Ximo Puig remodela el Consell: "Hui comença un nou temps"

El president subratlla que el nou Consell “naix amb la missió de rellançar la Comunitat Valenciana i d’orientar l’acció de govern cap a les transformacions que marcaran aquesta dècada”

Ximo Puig remodela el Consell: "Hui comença un nou temps"
16/05/2022 -

El president de la Generalitat, Ximo Puig, ha afirmat que “hui comença un nou temps” i el Consell canvia amb ell per a “aprofundir en els tres grans eixos de la Via Valenciana”, que són, com ha recordat, l’estabilitat, l’acord i les solucions, i el farà amb l'”obligació col·lectiva” de treballar pel “progrés segur” de la Comunitat Valenciana.

Així ho ha indicat durant la seua intervenció en l’acte de pressa possessió de les noves conselleres i dels nous consellers del Govern valencià, que ha tingut lloc en el Palau de la Generalitat, amb la presència, entre altres autoritats, de la ministra de Ciència i Innovació, Diana Morant.

El president ha insistit que el nou Consell “naix amb la missió de rellançar la Comunitat Valenciana i d’orientar l’acció de govern cap a les transformacions que marcaran aquesta dècada” i té davant si “doble aspiració” de “propiciar que es visca millor en la Comunitat Valenciana” i d'”atraure més empreses, més turisme de qualitat i més talent”.

Es tracta d’un Consell amb un perfil “solvent” i “experimentat” que estarà centrat en la creació d’ocupació, l’enfortiment del benestar i la sostenibilitat justa, i tindrà “la mirada assentada en el nostre espill: la societat valenciana”, ha assenyalat.

En l’acte, han promés els seus càrrecs el conseller d’Hisenda i Model Econòmic, Arcadi España; la consellera d’Educació, Cultura i Esport, Raquel Tamarit; el conseller de Sanitat Universal i Salut Pública, Miguel Mínguez; la consellera de Política Territorial, Obres Públiques i Mobilitat, Rebeca Torro, i la consellera Innovació, Universitats, Ciència i Societat Digital, Josefina Bueno.

Un dia “simbòlic”

El responsable del Consell ha subratllat que el d’aquesta jornada és un dia “simbòlic” per dos motius. El primer d’ells és que, per primera vegada en la història, el Govern valencià té més dones que homes. “Han hagut de passar 8 segles, des del naixement de l’antic Regne, per a aconseguir aquest fet de justícia”, ha assenyalat Puig, que s’ha referit a la presència d’una sola dona entre les 102 persones que apareixen reflectides en les pintures murals de la Sala de Corts del Palau.

“El segle XXI té dues utopies possibles i necessàries: una és la igualtat real d’homes i dones i l’altra és el respecte al planeta”, ha manifestat el president, qui ha agregat que el segon fet simbòlic resideix en què en aquest dia es conforma un Consell amb la “directriu clara” de protegir el planeta, un repte que “no és un peatge”, sinó una “obligació ètica” i, a més, una “oportunitat” per a “convertir la transició sostenible en més llocs de treball”.

“El gran motor d’aquest Consell serà aprofitar el canvi energètic per a crear més ocupació, més riquesa i més benestar”, ha indicat Puig, que ha manifestat que “no hi haurà progrés sense un planeta respectat, però tampoc hi haurà progrés en un planeta sense treball i justícia social”.

El president ha indicat que les cinc persones que protagonitzen els canvis del Consell “personifiquen les virtuts necessàries per a aquest any decisiu”.

En aquest sentit, s’ha referit a la “visió de conjunt” d’Arcadi España, la mirada àmplia del qual és “imprescindible” per a situar la Conselleria d’Hisenda i Model Productiu “al servei de la transformació econòmica i l’aprofitament de cada euro dels fons europeus”.

“Aquest temps requereix un lideratge negociador, fort i, alhora, dialogant, per a defensar allò que és just per als valencians i que sempre exigirem”, ha dit.

Així mateix, també ha al·ludit a la rellevància de “la pedagogia d’una mestra com Raquel Tamarit al capdavant de la Conselleria d’Educació, Cultura i Esport”, perquè “una escola és un país a escala i exigeix una mirada oberta i integradora” per a “fer conviure totes les diversitats i per a enfortir tot allò que ens uneix”.

La nova consellera “té eixa mirada i serà fonamental per als reptes educatius, culturals i esportius que ens esperen”, ha manifestat el president, que ha destacat, entre ells, el d’impulsar la nova FP valenciana, que ja supera 100.000 estudiants.

Salt modernitzador en la Sanitat pública

En tercer lloc, s’ha referit a la triple faceta de metge, investigador i professor de Miguel Mínguez, que assumeix la Conselleria de Sanitat Universal i Salut Pública amb l’aportació d’una visió global sobre les necessitats de la postpandèmia i l’elecció de la qual per al càrrec busca també ser un reconeixement a l'”enorme treball” del personal sanitari durant la crisi de la COVID-19. “És l’hora de fer un salt modernitzador en la Sanitat pública valenciana, i només des del coneixement professional i l’empatia amb el sector és possible”, ha manifestat.

Així mateix, s’ha referit a la “determinació” d’una advocada com Rebeca Torro per a dirigir la Conselleria de Política Territorial, Obres Públiques i Mobilitat. En aquest sentit, ha assenyalat que “la seua anticipació i capacitat de gestió han sigut determinants aquesta legislatura”, en els pitjors moments de la pandèmia per a localitzar material sanitari i en la consecució d’un projecte històric com la gigafactoria de Volkswagen.

“Ara, aqueixa visió reindustrialitzadora i sostenible ha d’impregnar la Conselleria accelerant les energies renovables com a prioritat màxima, potenciant la mobilitat sostenible i activant l’obra pública per a dinamitzar l’economia”, ha remarcat.

Així mateix, ha subratllat la mirada humanista de la catedràtica Josefina Bueno, que estarà al capdavant d’Innovació, Universitats, Ciència i Societat Digital, i ha afirmat que els seus ideals serviran per a alinear-se amb els reptes d’aconseguir “més innovació que augmente les oportunitats de les empreses, més ciència que ens situe en l’avantguarda del desenvolupament i més Universitat per a fer una societat crítica, democràtica i avançada”.

Compromisos complits

El president ha destacat, d’altra banda, el treball dels consellers i conselleres sortints. En aquest sentit, ha assenyalat que “a Vicent Soler el país dels valencians li deu molt”, i “així quedarà en la història”, per haver prioritzat abans de res les necessitats de la ciutadania, com va prometre quan va accedir al càrrec.

De Vicent Marzà, també ha ressaltat el compliment del compromís d'”avançar en un país culte, just, que reduïra les desigualtats i prestigiara el valencià”, així com la seua “valentia” i la seua capacitat per a aconseguir transformació consensuada de l’Educació com a “conseller de tots”.

Sobre Ana Barceló ha indicat que “quan va prometre el càrrec, va fixar, com a prioritat, recuperar per a la sanitat pública tot allò que s’havia privatitzat, i ho ha fet amb diàleg i determinació”, i ha agregat que li la recordarà “per ser el rostre seré de la gestió de la pandèmia, la gestora del moment més difícil i la coordinadora d’una vacunació modèlica”.

Així mateix, de Carolina Pascual ha subratllat que va assumir el seu càrrec amb l’ambició de fer d’Alacant la capital de la innovació i ha aconseguit convertir-la en el “clúster innovador de la nova Comunitat Valenciana”.

Més informació

0 comentaris

Encara no tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari