El Consell Interterritorial es reuneix aquesta vesprada per a decidir com serà el Nadal

La disminució del toc de queda, poder desplaçar-se entre autonomies i les reunions per nuclis de convivència són qüestions que estan sobre la taula

El Consell Interterritorial es reuneix aquesta vesprada per a decidir com serà el Nadal

A poc més de tres setmanes per a la celebració de les festes nadalenques, les propostes per a imposar limitacions se succeeixen per part de les diferents comunitats autònomes. Encara que es treballa en un acord comú (el ministre Salvador Illa va advertir que “no hi haurà 17 Nadals” diferents) el Govern ha obert la porta a les comunitats perquè decidisquen quines limitacions establir per a aquestes dates dins del seu territori.

Les decisions de les diferents autonomies tenen un horitzó pròxim en el pont de la Constitució amb la vista posada en les celebracions nadalenques i amb el pla de Nadal del Govern sobre la taula. Aquest pla limita l’aforament de les reunions a sis persones i fixa el toc de queda a la una de la matinada en dies assenyalats com a Nit de Nadal i Nit de cap d’any, al mateix temps que aconsella no celebrar la Cavalcada de Reis però sí les San Silvestre.

Aquest esborrany es tornarà a debatre en el Consell Interterritorial de Salut que se celebrarà aquesta mateixa vesprada, encara que el Govern ja ha avançat que serà cada autonomia la que decidisca finalment l’abast concret de les mesures.

En aquest sentit, la Comunitat Valenciana proposarà en la reunió que es permeten les trobades familiars amb un màxim de deu comensals en els sis dies de les festes nadalenques més “assenyalats”, mentre que manté en sis el límit si són reunions d’amics.

EL 92% DELS BROTS SÓN D’ORIGEN SOCIAL

En aquest sentit, la consellera de Sanitat, Ana Barceló, va alertar fa uns dies que “el 92% dels brots d’origen social procedeix de reunions familiars o amb amics“. Per a la consellera és “prioritari i fonamental” que baixe aquest percentatge, per això s’insta que les reunions que no siguen amb la família no superen les sis persones. “Prenguen-ho com a prec, súplica o recomanació, però només la responsabilitat de cada valencià i valenciana, hui més que mai, pot obrir la porta a un Nadal més entranyable”.

TOC DE QUEDA FINS A LA UNA

A més d’establir aquest límit d’assistents a les reunions, des de la Generalitat s’ha plantejat disminuir el toc de queda una hora, passant de la mitjanit a la una de la matinada, i s’està estudiant què fer amb el tancament perimetral del territori, que finalitza hui. En el cas de mantenir-lo uns dies més, també es planteja la possibilitat d’obrir la Comunitat Valenciana els dies festius més assenyalats de Nadal.

Si això es confirma, els dies 24, 25 i 31 de desembre i l’1, 5 i 6 de gener el toc de queda seria fins a l’una i no hi hauria restriccions de mobilitat durant aquests dies.

DOS NUCLIS DE CONVIVÈNCIA

Una altra de les opcions que s’ha posat damunt de la taula en les últimes hores és la possibilitat d’establir un límit en les reunions familiars de dos nuclis de convivència. És a dir, es podrien ajuntar dos grups de persones mentre els integrants de cada grup convisquen entre ells.

Una mesura un tant polèmica, ja que, malgrat que en principi no s’establiria un nombre concret de persones, en el cas pràctic, un fill o filla que convisca amb la seua parella podria reunir-se amb els seus pares, però exclouria a altres grups no convivents com a germans o altres de parentiu pròxim.

Malgrat això, hi ha qui defensa que pot ser més segura una reunió amb 12 persones que provinguen de dos nuclis familiars diferents que una reunió de sis persones procedents de tres nuclis familiars.

“NO PENSE EN UNA RELAXACIÓ DE MESURES”

El que està clar en aquest moment és que les mesures estrictes es mantindran les pròximes setmanes. De fet, Ximo Puig, president de la Generalitat, ja va avançar fa uns dies que no es planteja “una relaxació de mesures” malgrat que les dades de contagi estan millorant. Puig va avisar que enguany “no viurem unes festes nadalenques com habitualment, seran unes festes diferents” i es va citar per a aquest mateix dimecres, coincidint amb la fi del tancament perimetral, per a avaluar la situació de la pandèmia en la Comunitat Valenciana per a prendre pròximes decisions.

El president ha fet una crida a la “màxima prudència” per a “minimitzar al màxim la pandèmia” de coronavirus, ha demanat que no hi haja “la més mínima relaxació” durant els pròxims dies amb motiu del pont de la Constitució i ha alertat que “tot el que hem avançat pot fer-se malbé si ens relaxem”.

Les autoritats insisteixen que, siguen quines siguen les mesures que s’aproven finalment, les reunions previstes siguen de les menors persones possibles i que no es viatge si no és estrictament necessari.

Més informació

0 comentaris

Encara no tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari