Puig anuncia uns Pressupostos que superaran els 25.000 milions i destinaran 14.000 milions a Sanitat, Educació i Polítiques Inclusives

El president avança que la Comunitat Valenciana comptarà amb 150 rastrejadors més de l’Exèrcit per a reforçar la labor de control de contagis de COVID-19

Puig anuncia uns Pressupostos que superaran els 25.000 milions i destinaran 14.000 milions a Sanitat, Educació i Polítiques Inclusives

El president de la Generalitat, Ximo Puig, ha anunciat en Les Corts que els Pressupostos per a 2021 que aquest divendres aprovarà el ple del Consell seran “els pressupostos per a un nou inici, per a la reactivació econòmica i la cohesió social” i superaran, per primera vegada, els 25.000 milions d’euros, dels quals 14.000 milions aniran destinats a Sanitat, Educació i Polítiques Inclusives.

Així ho ha explicat durant la seua intervenció en la sessió de control de la Cambra, en la qual també ha anunciat que la Comunitat Valenciana comptarà amb 150 rastrejadors més de l’Exèrcit per a reforçar la labor de control de contagis de COVID-19 després de l’acceptació, per part del Ministeri de Defensa, de la petició realitzada per la Generalitat.

Puig ha assenyalat que el millor “escut” contra la pandèmia és el reforç de l’estat de benestar, i ha avançat que els Pressupostos de la Generalitat per al pròxim exercici, els “més rellevants de la història”, busquen garantir la recuperació de la Comunitat Valenciana “sense deixar arrere a ningú”. Per eixa raó, les tres conselleries eminentment socials -Sanitat, Educació i Polítiques Inclusives- superaran, per primera vegada, els 14.000 milions d’euros.

En concret, la Conselleria de Sanitat augmentarà la seua dotació en més del 10% per a fer front a la malaltia “amb totes les garanties” i incidirà a millorar l’atenció primària, hospitalària i la xarxa de salut pública, amb la creació i dotació de 400 noves places estructurals de personal.

Amb la finalitat d’assegurar també infraestructures sanitàries de qualitat per a respondre a la pandèmia, s’incrementarà la inversió del capítol VAIG VEURE un 41% fins a arribar als 145 milions, que permetran, en Atenció Primària, la construcció de 20 nous centres de salut, l’ampliació de 12 i la reforma altres 5 i, en Atenció Especialitzada, continuar amb la construcció del nou hospital d’Ontinyent (14,3 milions) i del Centre d’Especialitats i de Salut de Campanar-Ernest Lluch, amb 10 milions.

A més, es realitzaran actuacions de reforma i ampliació en 10 hospitals, entre ells, l’ampliació de l’hospital de la Marina Baixa (7 milions), del Clínic de València (7 milions) i del General de Castelló (4,1 milions).

Protecció social

Quant a la protecció social, els recursos destinats a la dependència s’incrementaran en un 22% per a continuar protegint als col·lectius més vulnerables. Igualment, s’atendrà una reivindicació històrica, com és l’equiparació salarial del personal sanitari de les residències amb el de la sanitat pública, de manera que es consolidarà al personal sanitari que actualment presta serveis en tota la xarxa sociosanitària.

Pel que fa a Educació, els Pressupostos també garantiran els recursos necessaris per a mantenir tots els Protocols Anti-COVID i garantir la igualtat d’oportunitats i avançar en la digitalització de les aules.

Amb aqueixa fi, s’adquiriran 32.000 portàtils per a alumnat de Secundària, 10.000 tauletes per a Primària i 25.000 ordinadors per al desenvolupament d’aules digitalitzades, amb una inversió de 26 milions d’euros.

A més, el programa de Formació Professional augmentarà un 111%.

Reforç pressupostari en ocupació

A les partides de Sanitat, Educació i Polítiques Inclusives s’afegiran en el Pressupost de la Generalitat per a 2021, el reforç per a Labora, el Servei Valencià d’Ocupació i Formació, que augmentarà el seu pressupost un 21%, de manera que superarà els 400 milions d’euros.

Entre les actuacions, hi haurà 63,1 milions per a desplegar la nova Estratègia de Millora de l’Ocupabilitat de Joves, que s’inclourà dins del Pla Ariadna, una iniciativa que permetrà la contractació de milers de joves tant en empreses privades com en les administracions i els prepararà per al futur digital.

Habitatge i transport públic sostenible

La dotació de la Conselleria d’Habitatge incrementarà el seu pressupost en més d’un 9%, que superarà els 200 milions, que es destinaran a ampliar el parc públic d’habitatge i a incrementar les ajudes al lloguer, especialment per a les persones joves.

Es donarà un fort impuls en la xarxa de Metrovalència i el Tram d’Alacant. En concret, a la Línia 9 que uneix Benidorm amb Dénia, es destinaran 16,7 milions i a la Línia 10, entre el carrer Alacant i Natzaret, a València, altres 26,3 milions. A més, es posarà en marxa la construcció de les línies que connectaran la xarxa de Metrovalència amb La Fe i la del TRAM d’Alacant amb l’Hospital de Sant Joan, amb la licitació dels projectes.

Investigació

D’altra banda, el president ha indicat que els Pressupostos de la Generalitat per a 2021 faran també una aposta decidida per la investigació, com a quarta pota de l’estat de benestar.

En aquest sentit, es posarà en marxa l’any que ve la nova Escola de Postgrau en Intel·ligència Artificial, que servirà de paraigua per a unir a tots els grups d’investigació de la Comunitat. Paral·lelament, es reforçarà la recuperació del talent que va emigrar durant la passada crisi, de manera que el programa Gen-T augmentarà la seua dotació en 3,7 milions fins a arribar als 12 milions.

Així mateix, el president ha indicat que l’Institut Valencià de Finances (IVF), el banc públic de la Generalitat, a través dels Pressupostos de 2021, posarà en marxa una Estratègia de Suport Financer a les empreses sense precedents, dotada amb 420 milions d’euros.

Més professionals de la Sanitat i més rastrejadors

El president ha indicat també que més de dos terços de la despesa COVID que ha realitzat fins ara la Generalitat han anat destinats a inversió sanitària, educativa i social. Gràcies a això, s’ha aconseguit, comptar en la Comunitat amb 10.463 professionals més en l’àmbit de la Sanitat i amb més rastrejadors que altres comunitats. A més, s’han duplicat els llits hospitalaris i s’han aconseguit 462 respiradors addicionals per a multiplicar per dos els llits de crítics, a més d’incorporar al sistema educatiu més de 4.300 professors i professores i 3.000 monitors i monitores de menjador o facilitar 29.000 tauletes per a garantir les necessitats de la població escolar.

Ha avançat també que el Consell està ultimant el decret llei per a pagar la gratificació al personal sanitari i sociosanitari que va estar en primera línia lluitant contra la COVID-19.

Els “millors” PGE “des de fa dècades”

El president també ha indicat que els Pressupostos Generals de l’Estat “són els millors des de fa dècades” per a la Comunitat, ja que dupliquen la inversió fins a aconseguir els 1.578 milions, amb un creixement del 113%, més del doble que en el pressupost aprovat en 2018 amb Cristóbal Montoro al capdavant del Ministeri d’Hisenda.

A més, la inversió se situa entorn del 10% i hi ha un finançament «rècord» per a la dependència. Igualment, en transport metropolità de València, per primera vegada, uns Pressupostos de l’Estat inclouen 38 milions i el Govern es farà càrrec del deute del Consorci València 2007.

Més informació

0 comentaris

Encara no tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari