El Pla Convivint ampliarà els serveis socials a Castelló i acostarà l'atenció a la persones

Es tracta del primer pla d’infraestructures de Serveis Socials de la Comunitat Valenciana, que invertirà 561 milions en dignificar els centres

El Pla Convivint ampliarà els serveis socials a Castelló i acostarà l'atenció a la persones

Les persones més vulnerables de Castelló comptaran amb una xarxa de serveis socials més digna, ampliada, especialitzada i pròxima tant en atenció com en distància. Una gran aposta en tots els departaments del territori per a la qual s’invertiran 561 milions d’euros no sols en la renovació o construcció de centres nous, sinó també en la creació de places públiques per a dignificar el sistema social.

Aquests són els objectius del Pla Convivint, el primer pla d’infraestructures de serveis socials de la Comunitat Valenciana que es desenvoluparà entre 2021 i 2025, tal com han presentat la vicepresidenta i consellera d’Igualtat i Polítiques Inclusives, Mónica Oltra, i el president de la Generalitat, Ximo Puig.

Oltra, que lidera aquest projecte, ha insistit en la necessitat de “posar a les persones en el centre”, per la qual cosa més enllà de construir centres i millorar els existents, es donaran més facilitats en el dia a dia a persones majors, amb diversitat funcional o usuàries de prestacions relacionades amb la salut mental i a les seues famílies.

Així, el Pla Convivint se centra en uns objectius fonamentals: cobrir les necessitats garantint una equitat territorial, de manera que cada departament disposarà, almenys, d’un centre de cada tipologia; la disminució del temps de desplaçament, fixant-se 20 minuts màxims per als centres de dia i 30 minuts per als centres residencials; l’eficiència temporal i econòmica; i la lluita contra la despoblació amb el disseny de recursos de proximitat per als quals s’optarà per les extensions dels centres diürns.

Per a això, els 561 milions d’inversió es destinaran a la reforma o posada en marxa de 247 instal·lacions, que permetran la creació de 6.600 noves places públiques en residències i centres de dia per als col·lectius més vulnerables. “Moltes vegades, aquestes instal·lacions feia més de 30 anys que estaven sense cap mena d’actualització i ara s’adaptaran als nous models convivencials que inclouen els aprenentatges adquirits durant la COVID-19 i que situen a les persones en el centre”, assenyala la vicepresidenta.

La despoblació serà una discriminació positiva en el desenvolupament de projectes

A l’hora d’elaborar aquest pla s’ha tingut en compte el mapa de necessitats, una metodologia pionera a Espanya que ha analitzat diferents indicadors socials, com l’envelliment de la població, els recursos assistencials, la diversitat… per a establir un semàfor que permeta reconéixer, a simple vista, quines són les necessitats en cada territori.

En aquest sentit, tal com van explicar Puig i Oltra i ha aplaudit el president de la Diputació de Castelló, José Martí, els municipis rurals de Castelló tindran una discriminació positiva en el pla, ja que el disseny per a reduir el temps de desplaçaments facilitarà l’atenció de les persones més vulnerables.

És el cas de la creació de punts d’atenció com a extensions dels centres de dia. Segons han destacat els membres del Consell, Convivint contempla 100 actuacions i una inversió de 279 milions d’euros que permetran duplicar el nombre de residències públiques i multiplicar per 12 els recursos d’atenció diürna, a més d’instal·lar punts d’atenció en la proximitat en el món rural, que consistirà en un centre de dia amb extensions que seran gestionades pel mateix personal, i que en la seua majoria seran a la província de Castelló.

D’altra banda, el pla contempla una inversió de 81 milions d’euros destinats a 27 actuacions en l’àmbit de la diversitat funcional, la qual cosa permetrà duplicar el nombre de recursos públics fins a arribar a les 17 residències i els 10 centres de dia o ocupacionals.

La inversió en actuacions en centres per a persones amb problemes de salut mental serà de 74 milions d’euros, la qual cosa suposarà multiplicar per quatre el nombre de centres públics i garantir l’existència d’un recurs d’aquestes característiques en tots els departaments de serveis socials.

El pla Convivint també contempla una aposta per millorar la xarxa de centres d’atenció diürna destinats a la infància i l’adolescència més vulnerable, amb 20 nous centres, la majoria dels quals se situaran a la província d’Alacant, on existeix una major manca d’aquesta mena de recurs.

La xarxa per a dones víctimes de violència de gènere rebrà una inversió de 3 milions d’euros per a la posada en marxa de 6 nous recursos, i també està prevista una inversió de 96 milions d’euros per a actuacions en 57 centres destinats a dignificar les instal·lacions que ja estan en marxa en els diferents àmbits dels serveis socials.

Així mateix, es procedirà a actualitzar els centres existents perquè “no tindrien sentit crear recursos nous i no dignificar els que ja tenim”, segons Oltra.

Durant la seua presentació, la consellera de Polítiques Inclusives ha destacat que “en la primera legislatura ens centrem en la construcció d’un sistema el principal objectiu del qual és el rescat de persones i, entre altres coses, vam posar en marxa la Renda Valenciana d’Inclusió, l’atenció a la dependència o l’equiparació de les famílies monoparentals a les nombroses. Unes mesures que es van anar reforçant amb la Llei de Serveis Socials, amb l’ordenació de competències, el municipalisme i la posada en marxa d’un sistema de places i no de subvencions”. “Ha arribat el moment de deixar de mirar-nos de reüll per a mirar-nos de front“, ha afegit.

Més informació

0 comentaris

Encara no tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari