Puig: “Demà comencem la nostra transformació cap a un nou Renaixement valencià”

El president de la Generalitat, Ximo Puig, ha reivindicat el paper de la UE i la qualitat humana dels serveis públics valencians en el seu discurs de Cap d’Any

Després d’un any ple d’incertesa i dolor provocats per la pandèmia de la COVID-19, que ha provocat la mort de quasi 3.000 valencians i valencianes, el president de la Generalitat Valenciana, Ximo Puig, ha llançat un missatge d’esperança per a afrontar el 2021, en el qual s’obrirà “una època decisiva d’oportunitats”, de “transformació cap a un nou Renaixement valencià”.

Així ho ha assenyalat en el missatge de Cap d’Any d’aquest 2020, que ha realitzat en el Centre Cultural La Nau de la Universitat de València (UV). Un escenari que ha cobrat més simbolisme que mai en tractar-se del “temple de la ciència, que ens ha portat la vacuna; el bressol de l’educació, que propicia la igualtat; i la casa presidida per Lluís Vives, precursor d’eixa Europa unida que ha d’impulsar-nos a un nou Renaixement”, ha expressat el mateix president.

En l’últim dia de l’any, ha centrat el seu discurs en la pandèmia i ha reconegut les dificultats que ha suposat en l’àmbit sanitari, econòmic, social i polític. No obstant això, per a Puig, el virus també ha servit per a visibilitzar “tres grans fortaleses”, com la qualitat humana dels serveis públics, del teixit empresarial i de la mateixa ciutadania.

“Tenim tres grans fortaleses que hem pogut visibilitzar més que mai. La primera, uns servidors públics als hospitals, en els centres de salut, en les residències, en els cossos de seguretat i a les aules que han arriscat la vida per persones desconegudes i que han enaltit el nostre model social de benestar; la segona, que comptem amb unes empreses, cooperatives, autònoms i autònomes i professionals que conformen un gran teixit compromés amb la prosperitat; i la tercera, que el poble valencià s’ha desmarcat dels tòpics i ha demostrat ser immensament fort, prudent i convençut”, ha valorat.

EFE

EFE

Si a l’abril va demanar perdó per les insuficiències que es van produir en la primera ona – com la falta de material de protecció per a sanitaris i sanitàries -, Puig ha volgut acabar l’any agraint l’esforç de la ciutadania: “Durant els pitjors compassos de la pandèmia, aquesta societat ha sigut capaç de forjar un consens per a encarar la recuperació amb tres pactes: un Acord Social amb patronal i sindicats; una aliança institucional amb Generalitat, diputacions i ajuntaments; i un gran pacte polític que té com a objectiu immediat superar la pandèmia i reactivar l’economia, salvant vides, ocupació i famílies”.

Durant el seu missatge, el responsable del Consell ha al·ludit a la “resposta solidària de la Unió Europea” (UE), que segons ha assenyalat “ha sigut molt diferent de la de la crisi financera anterior”, i per tant “ens dóna força per a una eixida més ràpida, vigorosa i transformadora”. Tal com ha manifestat, en tres anys la Comunitat Valenciana rebrà cinc vegades més recursos procedents de la UE que els percebuts durant l’última dècada i mitja, la qual cosa contribuirà a generar “ocupacions de qualitat associades al coneixement, a la nova indústria, a la sostenibilitat de les noves energies i a la digitalització”.

Amb aquest aire d’esperança, ha assenyalat que “a partir de demà posarem la primera pedra de la nostra transformació, farem el primer pas cap a un nou Renaixement Valencià“. L’any 2021, ha seguit, serà “l’any de l’esperança per l’arribada de la vacuna -que pretén immunitzar a quasi 200.000 persones fins a març en la seua primera campanya – i la reactivació impulsada des d’Europa”.

El cap del Consell també ha valorat l’aprovació del pressupost de la Generalitat Valenciana de 2021, amb més de 25 milions d’euros “i el suport més gran de la història de l’autogovern”, la consecució del “menys Brexit possible” i els Pressupostos Generals de l’Estat per part del Govern d’Espanya. També ha reivindicat, en aquest sentit, que el 2021 “ha de ser” l’any del finançament just a Espanya, “per justícia amb territoris com la Comunitat Valenciana, profundament discriminada, i per fer viable una Espanya d’Espanyes que suture ferides, promoga la reconciliació i genere complicitats”.

EFE

EFE

Finalment, Ximo Puig ha recordat a les 136 dones que han sigut assassinades pel terrorisme masclista en la Comunitat Valenciana durant els últims 17 anys; als 215.000 majors que viuen en soledat; als 18.000 joves que han emigrat des de l’anterior crisi; als 275.000 xiquets i xiquetes que es troben en risc de pobresa infantil, que han sigut “eclipsats per una pandèmia que no pot esborrar allò que caracteritza a una societat decent” i a la “reculada de la classe mitjana i el sorgiment de treballadors pobres que cada matí s’enfronten a la precarietat laboral”.

Finalment, el president ha instat a la societat valenciana a mostrar el seu “coratge per a evitar la paràlisi”, i “determinació per a encertar el camí”, i ha demanat “un plus d’esforç individual i col·lectiu”, perquè “el camí per a seguir avant ja ha començat”.

Més informació

0 comentaris

Encara no tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari