Puig demana renovar els pactes autonòmics per a actualitzar el sistema territorial, resoldre el finançament i acabar amb l'excessiva centralització

Reitera l’exigència d’un nou model de finançament autonòmic i advoca per una harmonització fiscal per a evitar “tensions innecessàries”

Puig demana renovar els pactes autonòmics per a actualitzar el sistema territorial, resoldre el finançament i acabar amb l'excessiva centralització
30/09/2021 -

El president de la Generalitat, Ximo Puig, ha proposat renovar els pactes autonòmics, amb la participació de les mateixes comunitats autònomes, per a actualitzar el sistema territorial d’Espanya i donar resposta a problemes com el finançament, l’excessiva centralització o el desafiament independentista.

Així ho ha manifestat durant la taula redona ‘El finançament de les autonomies: atendre la diversitat i a la cohesió’, celebrada en el marc del Fòrum La Toja-Vincle Atlàntic, en la qual ha participat al costat dels presidents de la Xunta de Galícia, Alberto Núñez Feijóo; la Junta de Castella-la Manxa, Emiliano García-Page, i la Junta de Castella i Lleó, Alfonso Fernández Mañueco.

Durant la seua intervenció, el president ha destacat que aquesta actualització de l’Estat de les Autonomies ha de realitzar-se “de manera assossegada” i evitant la “fricció permanent”, perquè “està en joc el futur del país”.

De la mateixa manera, ha valorat l’inici de la cogovernança de la gestió política com a resultat de la pandèmia, i ha advocat per aprofitar “instruments fonamentals” com la Conferència de presidents, les conferències sectorials i el Consell de Política Fiscal i Financera.

Finançament autonòmic i harmonització fiscal

El cap del Consell ha reivindicat un model de finançament autonòmic que contemple l’augment dels recursos destinats a finançar els serveis públics fonamentals, així com la seua distribució més equitativa, i ha defensat l’harmonització fiscal per a “evitar el dúmping que genera tensions innecessàries”.

El president ha manifestat que “està en joc la qualitat democràtica d’Espanya i l’estat del benestar, ja que les comunitats autònomes gestionen tres dels seus quatre pilars”, per la qual cosa ha afegit que és “absolutament urgent garantir el seu manteniment”.

Per això ha insistit que la reforma del model de finançament autonòmic “no es tracta d’una guerra entre territoris sinó de prestar els millors serveis públics en igualtat d’oportunitats”.

Més informació

0 comentaris

Encara no tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari