Diputació, Sanitat i UJI acorden un grup de treball per a impulsar la creació d'un Institut d'Investigació Sanitària a Castelló

Diputació, Sanitat i UJI acorden un grup de treball per a impulsar la creació d'un Institut d'Investigació Sanitària a Castelló
10/01/2023 -

La Diputació de Castelló, la Conselleria de Sanitat Universal i Salut Pública i la Universitat Jaume I (UJI) de Castelló han acordat impulsar un grup de treball per a establir les bases que permeten en un futur la creació d’un Institut d’Investigació Sanitària que vertebre la investigació biomèdica de la província de Castelló.

Superar amb èxit l’exigent procés de certificació que correspon a l’Institut de Salut Carles III, dependent del Ministeri de Ciència i Innovació, comporta entrar en l’elit de la investigació biomèdica espanyola, integrada hui dia per un total de 34 instituts acreditats, tres d’ells en la Comunitat Valenciana.

La creació del grup de treball s’ha acordat en la reunió mantinguda hui entre el conseller de Sanitat Universal i Salut Pública, Miguel Mínguez, el president de la Diputació de Castelló, José Martí, i la rectora de l’UJI, Eva Alcón, totes dues institucions amb representació en el Patronat de la Fundació de l’Hospital Provincial de Castelló. També ha assistit la
secretària autonòmica d’Eficiència i Tecnologia Sanitària, Concha Andrés.

Martí ha assenyalat que “hui hem fet un pas molt important per a la constitució de l’institut d’investigació biomèdica a Castelló”. “La Conselleria de Sanitat es compromet a treballar conjuntament amb la Universitat Jaume I i la Fundació Hospital Provincial de la Diputació de Castelló per a complir tots els exigents requisits que es necessiten per a aconseguir un institut d’investigació”, ha afegit el president.

A més a més, José Martí ha destacat que “és un assoliment fonamental per a la província, que vertebraria la Comunitat Valenciana en investigació biosanitària i que, amb els tres instituts ja existents, situaria a la Comunitat Valenciana a l’avantguarda en instituts d’investigació biomèdica de tota Espanya”.

En la reunió s’han exposat les fortaleses de la Fundació d’Investigació de l’Hospital Provincial de Castelló que recolzen la constitució de l’equip de professionals experimentats que s’encarregarà d’impulsar la creació d’un Institut d’Investigació Sanitària i de preparar tota la documentació necessària per a certificar-lo amb els requisits necessaris per a ser acreditat per l’Institut de Salut Carles III (dependent del Ministeri de Ciència i Innovació).

Hui dia, la Comunitat Valenciana compta amb tres Instituts d’Investigació Sanitària (IIS La Fe, INCLIVA i Isabial), nucleats entorn de tres hospitals de referència, l’Hospital Universitari i Politècnic La Fe, l’Hospital Clínic de València i el Doctor Balmis i amb presència també del món acadèmic (les universitats).

Del laboratori al llit del pacient

Amb la incorporació d’un quart Institut d’Investigació Sanitària, la Comunitat Valenciana se situaria en l’elit de l’excel·lència investigadora a Espanya, només per darrere de Madrid (8 IIS), i Catalunya (7).

L’acreditació requereix la superació d’un complex procés per a certificar que els espais, processos i resultats de la investigació mèdica aplicada revertisca en la societat de manera ràpida i directa, és a dir, que els avanços investigadors vagen del laboratori al llit del pacient.

En aquest sentit, la Fundació de l’Hospital Provincial de Castelló, creada en 2004, impulsa i fomenta l’activitat investigadora del Consorci Hospitalari Provincial de Castelló i promou la formació del personal sanitari per al coneixement de tècniques pioneres. Així mateix, inverteix en noves tecnologies i gestiona l’obtenció d’ajudes i subvencions públiques en investigació.

Amb un pressupost per a aquest any pròxim als 900.000 euros, les seues principals línies estratègiques d’investigació se centren en oncologia, oftalmologia i salut mental. La Fundació dona suport a diversos projectes d’investigació dels serveis d’Anestèsia, Medicina Interna, Oftalmologia, Oncologia Mèdica, Oncologia Radioteràpica, Radiofísica Hospitalària, Salut Mental i Unitat del Dolor del Consorci.

Actualment, compta amb plataformes de suport a la investigació com la unitat d’assajos clínics, un biobanc i una plataforma de biomarcadors d’imatge. A més, està previst crear en els pròxims anys noves plataformes i serveis com a genòmica i proteòmica, anàlisi molecular, citometria i citogenètica.

Més informació

0 comentaris

Encara no tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari