Barceló anuncia "el major increment de plantilla de la història del sistema valencià de salut"

Es crearan 606 noves places a la província de Castelló per a transformar els contractes covid vigents, temporals i conjunturals, en places estructurals i indefinides

Barceló anuncia "el major increment de plantilla de la història del sistema valencià de salut"

“Una aposta sense precedents per la sanitat pública valenciana i pels seus professionals“. Així ha valorat la consellera de Sanitat Universal i Salut Pública, Ana Barceló, l’inici del procés de creació de 6.000 noves places en la plantilla estructural del sistema de salut valencià.

Així, la creació d’aquestes 6.000 noves places és, com ha explicat Barceló, “una aposta sense precedents per la sanitat pública valenciana i pels seus professionals i suposa, en la pràctica, transformar els actuals contractes de reforç covid, conjunturals i temporals, en places estructurals i indefinides. És a dir, mantenim el nombre de contractes de reforç, però amb nous perfils i amb ocupació pública de qualitat”.

Una xifra que suposa un augment del 12% respecte a les places actuals, “el major increment de plantilla que s’haja realitzat mai en la història del sistema valencià de salut des de la seua creació”, ha insistit la consellera.

Ampliació en dues fases

L’ampliació de plantilla s’escometrà en dues fases. La primera es desenvoluparà de manera imminent, en aquestes pròximes setmanes, i suposarà la creació de 5.040 places que podran anar ocupant-se a partir de l’1 de maig. Una primera etapa en la qual “s’ha prioritzat Atenció Primària, Salut Mental, Salut Pública així com urgències i emergències”, ha informat Ana Barceló.

Es tracta majoritàriament de contractacions per a Infermeria i Medicina (entorn de 3.000). Concretament, es destinaran 1.889 places a infermeria, 979 a metges, 453 a TCAE, 397 a auxiliars administratius, 272 a zeladors, 178 a fisioterapeutes, 114 a treballadors socials, 109 a psicòlegs clínics, 150 a informàtics, 120 a tècnics de laboratori, 45 a farmacèutics i 30 a enginyers.

Per nivells assistencials, aquest primer grup es concreta en 2.691 reforços en les plantilles dels hospitals (611 per a facultatius i 1.215 per a infermeria, entre altres categories). D’ells, 24 facultatius i 62 infermeres s’assignaran al SAMU; 209 facultatius a les urgències hospitalàries; i 20 metges i 45 infermeres a les unitats d’hospitalització domiciliària.

En una primera fase es crearan 5.040 places que començaran a ocupar-se a principis del mes que ve i es prioritzarà Atenció Primària, Salut Mental, Salut Pública i urgències

A més, hi haurà 1.613 places més per a Atenció Primària i Comunitària (310 seran ocupades per metges de família, 599 es destinaran a infermeria, 316 a auxiliars administratius i 64 per a professionals de treball social).

Es crearan, així mateix, 259 places per a Salut Mental (42 psiquiatres, 100 psicòlegs clínics, 44 infermeres, 33 treballadores socials i 24 terapeutes ocupacionals, entre altres) i 157 per a Salut Pública (30 per a infermeria, 12 veterinaris, 16 farmacèutics, 8 per a metges de salut pública, 13 per a tècnics documentalistes i 10 per a tècnics de salut ambiental).

Per províncies, es crearan 606 places a la província de Castelló (el 12%); 1.751 a Alacant (el 34,7%) i 2.683 a València (el 53,3%), tenint en compte que en aquesta última, part de les places assignades reforçaran els serveis centrals de Salut Pública i de la Conselleria.

Per a tancar les contractacions i començar a incorporar professionals des de l’1 de maig, els departaments de salut començaran a contactar amb els professionals inscrits en la bossa de salut a partir del 20 d’abril. Per aquest motiu, barceló ha demanat als professionals que estiguen inscrits en la bossa “que estiguen especialment atents durant aquests dies per a ajudar-nos a agilitar al màxim les gestions de l’ocupació de les places”.

La consellera de de Sanitat Universal i Salut Pública, Ana Barceló, en roda de premsa

Segona fase a partir de setembre

Després d’aquesta fase inicial, a partir de setembre s’escometrà una segona amb les places restants. Aquesta altra etapa se centrarà quasi exclusivament a finalitzar el procés d’increment de places en els centres hospitalaris i, amb un traç més fi, respondre a les necessitats més específiques dels diferents serveis.

En paral·lel a l’augment de places estructurals, s’estan desenvolupant els exàmens dels processos selectius corresponents a les Ofertes Públiques d’Ús dels anys 2017, 2018 i estabilització de 2019, els exàmens de la qual es van retardar a causa de la pandèmia. Es tracta de més de 110 convocatòries per a més d’11.500 places en les quals s’han inscrit més de 165.000 persones.

Aquestes dues iniciatives es completen, a més, amb el desenvolupament del Marc Estratègic d’Atenció Primària, que incorpora una inversió de 326 milions d’euros en dos anys que dotarà a aquest nivell assistencial de més recursos, un nou model assistencial amb més capacitat resolutiva i un nou model organitzatiu, així com amb el decret per a ocupar les places de difícil cobertura.

“Adaptem i reforcem les estructures, recursos i personal del sistema sanitari perquè puga respondre millor als reptes actuals i els emergents, tant relatius a l’Atenció Primària, com la Salut Mental, la Salut Pública, les urgències i emergències, així com l’atenció hospitalària i especialitzada”, ha conclòs Barceló.

Més informació

0 comentaris

Encara no tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari