“Més justa, més social i més municipalista”: l'equip de govern de la Diputació celebra tres anys de canvi

La corporació de coalició fa balanç i destaca els reptes de futur de la institució provincial

“Més justa, més social i més municipalista”: l'equip de govern de la Diputació celebra tres anys de canvi

“Més justa, més equitativa, més social, més municipalista i ‘de tu a tu'”. És el principal balanç que ha fet aquest mateix matí l’equip de govern de la Diputació de Castelló en la celebració del seu tercer aniversari. A un any per a finalitzar la legislatura, la corporació provincial de coalició ha rendit comptes davant els mitjans de comunicació per a destacar grans assoliments, però també per a assenyalar què queda per fer i quines són les seues reivindicacions per a millorar la província.

El gran pulmó verd de Vila-real, el Termet, ha sigut l’escenari d’aquest desdejuni informatiu de balanç de tres anys de legislatura, en el qual totes les diputades i diputats de la coalició, formada pel PSOE i Compromís, han acompanyat als portaveus de les dues formacions i al president de la Diputació, José Martí.

L’alcalde de Vila-real, José Benlloch, ha sigut l’amfitrió de l’acte en el Centre de Congressos El Molí, en el Termet, un paratge que “és tot un exemple els desafiaments de la societat actual com són la importància de garantir i protegir els recursos hídrics, amb el riu Millars com a eix central d’aquest espai, la sostenibilitat, la gestió de residus per a minimitzar l’impacte al medi ambient o la despoblació”, en paraules de l’edil.

Així, el primer edil, ha qualificat la Diputació com a “transformadora” i ha demanat que es faça un esforç “encara més gran” per a ser més àgils, especialment en la gestió de les subvencions als consistoris.

“La Diputació ha entés que no ha de ser un contrapoder”

Ignasi Garcia, portaveu de Compromís en la institució provincial i diputat de Sostenibilitat i Cicle Integral de l’Aigua, ha destacat que en aquests tres anys de govern “la Diputació ha entés que no ha de ser un contrapoder”, sinó una aliada per als ajuntaments i les administracions.

En aquest sentit, ha posat en valor el Pla Director de l’Aigua, “un projecte que consolida el dret humà a l’accés a aigua potable i sanejada”, però també el Pla de Transició energètica, que garanteix l’energia vital mínima i afavoreix la custòdia del territori contra l’especulació; el projecte d’Educadores Ambientals, que doten de recursos per a afavorir el consum de proximitat, residu zero i l’economia circular; i l’activació de les plantes de purins, com a espais d’agrocompost”.

Garcia ha defensat que la institució ha aconseguit ser “punta de llança” amb la seua unió al Pacte Verd Europeu l’octubre de 2019, que s’ha generat més ocupació per a contribuir al desenvolupament econòmic de la província, i ha ressaltat projectes com l’impuls del circuit provincial cultural o la recuperació de la teleassistència. “Compromís ha demostrat que sap governar des de la realitat, acompanyant a empreses i a les administracions i avançant en la transició ecològica”, ha afegit.

“Tenim una Diputació més municipalista, un ens ‘de tu a tu'”

Santi Pérez, portaveu del Grup Socialista, ha explicat que quan es va formar el govern la voluntat era de “canviar dinàmiques” i treballar per una “Diputació més justa i eficaç”. “Hui som una Diputació més municipalista, un ens ‘de tu a tu’“, ha subratllat.

En aquest sentit, ha retret al Partit Popular que “quan governava mai posara en marxa el Fons de Cooperació Municipal“, així com la circumstància que “el president del PP en la Comunitat Valenciana, Carlos Mazón, haja recorregut aquest fons davant el Tribunal Constitucional”, un recurs que “de prosperar, pot ser letal per als nostres ajuntaments”.

A més del Fons de Cooperació Municipal, ha posat en valor el Fons de Despoblació, “clau perquè els municipis més xicotets mantinguen serveis”, el Fons Turístic, el Pla Castelló Avança i les iniciatives socials, com la recuperació de la teleassistència o la multiplicació del pressupost destinat a aquesta àrea. “És molt important l’escolta en els cims amb alcaldes i alcaldesses i el diàleg amb tots els actors i forces polítiques. Som un equip que treballa per la província de Castelló”, ha insistit.

Procés de transformació i mirada al futur

Per part seua, el president de la Diputació, José Martí, ha assenyalat que la província compta amb un procés de transformació gràcies a la institució provincial. Martí ha fet referència a les obres de recuperació de Sant Joan de Penyagolosa, que simbolitzen aquest avanç i “ens fa aprendre del passat i comprendre que té sentit el que fem”.

“Estem aconseguint transformació. Hem posat fi a les tuteles als ajuntaments i als convenis singulars dels governs anteriors, atorgant aquesta singularitat tan sols quan hi ha precisament aquesta singularitat i sense mirar si els municipis tenen govern d’un signe polític o un altre”, ha sentenciat.

En parlar del futur, el president també s’ha referit al Pla Director de l’Aigua, un projecte fonamental en el qual la Diputació continua treballant per a assegurar l’existència d'”aigua de qualitat per a tots i per sempre”. Es tracta d’un projecte que contempla una inversió a llarg termini de més de 200 milions d’euros.

La Diputació continua fent passos per a implicar en el seu finançament al Govern d’Espanya i ha assenyalat que “treballem en una solució en la necessàriament cal incloure les dessaladores de Moncofa-Xilxes i Cabanes-Oropesa, que de moment continuen produint xicotetes quantitats d’aigua a un ritme molt baix”.

Un altre dels assumptes de futur als quals s’ha referit el president és a la creació de l’Institut d’Investigació Biomèdica de Castelló, vinculat a la Fundació Hospital Provincial, en col·laboració amb la Universitat Jaume I (UJI). Martí segueix en la seua obstinació d’implicar a tota la societat castellonenca en la creació d’un centre de referència d’investigació oncològica. Encara que l’obtenció de tots els permisos implica un ardu treball, “els seus laboratoris en l’UJI ja estan a punt de licitar-se”.

A més de la teleassistència i l’institut, el president ha ressaltat la importància dels Punts d’Atenció-Centres de Dia Rurals, que “permetran que els pobles donen les atencions i serveis d’una residència”. Es tracta d’una experiència pilot que afecta 14 municipis i que “s’anirà ampliant” activada per la Conselleria d’Igualtat i Polítiques Inclusives atenent la demanda de l’àrea de Benestar Social de la Diputació.

Martí ha finalitzat la seua intervenció parlant de “el que competeix i el que incumbeix a la institució” per a posar de manifest que propiciarà una trobada amb la nova delegada del Govern en la Comunitat Valenciana, Pilar Bernabé, en el qual plantejarà diversos assumptes que competeixen al Govern d’Espanya, “en els quals entenem que ha d’emprar-se a fons: situació en la costa, l’ús i el cost d’amortització de les dessaladores, la finalització de l’autovia A-7, la normalització de la rodalia, la construcció del Parador de Morella, l’agilitació de la construcció de la comissaria de Vila-real i les casernes de la Guàrdia Civil pendents a Onda i Almassora”.

Més informació

0 comentaris

Encara no tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari