Martí: "Amb els 1,8 milions d'euros que la Diputació transfereix al Fons de Cooperació els ajuntaments guanyen autonomia"

La vicepresidenta, Patricia Puerta, assenyala que se’ls dota de més recursos perquè decidisquen com utilitzar-los

Martí: "Amb els 1,8 milions d'euros que la Diputació transfereix al Fons de Cooperació els ajuntaments guanyen autonomia"
06/06/2022 -

El president de la Diputació, José Martí, ha destacat que amb els 1,8 milions d’euros transferits en 2022 per la Diputació de Castelló al Fons de Cooperació Local per a la seua utilització en programes d’índole social s’està enfortint l’autonomia municipal dels xicotets ajuntaments de la província i la igualtat d’oportunitats de les persones que resideixen en ells. Segons explicita, la institució provincial els dota amb recursos perquè en l’exercici de la seua autonomia i capacitat de decisió, les alcaldesses, els alcaldes i les corporacions destinen els fons que els corresponen a aquells serveis que consideren que són prioritaris. «Ells decideixen a què els volen dedicar, sense que des de la Diputació se’ls obligue a prendre cap decisió. Ara, cada ajuntament decideix lliurement si opta pel taxi rural, plans d’igualtat, iniciatives locals d’envelliment actiu o de prevenció de la salut, o qualsevol altre programa d’índole social».

Racionalitat i menys burocràcia

Sobre aquest assumpte, la vicepresidenta de la Diputació i responsable de l’àrea de Benestar Social, Patricia Puerta, explica que «amb els canvis que hem introduït guanyem a més en racionalitat, ja que s’eviten situacions com les que es van donar amb el pressupost de 2019, l’últim elaborat per l’anterior equip de govern, quan es van pressupostar 600.000 euros per al programa del taxi rural i els ajuntaments van haver de retornar al voltant de 400.000 euros per no poder justificar la despesa conforme al que establien les bases del moment». Afegeix que «amb el nou sistema, els ajuntaments ixen guanyant perquè veuen reforçada la seua autonomia i perquè disminueix considerablement la càrrega de treball administratiu, en eliminar-se l’elaboració de projectes i justificacions». Una descàrrega burocràtica de la qual també es beneficia l’àrea de Benestar Social de la mateixa Diputació».

El taxi rural

La vicepresidenta incideix en què «els pobles tenen més diners que mai per a decidir en què ho utilitzen: els qui necessiten destinar-ho al taxi el poden fer, i els qui no el necessiten poden dedicar-lo a un altre menester, sense perdre recursos, que és el que ocorria abans». D’aquesta manera, «ningú resulta perjudicat i avancem en matèria d’igualtat d’oportunitats».

Política social per a frenar la despoblació

José Martí també ha defensat el caràcter social dels pressupostos de #MésImpulsCastelló, destacant que «quasi la meitat dels 10 milions d’euros amb els quals compta l’àrea de Benestar Social per a 2022, 4,8 milions d’euros, va destinat a l’atenció de les persones que resideixen en municipis de menys de 10.000 habitants». En aquest sentit, explica que quasi el 50% dels recursos de l’àrea, 4,8 milions d’euros, es destinen al finançament dels equips base de serveis socials i a la prestació d’ajudes d’emergència i pobresa energètica per a persones vulnerables».

«El gran objectiu», explica el president, «és facilitar que els ajuntaments puguen potenciar la cartera de serveis a la ciutadania, una circumstància que també contribueix a posar fre a l’èxode rural i la despoblació».

Més informació

0 comentaris

Encara no tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari