Podem-EUPV Castelló destaca el blindatge de l'Acord de Fadrell i les primeres polítiques per a reconciliar la ciutat amb el seu entorn natural

Podem-EUPV Castelló destaca el blindatge de l'Acord de Fadrell i les primeres polítiques per a reconciliar la ciutat amb el seu entorn natural
12/02/2021 -

El grup municipal de Podem-EUPV a l’Ajuntament de Castelló ha realitzat aquest divendres un balanç de la seua acció del govern de l’últim curs polític, el primer exercici complet de la legislatura , en el qual ha mostrat la seua satisfacció «per posar les bases per a avançar en les polítiques transformadores». Els regidors Fernando Navarro i María Jesús Garrido i la coordinadora del Consell de Coordinació de la coalició, Silvia Peris, han subratllat el blindatge de l’Acord de Fadrell com a garantia per a fer front a les crisi climàtica i sanitària, i han destacat l’inici del full de ruta per a reconciliar a la ciutat amb el seu entorn natural i ajudar a la reactivació des dels sectors agroalimentari, energètic, rehabilitació i aigua. També han ressaltat les accions desenvolupades per a frenar els desnonaments, ampliar el parc públic d’habitatge i la lluita contra els fons voltor.

«Menys voltors i més corriols camanegre». Amb aquest missatge, la responsable del Consell de Coordinació ha definit el treball de la confluència, en referències a les polítiques de conservació ambiental i promoció d’hàbitats saludables i a la gestió contra els fons voltor. Ha exposat el paper de «engranatge i responsabilitat» de Podem-EUPV en l’Acord de Fadrell i la importància del pacte d’esquerres per a combatre la crisi per la pandèmia. «Afrontem una situació complicada que ens obliga a tots a centrar els esforços en garantir la cobertura social i en preparar-nos per a gestionar els fons de reconstrucció de la Unió Europea, una inversió pública inèdita que es presenta com una oportunitat per a impulsar un Castelló més cuidador i sostenible», ha afirmat Silvia Peris, que ha mostrat la seua confiança a tancar en breu el pressupost municipal de 2021.

El regidor de Transició Ecològica ha ressaltat l’estratègia per a «reconciliar la ciutat en l’entorn natural» i ha asseverat que « s’ha començat a desenvolupar una labor per la qual l’Ajuntament ha deixat de donar l’esquena al medi ambient».

Ha explicat el programa de Castelló en Verd. El primer bloc contempla el pla de reactivació agroalimentari, que «pot ser estratègic en els fons de la UE», ha assenyalat Navarro, que ha esmentat, entre altres polítiques portades a terme en 2020, l’activació del Consell Agrari i de Sostenibilitat Municipal, el pla de formació agroecològica, els estudis del pla director del Parc Agrari, la posada en marxa d’un hort comunitari en Sant Lorenzo, l’ordenança de venda directa per a garantir la Fira de la Taronja, la bonificació en l’IBI rústic, la inclusió de la ciutat en la Xarxa de Ciutats per l’Agroecologia, la campanya de Compra Proximitat per a fomentar el consum de producte local, i l’obtenció d’una subvenció de la Generalitat de 500.000 euros per a reformar la Cambra Agrària.

En matèria de conservació del territori i del cicle integral de l’aigua, el regidor ha destacat l’aposta per impulsar una nova cultura de l’aigua que la valore com un ecosistema i ha citat el projecte de restauració de la Marjaleria de Rutes de l’Aigua, amb un pressupost de 1,2 milions d’euros, les obres de millora d’evacuació en la Pineda i en la depuradora. També el projecte de millora dels hàbitats del corriol camanegre a les platges del Serradal i el Gurugú en col·laboració amb la societat d’ornitologia de Seou birdlife.

En qualitat ambiental, el regidor s’ha referit als treballs desenvolupats al costat de la Universitat Politècnica de Catalunya i l’Institut Tècnic de Ceràmica per a promoure el pla de qualitat de l’aire, que espera que se substancien enguany, i la reivindicació al Consell per a la instal·lació d’una estació a l’entorn del col·legi la Marina del Grau, que es confia que estiga en els pròxims mesos.

Finalment, en transició energètica, ha exposat les gestions en el marc del Pacte d’Alcaldes pel Clima i l’Energia, que té l’objectiu de reduir les emissions de C02, i els tràmits per a crear comunitats d’autoconsum energètic, que permetrien a comunitats de veïns gestionar la seua pròpia energia fora del mercat de les grans comercialitzadores.

Per part seua, la regidora d’Habitatge, María Jesús Garrido, ha sostingut l’esforç realitzat en 2020 per l’Oficina Municipal d’Habitatge per a ajudar i assessorar les persones amb problemes en l’accés a l’habitatge en el context de la pandèmia, frenant-se temporalment des del Protocol Municipal antidesnonaments el 90% dels desnonaments notificats pels jutjats l’any passat, o ajudant en la gestió de les 914 ajudes al llooger concedides per la Generalitat.

Garrido s’ha referit al pla de compra pública i la pròxima adquisició de 10 habitatges, una actuació que amb 1,8 milions de cost comprén el gruix del pressupost de l’àrea; així com a la nova bossa de lloguer social, que inclou incentius per als propietaris per a mobilitzar arrendaments assequibles.

Una fita important, ha continuat Garrido, ha sigut el desenvolupament del Pla Estratègic d’Habitatge, un full de ruta per a ampliar els habitatges públics, intervindre en el mercat del lloguer i mobilitzar pisos buits de grans propietaris. Així mateix, el suport a la denúncia presentada a la Conselleria d’Habitatge pel Sindicat d’Inquilins contra el fons voltor Témpore que opera en el Raval Universitari, que pot derivar en el primer expedient sancionador contra una societat d’alt risc.

Per a 2021, ha avançat la inclusió de Castelló en la Xarxa Xaloc de la Conselleria de d’Habitatge, que incrementarà en quatre persones la plantilla de l’Oficina d’Habitatge i reforçarà les polítiques d’atenció social i rehabilitació; l’aprovació d’un servei extern per a potenciar la gestió dels habitatges municipals, així com l’aposta de la regidoria a incrementar el parc d’habitatges municipal a través de la promoció pública.

Més informació

0 comentaris

Encara no tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari