Ignasi Garcia considera "històrica" la unanimitat per a recuperar els castellonencs soterrats al Valle de los Caídos

La declaració institucional impulsada per la regidora de Memòria Democràtica proposa realitzar un estudi per a facilitar la recerca a les famílies

Ignasi Garcia considera "històrica" la unanimitat  per a recuperar els castellonencs soterrats al Valle de los Caídos
30/01/2020 -

El portaveu del grup municipal Compromís per Castelló, Ignasi Garcia, ha qualificat com a «històrica» la declaració institucional aprovada hui en sessió plenària amb l’objectiu de demanar el retorn de les restes de les persones de Castelló soterrades al Valle de los Caídos. Per a Garcia, «hem aconseguit una unanimitat excepcional, sumar el suport de tots els grups amb representació al ple i iniciar les accions per a donar resposta una injustícia històrica, impulsada per la nostra regidora de Memòria Democràtica, Verònica Ruiz».

Així, el document aprovat hui al ple, demana «reclamar el retorn d’aquells cadàvers, en cas de voluntat de les famílies, i dur a terme els tràmits necessaris per a aconseguir el seu retorn» i «demanar al Govern de l’Estat i a Patrimoni Nacional que facilite la tornada de les restes de totes les persones de Castelló soterrades al Valle de los Caídos». Abans, el consistori instarà la Diputació de Castelló a realitzar un estudi sobre les restes de les persones de les comarques de Castelló que van ser traslladades al mausoleu franquista, un estudi que haurà de facilitar a les famílies per contribuir a la seua recerca.

En aquest sentit, Garcia ha celebrat «l’èxit d’una proposta que és una pedra més en el nostre objectiu per a tornar part de la dignitat a les víctimes d’un règim genocida i feixista» i ha manifestat el seu desig de què «el que ha passat avui a Castelló, que ha sigut històric, servisca d’exemple per a altres institucions públiques».

El Ministeri de Justícia estima que 1.727 persones de les comarques de Castelló van ser traslladades al Valle de los Caídos, que «el dictador Francisco Franco va inaugurar al 1959», molts d’ells «sense comptar amb el vist i plau de les seues famílies. Encara hui descansen en aquell recinte», com especifica el text de la declaració.

Més informació

0 comentaris

Encara no tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari