Martí presenta en el congrés de Esmontañas en Aínsa el projecte de la Diputació per a la transició digital de la província de Castelló

Martí presenta en el congrés de Esmontañas en Aínsa el projecte de la Diputació per a la transició digital de la província de Castelló
24/09/2021 -

El president José Martí ha portat al ‘V Congrés de Esmontañas’ l’aposta de la Diputació de Castelló per a afavorir la transició digital de la província, que considera “fonamental per a escometre en les millors condicions possibles la lluita contra la despoblació en la qual estem immersos”. En la present edició, que se celebra en la localitat d’Osca d’Aínsa sota el títol ‘Territoris de muntanya: el repte de la cohesió’, ha exposat la intenció de la institució de crear territoris intel·ligents mitjançant la utilització de la tecnologia smart per a realitzar una gestió més eficaç i a menor cost dels serveis públics. Amb aquest objectiu s’ha dissenyat el projecte SmartVillages de la Diputació, que requereix l’existència de cobertura d’internet de qualitat en els 135 municipis.

Martí ha participat en la taula redona titulada ‘Impuls als territoris des de l’administració local’, en la qual ha explicat que SmartVillage s’ha iniciat amb el canvi de les lluminàries en 24 xicotets municipis de la província, que han sigut substituïdes per altres més eficients i convenientment sensoritzades, connectades a un ordinador central de l’ajuntament des del qual es pot fer una gestió de la intensidad lumínica segons les necessitats de cada moment. Aquest sistema permet encendre un fanal quan els sensors detecten el pas una persona caminant i tornar-la a apagar una vegada que ha passat.

La Diputació també aposta per la sensorització del sistema de proveïment d’aigua, que s’ha iniciat en quatre municipis, en els quals s’han col·locat sensors en les conduccions d’aigua des de l’eixida dels depòsits de proveïment fins a les llars. D’aquesta manera es podrà atallar de manera ràpida qualsevol fugida d’aigua que puga produir-se.

Per a poder adaptar-se a aquesta nova manera de treballar és necessari emprendre un procés de formació del personal dels ajuntaments, que també assumirà la Diputació.

El procés de sensorització té un cost molt elevat que de moment assumeix únicament la Diputació, per la qual cosa s’anirà implementant de manera gradual amb la idea de poder aplicar-ho a tots els serveis públics. En aquest sentit, explica Martí que “tot seria més ràpid i senzill si es pogueren derivar fons europeus a un projecte d’aquest tipus”.

Lògicament, la posada en marxa del pla de transició digital de la província requereix l’existència de cobertura d’internet de qualitat en tot el territori, raó per la qual la Diputació ha contractat la realització d’un mapa de cobertura per a fer-lo arribar al Ministeri per a la Transició Ecològica i el Repte Demogràfic, a fi que no hi haja disfuncions entre les dades que maneja l’administració i la realitat existent en els 135 municipis de la província.

Adhesió a Esmontañas

El ‘V Congrés Esmontañas’ ha sigut l’escenari en el qual José Martí ha anunciat que la Diputació de Castelló aprovarà en el ple que se celebrarà dimarts que ve l’adhesió a Esmontañas, una associació composta per ajuntaments i diputacions que naix com a entitat de representació i acció dels territoris de muntanya que tenen problemes de despoblació, desarrelament, falta d’oportunitats i aïllament. El seu objectiu és l’aportació de solucions que ajuden a desenrotllar l’economia i els serveis en les zones de muntanya. En l’actualitat, formen part d’aquest col·lectiu 28 províncies, 274 municipis i 5 diputacions.

El diputat de Desenvolupament Rural, Santi Pérez, que també és present en Aínsa, ha destacat que “els territoris de muntanya tenen un enorme potencial que, entre tots, hem de ser capaços de posar en valor, per a crear oportunitats de desenvolupar projectes de vida en l’àmbit rural i fixar població al territori”.

Martí i Pérez han coincidit el congrés de Esmontañas amb Francisco Boya, el secretari general per al Repte Demogràfic del Govern d’Espanya, amb el qual han abordat la problemàtica existent a la província de Castelló en matèria de despoblació.

Més informació

0 comentaris

Encara no tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari