El ple de la Diputació guarda un minut de silenci en senyal de respecte i record a les 367 persones mortes per la Covid a la província de Castelló

El ple ha aprovat una declaració institucional sol·licitant la participació de les diputacions en la gestió dels Fons Europeus

El ple de la Diputació guarda un minut de silenci en senyal de respecte i record a les 367 persones mortes per la Covid a la província de Castelló
22/12/2020 -

L’últim ple de la Diputació de Castelló corresponent al mes de desembre ha començat amb una intervenció del president, José Martí, en la qual ha convidat als diputats i al públic present a la sala a guardar un minut de silenci en memòria de les 367 persones mortes a la província a causa de la pandèmia originada per la Covid. Prèviament ha recordat que “ha sigut un any molt difícil i que en nom de tota la institució, diputades i diputats, personal funcionari, treballadores i treballadors, volem donar el més sentit condol i mostrar tota la nostra empatia i solidaritat amb les famílies de les i els castellonencs que han mort víctimes d’aquesta malaltia”. Ha afegit que “volem que el nostre record i la nostra estima els acompanyen en un Nadal que, si per a tots seran diferents, per a ells resultaran especialment durs i dolorosos”. Finalitzat el minut de silenci Martí ha mostrat la seua esperança que “aquest mal somni acabe”.

L’ordre del dia

Per què respecta a l’ordre del dia de la sessió, s’ha procedit a l’aprovació de sengles declaracions institucionals amb el suport de tots els grups sobre la participació de les entitats locals en el Fons de Recuperació de la Unió Europea i per la recuperació del sector cultural de la província de Castelló.

Sobre el Fons de Recuperació, el ple ha adoptat la decisió d’instar al Govern d’Espanya que la participació de totes les entitats locals, incloses les diputacions provincials, siga proporcional a la participació de les administracions locals en la despesa pública. A més, se sol·licita que el gener de 2021 l’executiu central fixe el repartiment d’aquests fons entre les entitats locals d’acord amb les prioritats que establisca la Federació Espanyola de Municipis i Províncies.

També s’insta a la Generalitat a l’establiment d’un marc de col·laboració amb la Diputació de Castelló que permeta dissenyar plans i projectes relacionats amb la transició energètica, la digitalització i l’enfortiment de l’estat del benestar, i que es puguen implementar en els municipis de menys de 20.000 habitants i en els més xicotets i amb menys recursos.

Suport al sector cultural

En la segona declaració institucional aprovada, la Diputació reconeix al sector de la cultura, espectacles i esdeveniments com un bé essencial per a la ciutadania, que pateix greus conseqüències per la pandèmia i per això es compromet a tindre en compte les seues reivindicacions perquè puga beneficiar-se de les mesures de reactivació econòmica que es contemplen en els pressupostos de la institució per a 2021 que es van aprovar en el ple del passat 15 de desembre. A més, la Diputació es compromet a mantenir l’agenda cultural, respectant de manera estricta els protocols de seguretat sanitària. També es compromet a dur a terme campanyes de sensibilització cap a la ciutadania amb el missatge de la qual cultura és segura i insta als ajuntaments a mantenir les programacions culturals i les consignacions econòmiques que les facen possible.

L’IVA de les màscares

Un altre dels acords unànimes del ple ha sigut el d’instar al Govern d’Espanya a modificar la Llei de l’Impost sobre el Valor Afegit per a incloure tots els models de màscares, guants i hidrogels desinfectants en el llistat de béns als quals se’ls aplica el tipus d’IVA superreduït del 4%. A més, es commina al Govern a revisar i limitar els preus en els productes de protecció individual enfront del coronavirus, per a assegurar la seua accessibilitat a tota la població. L’acord s’ha aconseguit arran d’una moció presentada pel Grup Popular, posteriorment esmenada pel PSPV-PSOE i Compromís, a la qual també ha donat el seu suport el Grup Ciutadans.

Dret civil valencià

Durant la celebració del ple s’ha procedit a l’aprovació d’una moció presentada pels grups que formen part de l’equip de govern, PSPV-PSOE i Compromís, amb el suport del Partit Popular, en la qual es recolza la proposició de reforma de la Disposició Addicional segona de la Constitució per a la reintegració efectiva del dret civil valencià, sol·licitant la seua tramitació urgent al Congrés dels Diputats i al Senat per a recuperar de manera efectiva una competència severament limitada des de l’any 2016, després de diverses sentències del Tribunal Constitucional.

Felicitació de les festes

Abans de finalitzar el ple, el president ha felicitat les festes a tots els presents i al personal de la Diputació i ha donat les gràcies al cantant de la Vall d’Uixó, Rafa Quirant, per la seua participació en el vídeo de Nadal de la Diputació. En la seua felicitació ha citat a Spinoza per a recordar que “buscar la coherència i l’harmonia amb els altres éssers humans és la primera tasca d’un ésser racional”.

Més informació

0 comentaris

Encara no tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari