Igualtat ret homenatge "a les dones imprescindibles que sostenen la vida" aquest 8M

La vicepresidenta del Consell, Mónica Oltra, ha destacat la tasca de les dones durant la pandèmia, tant en l’àmbit privat com en el públic

Igualtat ret homenatge "a les dones imprescindibles que sostenen la vida" aquest 8M
02/03/2021 -

La vicepresidenta i consellera d’Igualtat i Polítiques Inclusives, Mónica Oltra, ha presentat la campanya del seu departament per al 8 de març, Dia Internacional de la Dona que, sota el lema #8MImprescindible, vol fer valdre les cures i la criança necessaris perquè una societat puga “sobreviure”, i ha assegurat que la pandèmia de la COVID-19 ha demostrat que les úniques que són imprescindibles “són les persones que crien, cuiden i curen i són, en la seua gran majoria, dones”.

Per aquest motiu, ha assenyalat, la campanya d’enguany vol ser un homenatge a les dones que són “imprescindibles, que han treballat en primera línia i han sostingut les nostres vides”.

Durant la presentació, la vicepresidenta s’ha referit a les víctimes de la pandèmia i ha afirmat que la COVID-19 “sap de gènere” perquè, excepte en la infància i adolescència, en la resta de franges d’edat “el virus està afectant més les dones”.

Aquestes dades, ha assegurat Oltra, “no són una casualitat” perquè en l’àmbit privat, segons dades de l’Eurostat-INE, a Espanya un 95% de les dones s’involucren diàriament en la cura de les seues filles i fills enfront del 68% dels homes, alguna cosa que es tradueix, al seu judici, en una doble jornada que té un impacte negatiu “en la salut mental i física”.

Així mateix, s’ha referit a les professions feminitzades en l’àmbit públic, com el personal sanitari en el qual el 84,2% de les plantilles d’infermeria i auxiliar són dones, així com en el 93% del personal neteja i en el 84% de les persones que atenen en les caixes dels supermercats que també són dones. En aquest sentit, ha explicat que en molts d’aquests casos es tracta de treballs “poc reconeguts i mal pagats”.

Segons ha defensat la vicepresidenta, les activitats essencials no són les grans empreses, ni la borsa, ni els viatges de negocis ni el futbol, “som nosaltres, les que criem, cuidem i curem cada dia en cada casa i en cada lloc de treball”.

Es tracta, ha assegurat, d’activitats essencials del dia a dia “les que salven i fa una societat més unitat”, i ha afegit que el valor de les cures no remunerades ascendeix a 180 milions d’euros i 130 milions d’hores, “seria com si 16 milions de persones treballaren 8 hores al dia”.

La campanya #8MImprescindible d’enguany té com a protagonistes dones que treballen en sectors i professions essencials i imprescindibles com Cheche Epam Boneke, infermera d’epidemiologia, Sagrari Colom, cuidadora, Elena Pinilla, investigadora en nanofotònica, Susana Hernández, conductora d’autobús i Elena Morante, educadora infantil.

Aquestes dones, ha assegurat Oltra, són una xicoteta mostra de totes aquelles que treballen en sectors i professions “essencials i imprescindibles”, i representen “la idea i l’horitzó de la igualtat transformant-lo en el missatge que volem transmetre: ‘per elles, per tu, per totes, la nostra lluita és imprescindible'”.

Nova llei d’Igualtat

La vicepresidenta s’ha referit també a l’inici el dia 8 de març de l’audiència prèvia de la nova llei d’igualtat per a recollir el sentir de la ciutadania sobre quins aspectes haurien d’incloure’s.

“És necessari actualitzar aquesta norma”, l’última és de 2003, i ha posat l’accent que la nova ha de pivotar sobre “la igualtat, la llibertat, la inclusió, la no discriminació i l’equitat” amb un enfocament “des de la interseccionalitat i amb dos eixos que inspiren la llei: el feminisme i l’harmonització amb el Planeta, això que s’ha denominat ecofeminisme”.

Premis Isabel Ferrer

La Vicepresidència i Conselleria d’Igualtat i Polítiques Inclusiva, dins dels actes per a commemorar el Dia Internacional de les Dones, ha fet lliurament dels premis Isabel Ferrer.

Enguany els guardons han recaigut, en primer lloc, en l’Associació Solidària Flascó d’Alabastre ASFA, que fa treball assistencial atenent a un dels col·lectius de dones més oblidades i amb pitjors i més cruels condicions de vida: les víctimes de tràfic amb finalitats d’explotació sexual.

L’associació duu a terme labors informatives sobre drets i ajudes a víctimes, in situ en els llocs de prostitució, mostrant-los suport, escoltant-les, assistint-les amb roba, calçat, aliments, productes d’higiene i qualsevol altra necessitat que plantegen les usuàries.

Així mateix, ha sigut premiada Marina Calatayud Cuesta, una dona amb una llarga carrera en l’administració pública, compromesa en la lluita per l’aplicació de la igualtat en les polítiques públiques i per la seua lluita contra la violència de gènere.

Finalment, Rosa María Rodríguez Magda, filòsofa i escriptora, ha sigut guardona per la seua contribució al feminisme des de la investigació, l’experimentació, la producció literària i la docència. Les seues reflexions filosòfiques han creat escola, les seues obres es tradueixen i són estudiades en universitats de diversos països i la seua teoria de la transmodernitat està sent incorporada a projectes de sostenibilitat mediambiental en diversos països africans.

Més informació

0 comentaris

Encara no tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari