La Generalitat Valenciana aposta per superar la "frontera de la desigualtat" de l'àmbit rural

L’Estratègia AVANT comprén cinc línies estratègiques i més de 250 accions d’àmbit econòmic, mediambiental, social, cultural i de governança política

La Generalitat Valenciana aposta per superar la "frontera de la desigualtat" de l'àmbit rural

El president de la Generalitat, Ximo Puig, anunciava durant el Debat de Política General la intenció del Consell de promoure enguany una Llei Integral de Lluita contra la Despoblació en la Comunitat Valenciana. Una iniciativa que se suma a l’Estratègia AVANT 20-30 amb més de 200 accions que serviran per a revitalitzar l’interior.

Aquesta Llei integral disposarà de mesures de discriminació positiva per als municipis en despoblació. “Perquè hi ha molt per fer i farem tot el possible pel futur dels pobles, per la viabilitat dels seus negocis i pel present dels seus veïns“, afirmava Puig fa uns dies.

Actualment en la Comunitat Valenciana hi ha 224 municipis amb menys de 1.000 habitants, el 40% del total, corresponents en la majoria dels casos a comarques de l’interior, i en ells la població dependent supera el 60%.

A més, la densitat d’algunes d’aquestes comarques és d’entre 4 i 6 habitants per quilòmetre quadrat en zones com Els Ports de Morella (4 hab/km²), el Racó d’Ademús (4,5), l’Alt Millars (5,2) o la Vall d’Aiora-Cofrents (6,5); i la taxa d’envelliment del 55% (297) dels municipis valencians és superior al 20%, especialment en els localitzats a l’interior de les províncies de Castelló i de València, i a la Muntanya Alacantina.

Estratègia AVANT 20/30

El Pla Estratègic Valencià Antidespoblament Estratègia AVANT 20/30 és una iniciativa de l’Agència Valenciana de Despoblació AVANT de la Generalitat Valenciana, amb l’objectiu principal de disposar d’un document dirigit a combatre la despoblació del territori valencià, mitjançant la planificació estratègica participada. El document identifica les solucions prioritàries per a combatre la despoblació i proposa més de 250 accions de dimensió econòmica, social, cultural, mediambiental, d’innovació, i de governança política per a desenvolupar en la present dècada.

L’estratègia compta amb dues parts, la primera d’elles consisteix en un diagnòstic abreujat de l’actual escenari de la despoblació valenciana, que ha definit els problemes del territori rural valencià generats per la despoblació i el despoblament; així com les potencialitats i les oportunitats que posseeixen els territoris valencians en procés de despoblació. Quant a la segona part, el document recull el disseny de les estratègies que condicionaran l’acció política dirigida a combatre la despoblació i el despoblament.

Cinc línies estratègiques i 250 accions

El Pla Estratègic antidespoblament Estratègia AVANT 20/30 comprén cinc línies estratègiques, 15 àrees estratègiques, 53 programes i més de 250 accions. En concret, la primera línia estratègica està relacionada amb la dimensió econòmica contempla una política dirigida a facilitar la fiscalitat diferenciada, amb la finalitat de facilitar l’emprenedoria empresarial, mitjançant noves empreses, o la fixació en el territori d’empreses existents; així com el foment d’empreses sota el paraigua de l’economia social, mitjançant fórmules associatives com les cooperatives de treball.

De la mateixa manera, es contempla el desenvolupament de mesures per a l’impuls de l’ocupació, mitjançant diversos programes, inclosos els programes d’ajudes al desenvolupament rural; programes de conservació i recuperació del patrimoni cultural i els recursos naturals; i la millora de la connectivitat territorial, així com l’accessibilitat interna.

Pel que respecta a la línia estratègica mediambiental, es preveu l’estudi d’una futura Llei d’Equilibri Territorial, conseqüència de l’Estratègia Territorial de la Comunitat Valenciana, per a establir mecanismes que compensen els desequilibris territorials, i les febleses dels municipis en procés de despoblació; així com accions relacionades amb la conservació dels boscos, l’ús d’energies renovables, la qualitat de les aigües, etc.

Quant a la línia estratègica social, destaca les accions per a garantir l’accés a uns serveis socials de qualitat, que faciliten la fixació de la població en municipis en procés de despoblació: formatius, educatius, bancaris, sanitaris, etc; així com la incorporació de les noves tecnologies, especialment les TIC, que constitueixen un factor de desenvolupament territorial, donades les oportunitats i els avantatges que genera, especialment en activitats empresarials, serveis socials, serveis culturals i educatius.

Respecte a la línia estratègica cultural, es contempla el valor de la dimensió cultural com a factor contra la despoblació, i, finalment, la línia estratègica de governança política, contempla entre altres, un pla de treball que permeta la coordinació entre les diverses administracions per a augmentar l’eficàcia i l’eficiència de les accions de govern.

Els Fons Europeus com a solució

D’altra banda, la Generalitat ha presentat al Ministeri per a la Transició Ecològica i el Repte Demogràfic 32 projectes contra la despoblació que aspiren a rebre fons europeus. Aquests projectes, el pressupost estimat dels quals és de 685 milions d’euros, contemplen accions com la Promoció de la Formació Professional en el medi rural amb ofertes formatives en zones despoblades; un programa per a la contractació de persones desocupades en serveis d’emergències municipals, o el desplegament d’infraestructures avançades de telecomunicacions 5G per a promoure la digitalització i el desenvolupament econòmic.

Més informació

0 comentaris

Encara no tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari