 50% per totes dues institucions, i que afectarien les carreteres CV-104, CV-105, CV-110, CV-154 i CV-200.

Amb els romanents també s’incrementen en 500.000 euros les subvencions a ajuntaments per a la rehabilitació d’habitatges fins a situar-les en 1 milió d’euros.

8,3 milions de reserva

Sobre la incorporació de romanents, el diputat d’Hisenda i integrant del Grup Socialista, Santiago Agustí, ha aclarit que «després de la incorporació al pressupost aprovada en la sessió plenària de hui, en les arques de la Diputació queda un romanent de 8,3 milions d’euros sense cap consignació pressupostària, que podria donar lloc a noves modificacions de crèdit futur si en els pròxims mesos es considerara necessari implementar nous projectes o iniciatives.

Pla d’Eficiència Hídrica

Per part seua, el diputat de Sostenibilitat i portaveu de l’altre soci de govern, el Grup Compromís, Ignasi Garcia, ha expressat que la incorporació de més d’11 milions d’euros de romanents al pressupost «demostra la clara aposta pels Objectius de Desenvolupament Sostenible» de l’actual Diputació progressista de Castelló.

Garcia ha incidit en què la incorporació d’aquests romanents va en la línia que marca l’objectiu 6 dels ODS, referent a l’aigua, «a través del Pla d’Eficiència Hídrica, una de les potes del Pla Director de l’Aigua, que suposarà una forta inversió perquè un recurs escàs i tan valuós no es perda en la xarxa de subministrament dels municipis de les comarques de Castelló».

Suport al sector ceràmic

El ple provincial també ha aprovat una declaració institucional amb el vot favorable de tots els partits, en la qual reclama al Govern d’Espanya la inclusió del sector ceràmic entre els beneficiaris de les mesures anunciades, per a evitar les catastròfiques conseqüències econòmiques inherents a la guerra entre Rússia i Ucraïna i el consegüent risc de tancament d’empreses que puga generar.

El document destaca que l’important increment de preus que ve suportant la indústria de Castelló durant els últims mesos posa en risc la viabilitat d’un important nombre d’empreses radicades en territori de la província de Castelló.

La Diputació insta el Govern d’Espanya que de manera urgent reforme el mercat marginalista elèctric mentre dure la crisi energètica, desacoblant el preu dels combustibles fòssils de la fixació del preu elèctric en el mercat.

A més, la institució provincial s’adhereix al manifest de l’Asociación de Empresas con Gran Consumo de Energía (AEGE), i que ha sigut secundat per ASCER i l’Asociación Nacional de Fabricantes de Fritas, Esmaltes y Colores Cerámicos (Anffecc).

Nordex-Acciona

Els 27 diputats que formen part del ple també han secundat de manera unànime la declaració institucional en la qual se sol·licita que la propietat reconsidere la decisió de tancar la planta de Nordex-Acciona a Vall d’Uixó. En el text també s’insta a la Generalitat Valenciana i al Govern d’Espanya a liderar la defensa del sector industrial de la província i a l’aprovació d’un pla de reindustrialització que evite el tancament d’empreses radicades a la província i atraga noves inversions.

Suport a Ucraïna

La guerra provocada per la invasió russa d’Ucraïna també ha motivat l’aprovació d’una declaració institucional en la qual es rebutja i condemna el conflicte bèl·lic. A més, el text reclama la fi de les hostilitats en el territori d’Ucraïna.

Més informació

0 comentaris

Encara no tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari