El ple de la Diputació insta per consens al Govern a declarar Zona Greument Afectada per Emergències a Benicàssim, Vinaròs i Càlig

Els grups també recolzen de manera unànime l’adopció de mesures que preserven el poblat marítim de Torre la Sal i la signatura de sengles convenis per valor de 3 milions d’euros amb la Generalitat Valenciana per al finançament de Penyeta Roja

El ple de la Diputació insta per consens al Govern a declarar Zona Greument Afectada per Emergències a Benicàssim, Vinaròs i Càlig
14/09/2021 -

El ple de la Diputació corresponent al mes d’agost ha procedit a l’aprovació d’una declaració institucional secundada per tots el grups i llegida pel president José Martí en la qual s’insta el Govern d’Espanya a declarar Zona Greument afectada per Emergències de Protecció Civil als municipis més afectats pels episodis meteorològics ocorreguts en durant l’estiu, especialment Benicàssim, Vinaròs i Càlig. En el text també se sol·licita una línia d’ajudes o actuacions directes del Govern d’Espanya i la Generalitat per a aquests municipis, així com ajudes fiscals en l’IBI de les parcel·les cultivades i les construccions lligades a aquestes. El text fa referència als danys causats per la forta calamarsada del 31 de juliol a Benicarló, Càlig, Peníscola, Vinaròs, Almassora, Castelló, Vila-real i Borriana. Finalment, s’insta la concessió d’ajudes urgents per part de la pròpia Diputació als municipis que van registrar els danys materials més importants.

Suport a les entitats locals

El president ha procedit igualment a la lectura d’una segona declaració institucional consensuada per tots els grups en la qual es demana al Govern d’Espanya que pose en marxa mesures per a eliminar el deute que les entitats locals han contret amb la Hisenda Pública de manera automàtica per la liquidació negativa de la participació en els ingressos de l’Estat corresponents a l’any 2020, a causa de la pandèmia de la covid-19. Si finalment aquest decisió no es portara a efecte, el text proposa que el Govern ajorne dos anys la devolució del deute i possibilite el pagament de la mateixa en 120 mensualitats (deu anys), ampliables a 120 si existiren problemes de liquiditat.

En defensa de Torre la Sal

Un altre punt de consens entre tots els grups ha sigut l’aprovació d’una moció presentada pel Grup Popular i enemendada pels socis de govern de PSPV-PSOE i Compromís, en la qual s’insta el Ministeri per a la Transició Ecològica i Repte Demogràfic a escometre una modificació de la Llei de Costas que contemple la consideració de nuclis urbans amb especials valors etnològics a aquells conjunts d’edificacions residencials o comercials, com el de Torre la Sal o altres, que acumulen valors culturals, històrics o etnològics que meresquen ser conservats. Aquesta consideració serà acreditada pels ajuntaments concernits. Els nuclis urbans, afegeix el text, seran exclosos del domini públic marítim terrrestre mitjançant la pràctica d’una partió, per la qual cosa passaran a regir-se pel règim dels terrenys inclosos en la zona de servitud de protecció. La moció recull a més que la Diputació de Castelló prestarà assessorament jurídic als municipis afectats i vetlarà per aquestes construccions.

Control d’espècies

També hi ha hagut acord plenari per a aprovació d’una moció presentada pel principal grup de l’oposició i esmenada per la majoria de Partit Socialista i Compromís, en la qual se sol·licita al fet que la Diputació inste a la Generalitat que intercedisca per a la signatura dels convenis necessaris amb els clubs de caçadors perquè aquests puguen actuar de manera legal i eficient en la gestió d’espècies cinegètiques, així com col·laborar amb mitjans ténicos, humans i econòmics per al control de la superpoblació d’espècies, fonamentalment de conill i senglar.

En l’esmena presentada per l’equip de govern també s’insta a treballar amb els vedats i la federació de caça a reforçar la funció de conservació mediambiental i al suport amb mesures de caràcter tècnic i econòmic que eviten l’abandó de cultius que puguen ocasionar un major descontrol d’espècies cinegètiques.

Penyeta Roja

El ple celebrat hui ha donat llum verda a la proposta de l’equip de govern per a l’aprovació de dos convenis amb la Conselleria d’Educació per al finançament del complex socioeducatiu de Penyeta Roja, en els quals s’assenyala que serà la Generalitat la que, en el marc de les seues competències, es farà càrrec de la major part del finançament dels centres, mentre que la institució provincial assumirà la gestió. L’aportació del govern autonòmic serà de 3 milions d’euros, dels quals 1,9 milions seran per al manteniment de les quatre unitats de primària i les huit de secundària del Centre de Tecnificació Esportiva, i 1,1 milions d’euros per a sufrafar les nou unitats existents en el Centre d’Educació Especial situat en el complex. D’aquesta manera, queda garantit que l’ensenyament es continuarà impartint de forma totalment gratuïta en tots dos centres.

Minuts de silenci

Al començament de la sessió, el president Martí va sol·licitar la celebració d’un minut de silenci en record de les dues persones mortes en l’ensulsiada d’un edifici a Peníscola durant l’estiu, en senyal de duel per les defuncions registrades per la Covid-19 i com a respectuós homenatge a l’assessor de Compromís en la Diputació, Joan Antoni Ginés, mort de manera sobtada durant el període vacacional. El president va agrair al Consorci Provincial de Bombers la labor desarrolada al juliol i agost per a fer front a les emergències causades per l’al·ludida ensulsiada, així com pels incendis i inundacions.

La sessió plenària s’ha interromput a les 13.00 hores perquè les persones participants i assistents pogueren baixar a la plaça dels Aules a secundar el minut de silenci convocat amb motiu de l’últim assassinat masclista ocorregut a la Vila Joiosa.

Més informació

0 comentaris

Encara no tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari