Millora de rodalia i un pla de protecció de la costa de Castelló: entre les esmenes de Compromís

Joan Baldoví ha presentat 10 esmenes per valor de 220 milions d’euros als Pressupostos Generals de l’Estat per a la província de Castelló

Millora de rodalia i un pla de protecció de la costa de Castelló: entre les esmenes de Compromís

“Són millors, però també millorables”. Amb aquestes paraules s’ha referit el diputat de Compromís en el Congrés dels Diputats, Joan Baldoví, als Pressupostos Generals de l’Estat per a 2021 que la setmana que ve seguiran amb les negociacions fins a la seua aprovació final. I és que, malgrat que ja s’han rebutjat les esmenes a la totalitat -presentades pel PP, VOX, JxCAT, Coalició Canària, Fòrum Astúries, BNG i la CUP-, ara és torn de plantejar modificacions en el projecte a través de les esmenes parcials, amb la millora del servei de rodalia, el rescat de les dessaladores o la protecció de la costa castellonenca sobre la taula, essencials per al desenvolupament de la província, tal com ha coincidit també el portaveu de Compromís a l’Ajuntament i la Diputació de Castelló, Ignasi Garcia.

Així ho ha presentat aquest matí Baldoví, que ha fet una primera valoració positiva del projecte pressupostari de l’Executiu nacional. “Aquests pressupostos són millors que els del PP amb vots de Ciutadans, començant perquè hi ha hagut una negociació prèvia amb els grups parlamentaris que abans no es donava”, ha assenyalat.

No obstant això, el diputat de Compromís també ha posat en valor que s’ha respost a part de les reivindicacions de la formació per les quals es va donar, precisament, suport durant la investidura del president, Pedro Sánchez.

Així, s’ha referit a l’augment de la inversió per a la Comunitat Valenciana, que passa del 7,2% al 9% del total de la inversió estatal, acostant-se al 10% que es demana des de la formació taronja, “punt fonamental en l’acord d’investidura”; a l’augment de la col·laboració per a Dependència, ja que ara el Govern d’Espanya assumiria el 40% de la inversió enfront del 12%, la qual cosa donaria molt més marge a la Generalitat; o la inversió per al Corredor Mediterrani de més de 200 milions d’euros, essencial per a l’economia.

No obstant això, ha reconegut que, malgrat ser “millors”, també són “millorables”, per la qual cosa Compromís ha presentat esmenes parcials en tres línies perquè siguen “més justos i responguen a reivindicacions històriques” de la ciutadania de Castelló, València i Alacant i el conjunt dels territoris.

D’aquesta manera, Baldoví ha detallat que una de les principals esmenes que afectarien la província de Castelló és l’augment de la inversió en Rodalia, “molt petita i que arrossega l’infrafinançament de molts anys”. Sobre aquest tema, Ignasi Garcia, ha reivindicat la necessitat de respondre a aquesta “vella demanda que afecta sobretot estudiants i a la classe treballadora”, que passa per millorar la línia C6 per a evitar retards, el canvi a rodalia de la línia nord cap a Vinaròs i inversions en rodalia Segorbe-Caudiel per a arribar a l’interior i comunicar millor aquests municipis.

En segon lloc, el diputat ha destacat la necessitat de respondre a assumptes que repercuteixen de forma molt negativa en el medi ambient castellonenc, com és la regressió de la costa i el rescat de les dessaladores, que afecten molts municipis, com Cabanes, Benicàssim, Oropesa, Xilxes i Moncofa.

Garcia, en aquest sentit, ha explicat que “cap força política pot donar-li l’esquena”: “Les dessaladores es van crear per a fomentar l’especulació de la costa, i municipis com Cabanes, Oropesa, Benicàssim i Moncofa han de pagar una gran quantitat de diners públics per a amortitzar-les. Volem que l’Estat les rescate i puguem usar aquest aigua, perquè es podria baixar el preu d’aquest recurs i ens permetria una inversió estratègica. Cal tenir en compte que el nivell de la mar augmenta pel Canvi Climàtic i hem d’estar preparats”.

A més, tots dos han coincidit en la importància de crear un pla integral de protecció de la costa per a, d’una banda, protegir les platges de la seva regressió i, per un altre, per a impulsar la seva regeneració. “No volem que els ajuntaments invertisquen en actuacions que al final no responen al problema i arribe un temporal com el Gloria del gener passat i les faça malbé”, ha insistit el diputat provincial de Cicle Integral de l’Aigua, Energies Renovables i Residus i Transició Energètica.

A aquestes esmenes se sumen unes altres per a la província de Castelló, com la canalització del Barranc del sol (700.000 euros), l’accés i ús públic de la costa (1.000.000 euros) o l’adquisició del múltiplex televisiu (500.000 euros). Juntament amb la millora de la rodalia de Castelló (1.000.000€), de Castelló-Vinaròs (88.000.000€), la dessaladora de Moncofa-Xilxes (60.000.000€) i la de Cabanes-Torreblanca (50.000.000€), així com la connexió de la dessaladora de Moncofa i Xilxes (14.500.000€), les esmenes presentades tenen un valor de 220 milions d’euros.

D’altra banda, Baldoví ha instat a la creació d’un fons per a equiparar a les cinc comunitats autònomes que es troben per sota de la mitjana de finançament, la Valenciana, Galícia, Múrcia, Andalusia i Castella-la Manxa, per valor de 2.200 milions d’euros. “Volem ser iguals per a tenir les mateixes oportunitats”, ha reivindicat.

També ha destacat la petició d’augmentar la dotació per a la Federació de Societats Musicals de la Comunitat Valenciana (FSMCV), la rebaixa de l’IVA dels instruments musicals i les perruqueries del 21 al 10%, el suport a petits productors i productores d’energia verda. En total, les 40 esmenes que es refereixen a la Comunitat Valenciana en el seu conjunt ascendeixen a 403 milions d’euros, que “resolguen reivindicacions antigues i fonamentals per als valencians i valencianes”, ha declarat.

Així, Joan Baldoví ha explicat que la setmana que ve es negociaran aquestes esmenes i Garcia ha valorat que, “malgrat que uns pressupostos no poden respondre a tot perquè no es pot forçar la màquina, és essencial respondre a les esmenes de la rodalia per sobre de tot”. Així, el portaveu de Compromís en la Diputació i l’Ajuntament de Castelló, ha agraït les propostes del seu company en el Congrés perquè, segons ha valorat, “un sol diputat de Compromís ha treballat molt més que la resta de representants valencians que tenim a Madrid”.

Més informació

0 comentaris

Encara no tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari