Puig anuncia que l'objectiu del Consell és reciclar el 100% de les aigües residuals de la Comunitat Valenciana

Ha cridat a l’acció a la ciutadania per a “donar valor a l’aigua i al seu ús racional”, recordant que actualment a Europa es balafia prop del 40% d’aquest recurs

Puig anuncia que l'objectiu del Consell és reciclar el 100% de les aigües residuals de la Comunitat Valenciana
10/12/2020 -

El president de la Generalitat, Ximo Puig ha anunciat l’objectiu del seu govern de reciclar el 100% de les aigües residuals de la Comunitat Valenciana, mitjançant una intervenció integral en la gestió d’aquests recursos hídrics que mobilitzarà 1.229 milions d’euros.

El cap del Consell ha fet aquestes declaracions durant la seua intervenció en l’obertura de l’II Fòrum de l’Aigua, sota el títol ‘El Pla director de l’aigua’, organitzat pel periòdic Mediterrani en col·laboració amb FACSA.

Per a Ximo Puig, la gestió eficient dels recursos hídrics constitueix una prioritat perquè és un “recurs vital” i “element clau per al manteniment del metabolisme urbà, industrial i agrari”.

Per això, el president ha incidit en la necessitat d’invertir “en depuració d’aigües i en el tractament de residus”, ja que “el cicle d’ús de l’aigua podria millorar amb la introducció de noves tecnologies”, i ha assegurat a més que els recursos relacionats amb aquest sector “tenen una enorme capacitat multiplicadora de l’economia”.

En aquest sentit, ha explicat que la gestió integrada dels recursos hídrics ha de ser abordada des d’una visió “col·laborativa i sostenible”. En primer lloc, “han de posar-se en comú aspectes institucionals, socioeconòmics i culturals”, i en particular “la capacitat de cogovernança i la cogestió hídrica”, i respecte a la sostenibilitat ha assegurat que “estan en joc aspectes mediambientals i d’ús en els diferents sectors econòmics”.

Aigües residuals

L’objectiu de reciclar el conjunt de les aigües residuals constitueix una de les accions contemplades en el projecte tractor 4 de l’Estratègia Valenciana de Recuperació, susceptible de rebre finançament europeu, i que es materialitzarà a través d’intervencions com el Programa per a la Digitalització de les Estacions Depuradores d’Aigües Residuals, l’ús d’Intel·ligència Artificial per a minimitzar el risc del control manual en infraestructures de tractament, i el projecte Posidó per a la millora de la xarxa d’emissaris submarins.

“Projectes per als quals fa falta la col·laboració públic privada, la cogovernança entre tots els territoris i tots els agents, i una pedagogia de l’aigua per a donar més valor a aquest recurs escàs”, ha assegurat.

Visió hídrica de la Generalitat

En el transcurs de l’acte, el president ha explicat que la visió hídrica de la Generalitat es basa en 3 pilars: afrontar la gestió del cicle de l’aigua d’una forma integral; vertebrar la Comunitat Valenciana dins del reconeixement a les necessitats de consum humà, agrícola i industrial dels diferents territoris; i incrementar l’ús de recursos no convencionals, com a aigües regenerades i dessalinitzades.

“D’aquesta visió -ha continuat – naix una estratègia de l’aigua que es fonamenta en la digitalització i aplicació de la Intel·ligència Artificial en la gestió de l’aigua; la transició cap a l’eficiència energètica en la depuració, mitjançant processos biològics; el tractament dels fangs, eliminant el seu abocament indiscriminat; la modificació dels procediments de licitació, incloent-hi el requisit d’innovació tecnològica; i la incorporació de microempreses i pimes locals als processos de tractament de l’aigua”.

Durant la seua intervenció, Ximo Puig també ha destacat que “no hi ha aigua potable, de regadiu o dessalinitzada”, sinó que tal com defensa l’economia circular “l’aigua és sempre aigua”, i per això ha defensat la necessitat de “democratitzar l’aigua i els diners públics que es gasta en ella”. Com a exemple de l’acció del Consell en aquest sentit, el president s’ha referit a l’Estratègia Integral de l’Aigua posada en marxa per l’EPSAR.

Així mateix, el cap del Consell ha destacat la labor de FACSA, principal operador de l’aigua a Castelló, en la seua “aposta contínua per la innovació, per la gestió intel·ligent de l’aigua i la investigació en economia circular i noves tecnologies de reutilització”, i ha destacat la col·laboració amb l’AVI, mitjançant una ajuda a la compra pública d’innovació, amb la finalitat d’optar a gestionar el tractament de fangs de l’Empresa d’Aigües de Sevilla.

Finalment, el cap del Consell ha anomenat a l’acció de la ciutadania per a “donar valor a l’aigua i al seu ús racional”, recordant que actualment a Europa es balafia prop del 40% de l’aigua, i que l’Agència Europea de Medi Ambient planteja que, per a l’any 2030, la meitat de les conques europees patiran estrés hídric.

Més informació

0 comentaris

Encara no tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari