El Consell aprova un decret llei per a l'ampliació del parc públic d'habitatges en la Comunitat Valenciana

Oltra: “El objetivo es dar respuesta, con carácter urgente e inmediato, a las necesidades de vivienda, agravadas por la crisis de la COVID-19”

El Consell aprova un decret llei per a l'ampliació del parc públic d'habitatges en la Comunitat Valenciana
05/06/2020 -

El Consell ha aprovat el decret llei per a l’ampliació del parc públic d’habitatges en la Comunitat Valenciana mitjançant l’exercici dels drets de tanteig i retracte.

La vicepresidenta i portaveu del Consell, Mónica Oltra, que ha comparegut en roda de premsa després de la reunió setmanal del Govern valencià, ha assegurat que el decret llei “pretén donar resposta, amb caràcter urgent i immediat, a les necessitats d’habitatge, que s’han vist agreujades a conseqüència dels efectes socioeconòmics de la COVID-19”.

Referent a això, la vicepresidenta ha destacat que el Govern valencià “considera necessari comptar amb un parc públic d’habitatges que, igual que ocorre amb altres països del nostre entorn, contribuïsca, de manera efectiva i eficaç, a garantir el dret constitucional a l’habitatge en el nostre territori”.

Per part seua, el vicepresident segon i conseller d’Habitatge i Arquitectura Bioclimàtica, Rubén Martínez Dalmau, que ha comparegut en la roda de premsa per a explicar les bases del decret llei, ha insistit que “suposarà un abans i un després en les polítiques públiques en habitatge, no sols en la Comunitat Valenciana, sinó també en la resta de l’Estat espanyol”.

En aquest sentit, Dalmau ha posat l’accent que en el decret llei “es donen, per primera vegada, les eines necessàries per a evitar que les cases on viu la gent acaben sent propietat dels fons d’inversió”.

D’aquesta manera, el decret llei per a l’ampliació del parc públic d’habitatges en la Comunitat Valenciana impulsa dret d’adquisició preferent d’habitatges per part de l’Administració en introduir, per primera vegada, la qualificació permanent de les residències adquirides mitjançant l’exercici dels drets de tanteig i retracte, la qual cosa suposa la incorporació d’aquestes al règim de protecció pública amb caràcter general i sense límit temporal.

Ajudes al comerç i l’artesania

D’altra banda, entre els acords adoptats pel Consell relacionats amb la crisi sociosanitària provocada per la COVID-19, s’ha aprovat el decret de bases reguladores per a la concessió directa d’ajudes urgents a les pimes i micropymes en matèria de comerç i artesania, que s’hagen vist afectats a conseqüència del coronavirus.

La vicepresidenta ha assenyalat que és “una prioritat per a aquest Consell el suport al comerç de proximitat i a l’artesania en el marc d’una economia equilibrada i responsable, que contribuïsca a la millora de la competitivitat de les empreses comercials i a l’adaptació dels canvis del mercat, millorant l’eficiència, la gestió i la productivitat, especialment de les petites empreses”.

Aquest decret, per tant, “dóna una resposta urgent a l’excepcional situació del sector, que s’ha vist obligat a fer unes despeses per a poder obrir les seues portes, complint amb els requisits exigits per a garantir la seguretat de comerciants i clients”, ha destacat Oltra.

D’aquesta manera, aquestes ajudes, que compten amb un import global de 7,4 milions d’euros, subvencionaran les despeses corrents en mesures de protecció, prevenció i higiene; la posada en marxa de serveis logístics de proximitat, com el repartiment a domicili, la digitalització del comerç i la implantació de la venda en línia; i les inversions d’equipament per a l’adaptació o transformació dels punts de venda per a aconseguir la protecció de comerciants i clients.

Transició a la normalitat en residències

Així mateix, el Consell ha aprovat també la resolució de la Vicepresidència i Conselleria d’Igualtat i Polítiques Inclusives per la qual s’estableix el Pla de transició a la nova normalitat de les residències de persones majors dependents, centres de dia, habitatges tutelats i Centres Especialitzats d’Atenció a Majors (CEAM).

La resolució preveu les mesures de seguretat i higiene i les organitzatives i de funcionament que s’han d’adoptar en cada fase concreta de la desescalada.

Més informació

0 comentaris

Encara no tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari