La Generalitat impulsarà en 2022 una Trobada Nacional sobre despoblació en la Comunitat Valenciana

La Generalitat impulsarà en 2022 una Trobada Nacional sobre despoblació en la Comunitat Valenciana
20/12/2021 -

La directora general de l’Agenda Valenciana antidespoblament (AVANT) de la Generalitat, Jeannette Segarra, ha anunciat que “la Generalitat impulsarà per a 2022 una trobada nacional sobre despoblació en la Comunitat Valenciana” que pose en comú totes les investigacions i estudis que s’estan realitzant a Espanya i que estarà coordinada en col·laboració amb la Càtedra AVANT.

Jeannette Segarra ha fet balanç, aquest matí, de la Càtedra AVANT en 2021, acompanyada pels directors i directores de la càtedra de les cinc universitats públiques valencianes (Universitat Jaume I de Castelló; Universitat de València; Universitat Politècnica de València; Universitat d’Alacant; Universitat Miguel Hernández d’Elx).

Per a la directora d’AVANT les localitats de l’interior de la Comunitat que pateixen despoblació, i que a Castelló representen el 80% del territori, “no sols han sigut abandonades durant dècades sinó també silenciades”.

En aquest sentit Segarra ha destacat algunes de les principals iniciatives de la Generalitat en matèria de despoblació, entre les quals es troba la presentació, “a principis del 2022” de l’avantprojecte de Llei Integral per a la Lluita contra el Despoblament en la Comunitat Valenciana “i que d’ací a poc estarà preparat per a iniciar el procediment de participació i informació pública reglamentaria, abans de remetre el text definitiu a les Corts”.

En la redacció d’aquesta llei col·laboren també investigadors de la Càtedra AVANT que, segons Segarra, “és hui un referent no sols en la nostra comunitat sinó també en tot l’Estat espanyol”. Per això Segarra ha manifestat que “volem anar de la mà de la Universitat per a situar-nos a l’avantguarda de la lluita contra el despoblament, un problema general que no sols afecta els territoris del centre de la península, sinó que s’estén també a totes les regions a Espanya”.

La Càtedra AVANT és el resultat del Conveni signat per la Generalitat i les cinc universitats públiques valencianes, i té com a objectiu central l’estudi i la realització d’activitats acadèmiques, d’investigació, sensibilització, assessorament i divulgació, relacionades amb la situació de despoblament que afecta els municipis de la Comunitat Valenciana.

Segons Jeannette Segarra “la fita més important d’aquesta càtedra ha sigut l’elaboració del Pla estratègic AVANT 20-30 autèntica guia que orienta les polítiques públiques de la Generalitat”. Al començament de 2022 es presentarà l’informe anual de seguiment de l’estratègia sobre la base de les diferents investigacions realitzades.

La coordinació entre les cinc universitats permet analitzar els principals reptes als quals s’enfronta la lluita contra la despoblació. Entre les accions més importants l’UJI està desenvolupant diferents tallers per a sensibilitzar sobre la situació de despoblament en la Comunitat Valenciana; des de la UV, trobades sobre biodiversitat, medi ambient i despoblament, entre altres.

Una de les investigacions més destacades desenvolupada per la UPV se centra en l’estimació de superfície agrària abandonada, així com en la ramaderia. Des de la UA els estudis se centren en la ramaderia extensiva i la transhumància i la UHM està treballant en el desenvolupament de “marques identificatives d’aquests territoris”.

Per a 2022 les universitats oferiran a l’alumnat pràctiques formatives en diferents programes o empreses en territoris en risc de despoblació.

La directora general d’AVANT ha ressaltat “les aliances necessàries” amb les universitats “pel seu perfil acadèmic però també pel seu compromís amb el territori” així la col·laboració amb les diputacions provincials i amb la Federació Valenciana de Municipis i Províncies.

A l’acte han assistit també el President de la Diputació de Castelló, José Martí, la directora territorial de Presidència a Castelló, Eva Redondo, la subdelegada del Govern a Castelló, Soledad Ten Bachero, el President de la Federació Valenciana de Municipis i Províncies, Rubén Alfaro, i el President del CES-CV, Arturo León López.

Per part seua, el president de la Diputació de Castelló, José Martí, ha posat en valor el treball d’ AVANT i les cinc universitats valencianes, “perquè sabem que quan totes les institucions treballen unides els resultats són més positius, i més si cap en un àmbit que tant ens preocupa com és la despoblació, que afecta especialment la província de Castelló”.

Martí ha posat com a exemple la participació, per primera vegada, en el Fons Municipal de Cooperació Municipal contra la Despoblació, que iguala l’aportació de la Generalitat, amb 1,5 milions d’euros.

Més informació

0 comentaris

Encara no tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari