El ple de la Diputació sol·licita ajudes al Govern d'Espanya per 'Filomena' i aprova el nou Pla 135 per a dotar de més autonomia als ajuntaments

El ple de la Diputació sol·licita ajudes al Govern d'Espanya per 'Filomena' i aprova el nou Pla 135 per a dotar de més autonomia als ajuntaments
19/01/2021 -

El ple de la Diputació de Castelló ha aprovat amb els vots de PSPV-PSOE, Partit Popular, Compromís i Ciutadans una moció en la qual s’insta el Govern d’Espanya a tramitar ajudes “per a atendre les necessitats causades pels danys del temporal Filomena” que la setmana passada va afectar els municipis de l’interior i el litoral de la província. També inclou la decisió que la pròpia Diputació habilite de manera urgent una línia d’ajudes econòmiques per a “sufragar les despeses ocasionades pel temporal en els municipis, tant d’interior com de costa”. A més, contempla la petició que el Ministeri per a la Transició Ecològica emprenga una actuació integral en el litoral que faça front als danys causats pel temporal i supose una solució definitiva als problemes existents en la costa de la província de Castelló. El text consensuat pels quatre grups representats en el ple també agraeix el treball desenvolupat pel personal professional i voluntari del Consorci Provincial de Bombers i de les forces de seguretat per a restablir la normalitat.

Sobre aquest tema,el portaveu del PSPV-PSOE, Santi Pérez, ha assenyalat que tal com es va anunciar el passat dia 11 de gener, l’equip de govern té previst activar una línia d’ajudes a les quals podran acollir-se els ajuntaments afectats. També s’ha referit al fet que dos temporals excepcionals com els registrats amb Gloria en 2020 i Filomena en 2021 posen de manifest l’evidència del canvi climàtic. A continuació, ha defensat la capacitat d’anticipació i previsió mostrada per la ‘Nova Diputació’, que havia preparat un complet operatiu per a fer front a una situació d’aquestes característiques i en plena pandèmia, amb els necessaris recursos humans, maquinària i apilament de sal. Ha finalitzat la seua intervenció dient que, “s’ha enviat maquinària als municipis que ho han sol·licitat, circumstància que anteriorment no es donava, incidint en què “per a respondre davant Gloria i Filomena la Diputació ha disposat de més maquinària i sal que mai”.

Per part seua, el diputat de Compromís, Pau Ferrando, ha al·ludit al fet que “el canvi climàtic és una realitat i que, en conseqüència, “hem de contribuir a racionalitzar el nostre entorn per a fer front a l’emergència climàtica, no impulsant models urbanístics depredadors i apostant per l’energies renovables per a avançar cap a una economia més sostenible”.

Més autonomia municipal amb el Pla 135

En la sessió plenària de hui també s’han aprovat les noves bases del Pla 135, dotat amb 12,4 milions d’euros, que proporcionen major autonomia i capacitat de decisió als ajuntaments en suprimir-se els percentatges tope de despesa destinats a inversions i despeses corrents. Amb aquesta decisió es reconeix a cada municipi la facultat d’invertir els seus recursos segons les seues necessitats, sense haver de seguir cap directriu imposada per la Diputació. És una facultat que anteriorment només gaudien els 8 ajuntaments més poblats de la província i que a partir d’ara també la podran exercir els 127 restants. És un canvi transcendental que tal com ha assenyalat el diputat de Concertació, Ximo Huguet, “dóna resposta a les propostes plantejades de manera majoritària per les alcaldesses i els alcaldes en els diferents fòrums de diàleg oberts per l’equip de govern de la ‘Nova Diputació’ progressista”.

El nou Pla 135 també proporcionarà major liquiditat als ajuntaments perquè a partir de l’adjudicació de les subvencions rebran el 75% de la quantitat que els correspon i no el 50% com venia ocorrent fins ara. El 25% restant es transferirà una vegada realitzades les pertinents justificacions de les inversions. Són modificacions que se sumen a les impulsades per la Diputació del canvi en 2020 en introduir un factor de correcció que beneficia als municipis amb menor població i eliminar l’obligació de retornar a les arques de la institució provincial les quantitats resultants de les baixes de les obres.

Huguet ha recordat que el Pla 135 es complementarà amb el Pla Reactivem Obres destinat als ajuntaments, dotat amb 5 milions d’euros, que s’aprovarà pròximament.

Per part seua, el portaveu de Compromís, Ignasi Garcia, ha assenyalat que el vot afirmatiu de la coalició valencianista ha vingut acompanyat d’una reflexió sobre la necessitat d’incloure de manera transversal els Objectius de Desenvolupament Sostenible del Mil·lenni en el pla del pròxim any, mitjançant la incorporació de mesures de discriminació positiva per als municipis que aposten per ells en les seues obres.

Pacte per la Indústria

Un altre dels acords del ple ha sigut l’aprovació d’una declaració institucional amb el suport de tots els grups en la qual s’insta el Govern d’Espanya a impulsar un Pacte per la Indústria, en el qual participen les comunitats autònomes i els agents socials, del qual emane una futura Llei d’Indústria que reactive l’economia i que estiga en línia amb l’Agenda 2030 i els Objectius de Desenvolupament Sostenibles de l’ONU. El text recull la necessitat d’implementar un pla específic per a l’automoció, establint ajudes per a la compra de vehicles nous amb baixes emissions, i l’elaboració de plans d’inversió en projectes europeus vinculats a la transformació digital i la transició ecològica.

El president crida a la reflexió

La sessió plenària s’ha iniciat amb una intervenció del president, José Martí, amb la qual ha volgut transmetre les condolences de la institució a les famílies de les persones mortes a conseqüència de la Covid. També ha comentat que la negativa evolució de la pandèmia feia aconsellable que la sessió de hui fóra telemàtica, com ho seran les comissions de les pròximes setmanes. A més, ha donat les gràcies a a els bombers professionals i voluntaris i als voluntaris de Protecció Civil del Consorci Provincial de Bombers, als treballadors dels ajuntaments i a les forces de l’ordre per l’esforç que han realitzat per a restablir la normalitat després de la irrupció de la borrasca Filomena a la província de Castelló.

Abans de la finalització, el president ha apel·lat al conjunt de la població perquè complisca de manera responsable les normes que dicten les autoritats en la lluita contra la pandèmia. També ha efectuat una crida als grups perquè salvaguardant el dret a la llibertat d’expressió i de visualització política de tots ells, s’efectue una reflexió conjunta sobre la mena de mocions que es presenten a debat que, a vegades, poc tenen a veure amb les competències amb les quals compta la Diputació.

Més informació

0 comentaris

Encara no tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari