Habitatge dona a conéixer a Castelló les ajudes de 9,5 milions d'euros del Pla Adha i de compra jove d'habitatge

El vicepresident Héctor Illueca participa en una jornada dirigida a representants municipals en col·laboració amb la Diputació de Castelló

Habitatge dona a conéixer a Castelló les ajudes de 9,5 milions d'euros del Pla Adha i de compra jove d'habitatge
06/07/2022 -

El vicepresident segon i conseller d’Habitatge i Arquitectura Bioclimàtica, Héctor Illueca, ha destacat la importància de les convocatòries per a 2022 de dos programes d’ajudes que la Conselleria té en marxa per a facilitar la compra d’habitatge. D’una banda, el Pla Adha d’ajudes als municipis per a l’adquisició i millora d’habitatges i, per una altra, el programa d’ajudes per a compra jove. La dotació pressupostària de tots dos programes suma 9,5 milions d’euros.

Els detalls dels mateixos s’han donat a conéixer en una jornada de formació dirigida a alcaldes, alcaldesses i regidors de la província de Castelló i que ha sigut organitzada conjuntament per la Generalitat i la Diputació de Castelló. En ella, també ha participat el president de la Diputació, José Pascual Martí.

El vicepresident ha assegurat que les dues iniciatives “són estratègiques més enllà de les polítiques d’habitatge, ja que contribueixen a crear una societat més forta, cohesionada, justa i sostenible”. A més, Illueca considera que “són bones eines per a concretar la col·laboració entre els ajuntaments i la Generalitat i servir a l’interés general”.

La dotació per a l’actual convocatòria del Pla Adha és de huit milions d’euros, dels quals quatre procedeixen de fons estatals i altres quatre de la Generalitat. Per a Héctor Illueca, aquest pla és una iniciativa que va molt més enllà de l’adquisició d’habitatges. “Venim de molts anys de menyspreu a l’habitatge públic i aquesta actitud no és fruit de la casualitat, sinó d’un model immobiliari que ha pensat més en l’habitatge com a negoci que com un dret”, ha afirmat el conseller.

Per això, ara “ens toca esforçar-nos per a revertir la situació”, ha indicat el vicepresident. Per a això, aquest pla subvenciona la compra d’habitatges per part dels ajuntaments a través de mecanismes com el tanteig i retracte cedit per la Generalitat, la compra directa per emergència residencial o els concursos públics d’adquisició.

La directora general d’Habitatge i Regeneració Urbana, Elena Azcárraga, ha detallat que la incorporació de fons estatals al pla Adha es deu al fet que enguany s’emmarca en el programa d’increment del parc públic d’habitatges del Pla Estatal per a l’accés a l’habitatge 2022-2025. Unes altres de les novetats és que, a més dels costos d’adquisició, es podran finançar obres de millora i condicionament dels habitatges. Així mateix, enguany es podrà anticipar fins al 100% dels costos d’adquisició.

La primera experiència en 2021 del Pla Adha va possibilitar l’ampliació del parc públic d’habitatges de tres municipis de la Comunitat, com són Gandia, La Pobla de Vallbona i Castelló de la Plana, amb una subvenció total de 2.260.000 euros.

Municipis en risc de despoblació

Pel que respecta al pla de compra jove, el vicepresident ha explicat que les bases de la convocatòria “han sigut redactades per a atendre especialment les poblacions amb el risc de despoblament i als grups socials, en aquest cas de joves, que necessiten major atenció per part de l’administració”.

A més, considera necessari aconseguir “un equilibri territorial en el qual s’atenguen les necessitats de les grans concentracions urbanes, alhora que les del medi rural”, ha puntualitzat.

La directora general d’Emergència Residencial, Pura Peris, ha explicat que les ajudes enguany s’incrementen al mig milió d’euros, aconseguint 1,5 milions. A més, en aquesta convocatòria, la compra realitzada es finança des de l’1 de gener de 2022, el 20% amb un límit 10.800 euros, no podent superar el valor d’adquisició de l’habitatge els 120.000 euros.

Segons ha explicat Pura Peris, aquestes ajudes possibiliten l’accés a l’habitatge en la modalitat de compra per a persones joves, alhora que, en tractar-se de xicotets municipis, contribueixen també a lluita contra el risc de despoblament.

Per part seua, el secretari autonòmic d’Habitatge i Funció Social, Alejandro Aguilar, ha assenyalat entre les novetats d’enguany la priorització de la compra d’habitatges en municipis amb el risc de despoblació. Així mateix, ha assenyalat que enguany els municipis on es podrà comprar habitatges passen dels 5.000 als 10.000 habitants.

Aguilar ha recordat que l’any passat la primera convocatòria d’ajudes va possibilitar la compra d’un habitatge a 35 joves de 25 municipis de la Comunitat Valenciana per un valor d’un milió d’euros. Concretament, a la província de Castelló es van adquirir habitatges a Vilar de Canes, les Alqueries, Sant Joan de Moró i Artana.

Les ajudes es concedeixen a aquelles persones amb el contracte de compravenda pendent de formalitzar en el moment de sol·licitar l’ajuda per a un habitatge situat en un municipi rural o nucli de població de la Comunitat. Han de ser persones majors d’edat i amb menys de 35 anys, que no tenen en propietat un habitatge, amb un contracte d’adquisició i amb ingressos iguals o inferiors a 3 IPREM.

Per part seua, el president de la Diputació de Castelló considera una gran notícia l’activació d’ajudes perquè els joves puguen comprar un habitatge digne als pobles de menys de 10.000 habitants i/o en risc de despoblació, així com el Pla Adha.

Martí ha assenyalat que aquestes iniciatives són “el que els alcaldes de pobles xicotets portem molt temps esperant, perquè difícilment es pot retindre als joves en l’àmbit rural si no poden disposar d’un habitatge digne per a emprendre un projecte de vida personal o familiar”.

Des de la Diputació de Castelló “agraïm a la Generalitat l’activació d’aquests programes que vénen a reforçar les nostres polítiques sobre repte demogràfic i de lluita contra la despoblació. Una batalla que no sé si finalment acabarem guanyant, però tenim molt clar que val la pena lliurar-la, i estem posant tota la nostra obstinació”, ha conclòs Martí.

Més informació

0 comentaris

Encara no tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari