García: “No cessarem a aconseguir els reptes de la legislatura, però la prioritat és guanyar la batalla a la COVID-19”

L’alcalde de Nules, David García, destaca la importància de consumir en el comerç local com a font de riquesa i ajuda directa a les famílies

El repartiment d’aliments i medicaments a domicili, la fabricació i lliurament de mascaretes a les persones més vulnerables o el treball dels cossos de seguretat per a protegir la salut dels veïns i veïnes han sigut, per a l’alcalde de Nules, essencials en la lluita contra la pandèmia del coronavirus. Després d’uns mesos des de la volta a la “nova normalitat”, David García destaca els nous reptes del consistori, que passen per l’impuls al comerç local o les ajudes a famílies perquè, encara que manté que l’equip de govern “no cessarà” a aconseguir els reptes de legislatura, la salut va sempre per davant.

Com heu viscut la pandèmia de la COVID-19 a Nules?

Han sigut i estan sent mesos difícils. Ningú s’esperava en ple segle XXI i en 2020 viure un any com el que hem viscut. Hem hagut de suspendre qüestions que no ens imaginàvem que no podríem gaudir en el nostre dia a dia, les nostres festes, tradicions i aquells actes que són vitals i normals. A l’Ajuntament han sigut uns mesos en què hem hagut de reconvertir-nos, reconvertir la nostra administració i prioritzar un altre tipus de serveis de cara al ciutadà.

Una de les decisions que s’han acordat en aquest sentit ha sigut la cancel·lació de les festes. Per què és tan important que la gent prenga consciència d’aquesta pandèmia?

Des del primer moment s’ha intentat posar èmfasi en la ciutadania, en la responsabilitat individual i social perquè, com diuen les autoritats sanitàries, és l’única manera de prevenir els contagis i d’evitar el col·lapse del sistema sanitari. Ara sembla que està tot més controlat, però vam tindre un moment en el qual tots vam veure imatges dels hospitals que no donaven més de si. Fins que no hi haja una vacuna que realment siga efectiva i pose aturada a aquesta pandèmia, l’única vacuna és la de la prevenció, i aqueixa depén de nosaltres i de cadascun de nosaltres, de seguir els consells que ens donen les autoritats i de complir les normes. Nosaltres des d’ací, des de l’Ajuntament de Nules, a través de la Policia Local, des del primer moment hem intentat fer complir les normes imposades.

Eixe pressupost que teníeu destinat a les festes, l’heu destinat a fins socials, tant a famílies com autònoms. En què consisteixen aquestes ajudes?

A l’Ajuntament de Nules vam haver d’aprovar un pressupost l’any 2020 una vegada iniciada la pandèmia, a l’estiu. Era un pressupost d’emergència social que tenia diversos pilars. La primera prioritat va ser pagar als proveïdors totes les factures que es podien deure de l’exercici anterior del 2019. La primera prioritat era injectar diners per serveis prestats a autònoms i primeres empreses que són els que treballen per aquesta administració i, per descomptat, reequilibrar el pressupost per a tot allò que no s’anava a executar, una sèrie d’esdeveniments que l’ajuntament va suspendre de manera preventiva i no s’han dut a terme.

La part dels diners que no es va destinar a pagar factures va ser destinada a una partida de 170.000 euros, si no recorde malament, que es va acordar per part d’altres grups municipals en els Pactes per la Reconstrucció. Principalment, volíem incentivar l’economia local.

“He intentat dur a terme iniciatives per a protegir a la ciutadania en tot moment”

La primera iniciativa era augmentar ajudes d’emergència social perquè durant la pandèmia s’ha vist a moltíssimes famílies que fins ara no eren demandants de bancs d’aliments. Dotem d’ajudes, tant directament des de l’Ajuntament, com a través dels bancs d’aliments de Càritas i Creu Roja que tenim en el municipi.

Segona qüestió: posar en marxa la campanya Activa Nules, una campanya comercial, de promoció del desenvolupament local i l’economia. Hem posat missatges en l’àmbit social sobre per què és important consumir en les empreses del municipi. També, hem activat 20.000 euros directes en premis perquè les persones des de l’1 de setembre fins al 20 de setembre consumisquen en comerços del municipi amb un passaport amb deu caselles. Amb haver ajudat la campanya en almenys 10 euros, un entra en un sorteig de 50 vals que es realitza mensualment.

El tercer pilar ha sigut dotar amb més de 30.000 euros d’ajudes directes per a autònoms i petites empreses que hagen tingut pèrdues durant l’estat d’alarma per haver hagut de cessar la seua activitat. Són bases que aprovem en l’últim ple del mes de setembre i en els pròxims dies farem públiques.

Quin balanç estan fent els comerços i l’hostaleria de Nules sobre aquestes ajudes?

Durant l’estat d’alarma quan es va restringir la mobilitat, l’Ajuntament va fer un llistat de les empreses que prestaven serveis a domicili i, de manera periòdica, anàvem enviant-lo pel canal de WhatsApp que tenim a l’Ajuntament als nostres veïns per a acostar les botigues a la llar.

En el moment en què vam poder i es van obrir els comerços, l’Ajuntament va entregar un kit sanitari a tots els comerços i bars: màscares per als treballadors i clients, algunes pantalles protectores i algunes ulleres de protecció per a les perruqueries. També aprovem de seguida bonificar la taxa de terrasses al 100% en 2020. No s’ha cobrat res de la taxa de terrasses als bars i restaurants i flexibilitzem l’ordenança perquè cada local puga muntar tantes taules com espai hi haja disponible. Entenem que a l’aire lliure és millor la situació per a prevenir els contagis i, en segon lloc, això permet més distància en alguns locals.

També es va aprovar de forma consensuada amb els locals d’oci nocturn, abans que es decretara el seu tancament, un distintiu de Nules Oci Segur, en el qual acordem una sèrie de mesures que eren més restrictives de les que marcava la mateixa normativa. Posàvem un distintiu de la Policia Local i almenys una vegada a la setmana anava sense previ avís a controlar que totes les mesures es dugueren a terme. D’aquesta manera es donava seguretat a la ciutadania.

Al final, l’Ajuntament ha intentat focalitzar, des de totes les regidories pertinents, treballar amb el comerç local. L’Ajuntament local ha de ser el primer client del comerç local i, sempre que es puga, consumir en comerços i empreses del municipi.

D’eixos pactes de la Reconstrucció que van ser secundats per unanimitat, en la part social, què em destacaries?

Dos temes. Un el que hem comentat de les ajudes pels passaports que són 20.000 euros que seran un servei que tindrà el veí. I eixos més de 50.000 euros que hem destinat d’ajudes d’emergència social, per a aquelles famílies que més ho necessiten. També record, que des del minut un l’Ajuntament ha repartit màscares a aquells veïns que ens les van demanar sense cap mena de problema. Entregàrem mascaretes en aquells moments en els quals no era possible comprar-les en els supermercats ni en les farmàcies, especialment a la població vulnerable i, a aquells que havien donat positiu en Covid, per a protegir el seu entorn social. He intentat fer iniciatives per a protegir a la ciutadania en tot moment.

Sens dubte, Activa Nules és una de les iniciatives estrela perquè reverteix eixos diners en la vida comercial del mateix Nules. A hores d’ara, em pots fer un balanç que t’hagen transmés els mateixos comerços de com està funcionant?

Està funcionant de manera positiva perquè cada dia s’estan adherint més comerços, la qual cosa significa que la gent demanda quan va als comerços el segell. Per exemple, el divendres passat vam fer el primer sorteig del primer mes de setembre i ja s’han sortejat els primers 50 vals. Això significa que més de 50 persones han participat en el primer mes i això va a més a mesura que s’acoste l’època de Nadal que és quan augmenta el consum.

Comprar en el comerç del municipi crea riquesa local. L’objectiu és ajudar a les famílies de la localitat”

Hem d’agafar consciència de l’important que és comprar en el comerç local. Els missatges que llancem a través de les xarxes són que comprar en un comerç del municipi és segur respecte a anar a superfícies on hi ha multitud de persones. El mateix Ajuntament va realitzar un curs de neteja i desinfecció per a comerciants per a prendre totes les mesures possibles. Comprar en el comerç del municipi crea riquesa local, l’objectiu és ajudar a les famílies de la localitat. Ara estem treballant a identificar quantes famílies viuen directament del comerç del municipi perquè siguem conscients de quanta gent es quedaria en la desocupació o hauria de reinventar-se. Hi ha molts comerços que han passat de generació en generació i ens ofereixen de tot sense haver d’eixir del municipi.

Una de les vostres apostes ha sigut convertir Nules en un Smart City. Què suposa això?

A Nules hem secundat molt l’emprenedoria. Aquest 2020 és el tercer any consecutiu que tenim un projecte que es diu el Hervidor de Empresas, pel qual cada any dins del Projecte Natiu, se seleccionen deu projectes d’emprenedors que, o tenen idees, o recentment han iniciat un projecte empresarial però no fructifica. En aquest “bullidor” tenen uns tutors que els acompanyen durant un any i empreses patrocinadores del municipi injecten diners en aquests projectes per a ajudar-los en les seues idees.

Un dels projectes de 2020 era el de digitalització a través de Wifi Club, on hi ha diferents comerços i empreses que s’han adherit a Wifi Club. És una manera perquè els clients puguen tindre wifi gratuït i, alhora, les empreses puguen llançar campanyes i promocions a través d’aqueix wifi exclusiu. És un projecte pioner i nosaltres volem donar exemple a secundar un dels projectes que està bullint per a, a poc a poc, anar digitalitzant el municipi i avançar a l’era digital, que és el que ara correspon.

Una de les principals preocupacions, i més en pandèmia, és l’ocupació. Vosaltres heu impulsat una agència de col·locació local. Per què és important llançar-la i quines funcions està desenvolupant en aquests temps en els quals una de les prioritats és que la gent torne a tindre treball?

Aquesta agència de col·locació local es fa a través d’un conveni entre el Desenvolupament Local de l’Ajuntament amb la Cambra de Comerç de Castelló, pel qual diverses hores a la setmana el servei d’atenció en l’edifici Natiu es presta a qualsevol aturat perquè puga emplenar un formulari amb la seua experiència laboral i formació. Tenim un registre local d’aturats i el que intentem és que les empreses del municipi ens envien les demandes de personal tant a curt termini com a mitjà i llarg termini. D’aquesta manera, a més de filtrar una oferta de treball, també volem organitzar formació als aturats per a poder cobrir les necessitats de les empreses.

Canviant d’assumpte totalment, l’Ajuntament de Nules està treballant al costat de Betxí, les Alqueries, Artana i Eslida a crear una mancomunitat local. Per què és important que compteu amb una mancomunitat?

És important en general crear sinergies entre municipis. Tots els pobles volem tindre de tot i, a vegades, és important crear sinergies. Per exemple, nosaltres tenim creat un pacte territorial per l’ocupació amb deu municipis d’ací de la Plana Baixa i en polítiques d’ocupació anem en projectes conjunts. En l’àmbit turístic estem treballant junts en la marca el Sud de Castelló perquè si podem oferir els recursos de tots és molt més atractiu de cara als possibles potencials turistes.

També s’ha treballat molt en els últims anys en el tema de la defensa de l’agricultura a conjunt entre aquests municipis de la zona. I ara hem obert una nova fase de programació amb el tema de serveis socials instat per l’Agència Valenciana. Entenen que cal mancomunar àrees de més de 20.000 habitants. A part de cada municipi poder continuar prestant de manera individual el que és l’atenció bàsica de serveis socials, mancomunar els serveis d’atenció primària com a temes de violència de gènere, d’atenció a la infància, temes d’assessorament a la immigració i, per descomptat, la posada en marxa de centres de dia que tanta falta fan als nostres pobles.

Vam tindre la reunió no fa molt amb el director general i ara estem treballant en tot el tema legal i burocràtic per a posar en marxa la mancomunitat.

Quan creieu que la mancomunitat veurà la llum?

Jo espere que en el 2021 puga crear-se i siga una realitat.

En aquesta pandèmia, no sé en què mesura els vostres reptes de legislatura hauran de ser reprogramats. O creieu que podreu complir el vostre objectiu?

Evidentment, com he dit abans, hem hagut de reconvertir-nos i reconvertir l’Ajuntament. Les propostes programàtiques i els acords que es van aconseguir a l’inici de la legislatura no els deixarem estar, no deixarem de cessar en què siguen una realitat. De fet, continuem complint cada dia alguns dels compromisos que adquirim, però és cert que les prioritats han canviat i ara el punt primer és guanyar la batalla a la Covid i que no muira ningú del nostre municipi. Això, òbviament, no estava ni en el programa ni en els acords de governabilitat. Qualsevol mesura que haja de prendre perquè això siga una realitat està per davant.

Com has viscut la pandèmia en l’àmbit personal?

Amb molta responsabilitat. Sobre el 14 de març van canviar totes les qüestions municipals. Calia reorganitzar de hui per a demà l’Ajuntament. Nosaltres no tanquem mai l’Ajuntament de Nules a la ciutadania, es van tancar portes i va haver-hi gent que va haver de fer teletreball i una altra gent que havia d’atendre presencialment ací a les persones amb cita prèvia.

Vam haver de posar en marxa, en temps rècord, diverses iniciatives que vull posar en valor. Vam posar en marxa un programa de proveïment d’aliments i medicaments a domicili. Els ciutadans telefonaven i ens feien el seu comanda d’alimentació o de qualsevol tema bàsic que podien necessitar. L’Ajuntament, el mateix dia el gestionava i el comprava en els supermercats i en les farmàcies i, el mateix dia s’entregava a les persones sense cobrar res. La prioritat era entregar. Quan havia passat ja l’estat d’alarma vam anar parlant amb les persones perquè pagaren la factura corresponent a la cooperativa d’aliments i a la farmàcia corresponent.

Hi havia dies que teníem entre 10 i 15 comandes que es tramitaven per part del personal en atenció al públic i després eren repartits a domicili per part dels voluntaris de protecció civil. També els voluntaris de protecció civil anaven cada dia a l’Hospital de la Plana i a l’Hospital Provincial per a recollir tots els tractaments d’aquelles persones del municipi perquè no es desplaçaren. Va haver-hi una cooperativa que s’havia de posar en marxa, més tot l’operatiu de lliurament de mascaretes reutilitzables a les famílies, més tot l’operatiu de Policia Local que va caldre posar i controls per a fer complir les mesures de confinament. I, a més, vam posar en marxa una sèrie de mesures per a agrair, sobretot als xicotets, haver estat complint les mesures de confinament. Per això, tots els dissabtes a la vesprada es creava una caravana amb vehicles d’emergències de Policia Local, Protecció Civil, Creu Roja, Guàrdia Civil, Bombers i es recorrien durant hores tots els carrers del municipi per a agrair tot el que estaven fent per a superar la pandèmia. També es visitaven les residències i el centre de salut per a agrair al personal el treball que estaven fent.

Estic profundament orgullós i satisfet de tota la gent que de manera altruista va col·laborar perquè això isquera bé. Des de persones, sobretot dones que estaven en els seus habitatges fent màscares que després repartim a la població, des d’agricultors i maquinària agrícola que de manera altruista totes les nits eixien per la localitat a desinfectar les vies públiques, en fi, tanta gent que va participar perquè tot això fóra una miqueta menys dolent.

Després també vaig viure això amb una miqueta de por, por davant la incertesa de què passarà, d’exposar-te d’alguna manera, d’estar sempre ací i de contagiar-te i, sobretot, contagiar als teus, que és el que més ens ha preocupat a tots, però per sort, del meu entorn familiar cap hem passat per això. Són moltes mesures que en l’àmbit personal i familiar s’han hagut de prendre com és lògic, encara que ens dolga, però ara les circumstàncies sanitàries són les que són i esperem que això passe prompte i que puguem tornar a viure amb absoluta normalitat allò que fins fa uns mesos no posàvem en dubte.

Més informació

0 comentaris

Encara no tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari