La Diputació condicionarà la Cova dels Diablets d'Alcalà com a prèvia de futures campanyes arqueològiques

La Diputació condicionarà la Cova dels Diablets d'Alcalà com a prèvia de futures campanyes arqueològiques
15/08/2020 -

El Servei d’Arqueologia de la Diputació de Castelló, junt amb l’Ajuntament d’Alcalà de Xivert, iniciarà aquest setembre els treballs de condicionament de l’important jaciment prehistòric de la Cova dels Diablets, amb els quals es determinarà la possibilitat d’iniciar una campanya d’excavacions en el recinte després d’anys de paràlisi.

Segons ha informat la titular de l’àrea d’Arqueologia, Ruth Sanz, la finalitat primera de l’actuació serà el condicionament general de la cavitat i l’adopció de les mesures de protecció oportunes per a preservar i aturar el deteriorament de la gruta, que des de la campanya de 1998 s’ha accentuat fins al punt d’afectar les zones d’excavació. En aquest cas, es procedirà a netejar tot el recinte arqueològic, el sanejament de les àrees excavades i la documentació i avaluació dels perills d’erosió de la zona i l’aplicació de mesures preventives. Per a aquestes tasques es disposarà dels mitjans tècnics i materials del Servei d’Arqueologia de la Diputació i de l’Ajuntament d’Alcalà de Xivert.

Aquesta primera actuació, que previsiblement s’allargarà durant les primeres setmanes de setembre, hauran de servir per a preparar el terreny per a futures excavacions. En tot cas, Sanz no ha descartat una primera intervenció arqueològica durant la primera quinzena d’octubre. “Tot depén de les primeres inspeccions que es facen sobre el terreny després del condicionament”.

En tot cas, Sanz ha explicat que existeix “la plena voluntat de la Diputació de continuar endavant amb les excavacions perquè portem al nostre ADN fer valdre tots els recursos naturals, artístics o culturals dels quals disposem”. A més a més, ha continuat, “tenim davant l’oportunitat de seguir coneixent la història dels nostres avantpassats, per això col·laborarem per obtenir més dades per determinar com era la vida i des de quan existeix presència humana a la zona del corredor de Xivert”. Fins al moment, detallen els experts, hi ha constància d’existència d’habitants a la cova 10.000 anys enrere. En les excavacions de finals dels anys 90 es van trobar importants troballes de l’època paleolítica final, entre elles ceràmiques, ferramentes de pedra i restes humanes.

Més informació

0 comentaris

Encara no tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari