Més de la meitat dels pressupostos territorialitzats de Castelló serà per a millora d'infraestructures educatives, sanitàries i judicials

Les inversions territorialitzades a la província de Castelló superen els 167,6 milions d’euros, amb un increment del 14,7% respecte de les inversions de 2021

Més de la meitat dels pressupostos territorialitzats de Castelló serà per a millora d'infraestructures educatives, sanitàries i judicials
16/11/2021 -

El conseller d’Hisenda i Model Econòmic, Vicent Soler, ha anunciat que els Pressupostos de 2022 per a la província de Castelló es caracteritzen “per donar un fort impuls a les infraestructures de la província”, de fet, els comptes contemplen inversions territorialitzades en millores, nova construcció i ampliacions d’infraestructures educatives, sanitàries i judicials per valor de 86,3 milions d’euros, la qual cosa suposa el 51% del pressupost territorialitzat de Castelló es destine a inversió en infraestructures d’aquests tres departaments.

En concret, Soler ha subratllat que aquestes inversions “tenen un doble objectiu: millorar la dotació d’edificis i equipament al servei dels ciutadans, de manera que es millore l’atenció a les persones en aquests serveis públics fonamentals, així com contribuir a la dinamització econòmica, afavorint la creació de nous llocs de treball, mobilitzant recursos i contribuint, en definitiva, a la recuperació de la província”.

El conseller ha fet aquestes declaracions durant la presentació a Castelló de la Plana dels comptes públics per a l’exercici 2022, en les quals ha destacat que les inversions territorialitzades a la província de Castelló per a 2022 ascendeixen a 167,6 milions d’euros, amb un increment del 14,7% respecte de les inversions de 2021.

D’aquesta quantitat, un total de 91,8 milions corresponen al Capítol VI (Inversions Reals), mentre que 75,7 milions atenen el Capítol VII (Transferències), sent aquests els dos capítols que més es territorialització.

La suma d’aquests dos capítols a la província de Castelló suposa l’11% de la inversió territorialitzada dels capítols VI i VII dels pressupostos de la Generalitat, xifra que se situa en línia amb el pas poblacional de la província respecte a la Comunitat Valenciana. Cal tindre en compte que enguany la Generalitat ha territorialitzat un total de 1.527 milions d’euros.

No obstant això, Soler ha reiterat que la inversió de la Generalitat en 2022 a Castelló “serà molt superior”, ja que la quantia sense territorialitzar dels capítols VI i VII del Pressupost superen els 1.742 milions d’euros, dels quals una part important també aniran destinades a aquesta província.

Quant al Capítol IV, o transferències corrents, Vicent Soler ha informat que s’ha aconseguit territorialitzar per a la província de Castelló “un total de 80,3 milions d’euros, una quantitat elevada que permetrà incrementar encara més les inversions en totes les comarques atés que es computa al marge del pressupost territorialitzat”.

El responsable d’Hisenda ha explicat que, els Pressupostos de la Generalitat per a 2022 “tenen com a objectiu fonamental consolidar la recuperació econòmica i social després de la pandèmia” i per a això “l’eficàcia en la gestió dels fons europeus, l’increment de la inversió i el reforç de l’escut social” seran els tres eixos prioritaris.

En aquest sentit, Soler ha assegurat que aquests pressupostos “blinden per a la Comunitat Valenciana una sanitat, una educació i un sistema de protecció social, però també reforcen amb els recursos necessaris les nostres pimes, persones autònomes i al conjunt del teixit productiu per a recuperar la nostra competitivitat i nivell de creixement”.

Així, el responsable d’Hisenda s’ha compromés al fet que amb aquests comptes i, especialment a través dels fons europeus, es buscarà recolzar a dos sectors clau per a l’economia de la Comunitat i de la província com són el sector ceràmic i el turisme. “Som conscients que la situació de l’economia global, els costos energètics i les exigències climàtiques suposaran un repte per a tots dos sectors, però el nostre objectiu és recolzar als nostres sectors productius perquè recuperen el seu nivell de competitivitat, avancen en la transformació energètica i continuen generant ocupació”.

Durant la seua intervenció, el conseller ha insistit, no obstant això, que els comptes públics per a 2022 “busquen enfortir l’Estat de benestar i alhora impulsar la nostra economia” i per això ha recordat que han aconseguit una xifra rècord de despesa no financera de 20.703,2 milions d’euros, un 8’8% més que en 2021 i de despesa social de 17.300 milions, 47,7 milions d’euros al dia.

“La nova realitat post-pandèmia implica recursos històrics per a una situació històrica on els nivells de despesa en àrees com a Educació, Sanitat o Serveis Socials s’han incrementat i reforçat i no estem disposats a revertir-ho”, ha apuntat Soler després de recordar, de fet, que la Conselleria de Sanitat convertirà en estructurals 6.000 places de les creades durant la pandèmia.

Increment d’un 44’62% de les inversions en Sanitat

En matèria d’inversions en Sanitat, la major part dels 23 milions amb el que comptarà la província es destinaran a culminar projectes com les urgències de l’Hospital General de Castelló, l’edifici oncològic de l’Hospital Provincial i l’ampliació de l’Hospital de Vinaròs, entre altres.

D’altra banda, cal destacar també l’adaptació del centre de salut Constitució de Castelló de la Plana i les obres del centre de salut Vinaròs II, d’Orpesa, Forcall o el centre de salut integrat de Benicarló, entre altres.

Cal tindre en compte que el departament ha incrementat els recursos destinats a infraestructures sanitàries a la província un 44’62% en passar dels 7’1 milions d’euros en 2021 a 23’01 milions en 2022.

Per part seua, la Conselleria d’Educació preveu destinar 58,3 milions d’euros per a dur a terme diverses actuacions de millora, construcció i equipament de nombrosos centres educatius d’educació primària i secundària al llarg de tota la província i entre els quals destaquen 12 milions d’euros per a la finalització en 2022 del centre d’Ensenyament d’Infantil i Primària Jaume I de Vinaròs (5,8 milions); Alberto Selma de Santa Magadalena de Pulpis (1,3 milions); Les Useres (2,8 milions) i Vilanova d’Alcolea (2,1 milions).

Entre altres actuacions previstes per aquest departament es troba la rehabilitació del Santuari de Sant Joan de Penyagolosa, amb 893.000 euros; 154.410 euros per a dotacions bibliogràfiques per a les biblioteques de la província de Castelló, així com diferents projectes participatius per import superior al milió d’euros.

Obres de reforma de l’edifici Borrull i suport al sector productiu

Entre les principals actuacions a desenvolupar per la Conselleria d’Hisenda i Model Econòmic, Vicent Soler ha assenyalat que durant 2022 s’avançarà notablement en les obres de l’edifici administratiu de la Plaça Jutge Borrull a Castelló de la Plana amb una dotació estimada de 10,4 milions d’euros.

D’altra banda, el conseller ha assenyalat que l’Institut Valencià de Finances compta amb 258 milions d’euros al servei de les empreses de la província i encara que ha reiterat que la dotació estimada que es destinarà a la província “dependrà del nombre d’empreses interessades en els seus productes financers i en la quantia de les ajudes sol·licitades”, sí que ha aprofitat per a comunicar que fins al 31 d’octubre, a la província s’han concedit un total de 158 operacions per un valor de 19’7 milions d’euros, al que cal sumar els 12 milions procedents del fons d’últim recurs, Fininval, a Marie Claire.

“Animem a totes les empreses de la província, tant a les més afectades per la pandèmia, com a aquelles que vulguen dur a terme grans projectes d’inversió o iniciar-se en el panorama emprenedor al fet que s’interessen per les línies de l’IVF” ha apuntat el responsable d’Hisenda.

Igualment, Soler ha comunicat que el Consell “continua l’impuls al sector ceràmic amb l’aportació d’un milió d’euros a ASCER per al desenvolupament d’activitats formatives i divulgatives a fi d’impulsar la transformació modernitzadora de l’estructura productiva”, així com amb el conveni amb la Universitat Jaume I de Castelló (UJI), a través de la Xarxa de Càtedres per a la transformació del Model Econòmic, pel qual rebrà 50.000 euros.

El pressupost de 2022 contempla igualment fer “un esforç sense precedents en matèria de digitalització de l’administració valenciana a la província de Castelló”. En concret, Vicent Soler ha indicat que, a través de la Conselleria d’Hisenda i Model Econòmic, “es destinarà més d’un milió d’euros per a l’adquisició d’equips informàtics per a Labora, així com nous equipaments per a l’Administració de Justícia a la província de Castelló i més de 14,8 milions d’euros per a innovació tecnològica educativa”.

Aposta pel municipalisme i lluita contra la despoblació

Durant la compareixença Soler ha incidit en què el Consell continua apostant “pel municipalisme i la lluita contra la despoblació amb 5,6 milions d’euros per a Castelló del Fons de Cooperació Municipal, que es veurà ampliat per l’aportació de la Diputació”, al mateix temps que ha afegit que la província “rebrà també més d’1,5 milions d’euros del Fons específic contra la despoblació, que té una dotació total per a tota la Comunitat Valenciana de 4 milions d’euros”.

I és que entre els eixos bàsics de les inversions a la província Soler ha incidit en què la lluita contra la despoblació inclou actuacions transversals contemplades en totes les conselleries entre les quals l’aposta per la digitalització, la reducció de la bretxa digital, o l’increment dels serveis sanitaris i sociosanitaris en els municipis i comarques amb el risc de despoblament”.

De la mateixa forma, també s’inclou en aquests pressupostos importants dotacions per a la dinamització (640.000€) i promoció turística (735.000€) dels municipis de la província, així com plans de sostenibilitat (1 milió d’euros) i 1’1 milió addicional per al fons de cooperació de municipis turístics. “Per al Consell, el turisme és un sector clau que suposa el principal manteniment econòmic per a molts pobles d’interior i també de la costa castellonenca i que s’ha vist seriosament afectat per la COVID-19”, ha manifestat el conseller.

Augment del personal en serveis socials i reforç d’Habitatge

Per part seua, Soler ha explicat que la Vicepresidència Primera i Conselleria d’Igualtat i Polítiques Inclusives realitzarà el pròxim exercici una forta aposta per augmentar la dotació per a personal (Capítol I), que aconseguirà els 2.199 milions d’euros en tota la Comunitat Valenciana, un 14,6% més que l’exercici anterior, amb l’objectiu de donar un millor servei i atenció a la ciutadania.

En concret, els nous professionals augmentaran en 362, es multiplicarà per dos la ràtio de persones auxiliars de dependència i es crearan 260 llocs de treball estable. També es crearan 2.479 noves places residencials, la qual cosa suposa un increment del 13,5% respecte a l’any anterior, per a garantir l’articulació del territori, la proximitat de les persones i el vessant comunitari.

Pel que respecta a les actuacions en matèria d’Habitatge, el conseller ha apuntat que es contempla “una dotació d’11,26 milions per a actuacions urbanes en diversos municipis, 5 milions per al manteniment del parc públic, 3 milions per a emergència residencial i 6,7 milions per a l’adquisició d’Habitatge en la provincial de Castelló”.

En matèria de Justícia, es reforça la dotació en millora d’infraestructures s’incrementa fins als 5 milions amb dues actuacions destacades: la reforma del Palau de Justícia de Vinaròs i la Ciutat de la Justícia de Castelló. A més s’amplia amb 2 milions la plantilla de jutjats dels social i mercantil; es destina un milió per a la Xarxa d’Oficines d’Atenció a les Víctimes del Delicte i més de 600.000 euros per a la modernització de la justícia i la justícia de proximitat.

El programa de justícia gratuïta, per part seua, tindrà una dotació de 4,4 milions per a consolidar el model a través del torn d’ofici per a advocats i procuradors de la provincial i serveis de mediació., mentre que l’Agència Valenciana de Seguretat i Resposta a les Emergències comptarà amb 5 milions per a dur a terme la millora de les bases del Servei de bombers i bomberes forestals en Tírig, Benlloc i Cabanes, entre altres actuacions.

Millora de les infraestructures i impuls econòmic

Pel que fa a la Conselleria de Política Territorial, el pressupost contempla 77 milions per a la conservació, reparació i adequació de carreteres dins del pla pluriennal 2021-2025; 2,3 per a la licitació del projecte d’urbanització de la ZAC d’Aerocas, així com 3,4 milions per al Bulevard de la Plana. En total, la província de Castelló rebrà per a 2022 41,7 milions d’euros (el 10,8% del pressupost territorialitzat d’aquest departament).

Així, a més de les obres en carreteres, es destinaran 3 milions a la reparació dels dics de contenció d’arena i del port de Borriana; 2,8 milions a la Senda Litoral Marina d’Or d’Orpesa; 680.000 euros per a l’estacionament i millora accés a la platja de la Mar Xica a Benicarló; 485.000 euros a l’adequació del moll de Llevant del port de Vinaròs; o 407.410 euros a millores en el Mirador Torre Badum de Peníscola, entre altres.

Entre les actuacions destinades a impulsar el teixit econòmic valencià, el sector ceràmic i la resta de la indústria castellonenca podrà acollir-se a les ajudes de la 5a fase del Pla Estratègic de la Indústria Valenciana que s’incrementen un 1,63% per al conjunt de la Comunitat Valenciana, amb una dotació de 43,7 milions d’euros.

De la mateixa manera, els comerços de Castelló podran optar a inversions per a millorar els seus locals comercials amb ajudes de 9 milions; els ajuntaments de la província podran modernitzar els seus polígons industrials amb una dotació de 37,42 milions; s’impulsen els instituts tecnològics com l’Associació d’Investigació de les Indústries Ceràmiques (AICE) i es destinaran 30.000 euros al fòrum internacional Qualicer.

Per part seua, la Conselleria d’Agricultura, Desenvolupament Rural, Emergència Climàtica i Transició Ecològica inclou, entre altres, inversions a Benlloc per a actuacions en el Barranc; a Vila-real per a la modernització de regadiu; a Xilxes per a renovar el proveïment d’aigua potable entre la platja i l’interior del municipi, i a la comarca del Baix Maestrat per a la millora d’infraestructures hidràuliques.

A més, del pressupost de la Conselleria d’Innovació i Universitats es destinaran 2 milions al Centre d’Excel·lència Científica comptarà amb 2 milions per a la seua creació, que permetrà retindre investigadors d’excel·lència internacional dins de la Comunitat; 2,9 milions amb caràcter pluriennal per a la rehabilitació de l’edifici de Correus de Castelló de la Plana, 4,5 milions per a concloure la Facultat de Ciències de la Salut de la Universitat Jaume I (UJI), i un ambiciós pla per a lluitar contra la bretxa digital amb diverses accions que se centraran prioritàriament en les zones en risc de despoblament.

Finalment, la Conselleria de Participació, Transparència, Cooperació i Qualitat Democràtica signarà convenis de col·laboració amb l’UJI per valor de 340.000 euros i amb la Diputació de Castelló per import de 200.000 euros relacionats amb la participació ciutadana; transparència i bon govern, i cooperació internacional al desenvolupament, entre altres matèries.

Cal tindre en compte a més que els comptes públics preveuen per a 2022 16,7 milions a través de projectes dels pressupostos participatius per a la província de Castelló. D’aquesta quantitat, 12,7 milions assignats a projectes concrets i 3,9 milions a les partides generals territorialitzades. Entre els projectes més destacats es troba la construcció de plantes de compostatge de residus orgànics (6 milions) o el parc públic d’habitatges als Ports (1,2 milions).

Més informació

0 comentaris

Encara no tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari