Puig defensa que la Fundació d'Excel·lència ValEr serà el "nou mascaró de proa" per a atraure talent investigador a la Comunitat Valenciana

El cap del Consell apuesta por una alianza por la ciencia con instituciones de “nueva generación” como esta, que “no sabe de legislaturas”

Puig defensa que la Fundació d'Excel·lència ValEr serà el "nou mascaró de proa" per a atraure talent investigador a la Comunitat Valenciana
22/09/2021 -

El president de la Generalitat, Ximo Puig, ha assenyalat que la Fundació d’Investigació d’Excel·lència (Valdre), amb seu a Castelló de la Plana, serà el “nou mascaró de proa” per a atraure talent investigador de primer nivell a la Comunitat Valenciana.

Així ho ha assenyalat durant l’acte de presentació de Valdre, que, des de la seua seu en l’antic edifici de Correus de la capital de la Plana, irradiarà la seua activitat científica d’excel·lència a tot el teixit productiu del territori valencià.

La fundació actuarà en totes les universitats i centres d’investigació de la Comunitat Valenciana i suposa un “punt d’inflexió” en l’impuls a la ciència, “un pilar fonamental de l’estat de benestar”, com s’ha demostrat amb la pandèmia, ha indicat el president, que ha destacat la importància de desenvolupaments científics en àmbits com les vacunes.

A més, tal com ha defensat el cap del Consell, aquesta institució de “nova generació” la comesa de la qual “no sap de legislatures” és una demostració de la importància de fer realitat un “pacte per la ciència”.

Com ha assenyalat, Valdre, que comptarà amb una dotació de més de dos milions d’euros per a la seua primera convocatòria d’excel·lència, naix amb l’ambició de crear i formar nous equips d’investigació, registrar patents i transferir coneixement, tot això “amb l’absoluta complicitat amb les universitats”.

A més, Ximo Puig ha incidit en què iniciativa suposa la consolidació d’una línia de suport a la investigació que ha donat els seus fruits amb el programa Gen-T per a l’atracció i el retorn del talent, que en només 3 anys ha permés el registre de 20 noves patents, ha generat 34 grans contractes de transferència i ha creat 260 ocupacions qualificades.

Pacte social, empresarial i polític

La consellera d’Innovació, Universitats, Ciència i Societat Digital, Carolina Pascual, ha destacat, per part seua, la importància de desenvolupar “un pacte social, empresarial i polític per la ciència per a aconseguir una implicació global per al canvi del model productiu”. Es tracta d’aconseguir, d’aqueixa manera, impulsar una transferència de coneixement que permeta que els sectors productius tradicionals milloren en competitivitat, respecte mediambiental i generació d’ocupació qualificada.

Segons ha indicat, Valdre pretén precisament que la investigació “puga desenvolupar-se i transferir-se al teixit productiu per a aconseguir una societat del coneixement plena i situar a la Comunitat a l’avantguarda”. Pascual ha incidit en aquest sentit en què la investigació juga un “paper fonamental” per a la recuperació davant la crisi generada per la pandèmia de COVID-19.

La consellera d’Innovació ha subratllat també que la ciència també és “impulsora” dels projectes que presenta el sector privat per a obtindre fons de la Next Generation en tots els seus eixos, per la qual cosa, segons ha emfatitzat, és “el moment que el teixit empresarial i el món científic s’acosten i es reconeguen”, ha dit la consellera.

Pascual ha recordat, d’altra banda, que l’estratègia científica de la Generalitat es recolza en tres eixos: talent, transferència de coneixement i vertebració del territori a través de la ciència i la innovació.

Objectius de Valdre

Valdre cerca promoure mecanismes de suport al desenvolupament de la carrera professional per a la incorporació i retenció de personal científic d’excel·lència internacional.

L’objectiu estratègic se centra a contribuir a l’impuls, la promoció i el desenvolupament de la investigació i el coneixement científic, humanístic i tecnològic en benefici de la societat, les universitats, els centres d’investigació i de la comunitat científica en general.

En aquest sentit, la fundació podrà participar en el foment de línies d’investigació en universitats, centres o instituts d’investigació públics o privats, així com establir col·laboracions amb institucions i organismes nacionals i estrangers.

A més, actuarà en totes les universitats i centres d’investigació de la Comunitat Valenciana, amb la finalitat d’afavorir la producció de coneixement científic, reforçar grups d’investigació i establir col·laboracions científiques i acadèmiques amb les universitats i els centres d’investigació, nacionals i internacionals, així com amb el sector privat.

Consell científic

La fundació comptarà amb un consell científic assessor, en el qual la direcció científica l’exercirà Rosa Llusar Barelles, catedràtica de Química Física de la Universitat Jaume I de Castelló. És doctora ‘honoris causa’ per l’Institut Nikolaev, pertanyent a l’Acadèmia Russa de les Ciències de Sibèria, i va ser triada membre de l’Acadèmia Europea de les Ciències en 2018. En l’actualitat lidera el grup d’investigació de materials moleculars de l’UJI.

Les persones que integraran a més el consell científic són María Vallet Vaig regir, catedràtica de Química Inorgànica en la Facultat de Farmàcia de la Universitat Complutense de Madrid, Premi Nacional d’Investigació en Enginyeria en 2008 i Premi Rei Jaume I d’Investigació Bàsica en 2018; Xavier Querol, professor d’investigació del CSIC en l’Institut de Diagnòstic Ambiental i Estudis de l’Aigua (IDAEA), Premi Rei Jaume I de Protecció de Medi Ambient en 2013 i Premi Nacional d’Investigació en l’àrea de Ciències i Tecnologies dels Recursos Naturals en 2020; Reinhilde Veugelers, catedràtica d’Economia i Negocis en la Universitat Catòlica de Lovaina (Bèlgica); Edgar Chambers, professor distingit del Departament d’Aliments, Nutrició, Dietètica i Salut de la Universitat de Kansas i membre del Comité Científic de l’Agència Espanyola de Seguretat Alimentària i Nutrició; i Nekane Balluerka, catedràtica de l’àrea de Metodologia de les Ciències del Comportament en la Universitat del País Basc i rectora de la Universitat del País Basc des de 2017 a 2020.

Més informació

0 comentaris

Encara no tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari