La tercera ona de la pandèmia ja supera a la primera: "tenim valors de transmissió elevats i es comença a col·lapsar el sistema"

“La vacuna contra la Covid-19 és segura. No hi ha hagut cap cas destacable d’efectes secundaris”

La tercera ona de la pandèmia ja supera a la primera: "tenim valors de transmissió elevats i es comença a col·lapsar el sistema"
25/01/2021 -

La Comunitat Valenciana està vivint una situació crítica a causa de la pandèmia del coronavirus. Després de les dates nadalenques, la tercera ona ha agafat força i, cada dia, el nombre de contagis creix substancialment. Una “situació greu”, com ha qualificat la consellera de Sanitat, Ana Barceló, que ja comença a saturar el sistema sanitari.

Però, quan arribarem al pic d’aquesta onada de casos? El ritme de vacunació està sent l’adequat? I una altra de les incògnites, com és d’efectiva la vacuna? De tot això parlem amb Santiago Elena, viròleg i codirector de l’Institut de Biologia Integrativa de Sistemes (I2SysBio), centre mixt del CSIC i la Universitat de València.

Si comparem aquesta tercera ona de la pandèmia amb la primera, està sent més crítica?

En termes de números absoluts, sí. Estem arribant a valors de transmissió importants, nombres de contagis elevats i es comença a saturar el sistema sanitari. I això és, precisament, la gravetat de tot aquest virus. No tant el nombre de morts, ja que continua tenint una mortalitat relativament baixa, sinó el col·lapse del sistema.

Quines mesures són necessàries per a frenar una altra vegada aquesta onada de contagis?

Això és com un déjà-vu, i tots sabem com es va solucionar: amb el confinament. És important endurir les restriccions i, si al final, cal arribar a un confinament, és millor fer-lo ja durant dues setmanes i, després, fer una desescalada gradual, però fent-ho millor que al maig. I tot això, per descomptat, combinant-ho amb el procés de vacunació, que fins ara ha anat a bon ritme. D’aquesta manera, per a estiu podríem tindre-ho tot, més o menys, controlat. Ara bé, també és important que la societat complisca amb les mesures. No pot ser que si no es pot quedar a sopar, queden per a berenar… Crec que moltes persones no són conscients del que està passant.

Per què creus que no existeix eixa conscienciació?

Crec que s’ha normalitzat la situació. La primera ona ens va agafar de sorpresa, el tema del confinament va espantar molt… però, excepte aquelles persones que l’han viscut de prop i de manera greu – que continua sent una proporció xicoteta, és a dir, 1.000 de cada 100.000 – la resta l’ha normalitzat. Diguem que seria com quan parlen de les morts per accident de trànsit. Al final, la gent ha perdut la por del principi, que li parlen de contagis i morts és el normal i ja forma part de la vida quotidiana.

Quan s’espera arribar al pic d’aquesta tercera ona?

D’acord amb el director del Centre de Coordinació d’Alertes i Emergències, Fernando Simón, estem començant a tindre millors indicadors Llavors, posant-nos en el pitjor, començaríem a veure els últims infectats de les dates nadalenques a la fi d’aquesta setmana. Exactament quan arribaríem al pic de la tercera ona no sabria dir-te, però sí que hauríem de començar a notar una frenada.

Vindrà una quarta ona?

Si ens vacunàrem tots, i al ritme esperat, cap a l’estiu podríem tindre al 30% de la població immunitzada. És cert que està lluny d’eixa immunitat de grup – seria el 60% – però ja és una xifra que ajuda. Llavors, amb la vacunació, i juntament amb la no relaxació de mesures, seria complicat que tinguérem una quarta ona. Jo crec que si no la patim a principis d’estiu, i el passem amb uns indicadors raonables, aconseguint la immunitat de grup entre els mesos de setembre – octubre, ja no hi haurà quarta ona.

Continua existint eixa por a la vacuna?

Hi ha hagut molts ‘bulos’ que han fet molt de mal respecte a la confiança de la societat en la vacuna. S’han dit autèntiques animalades, que no són certes. De fet, a Anglaterra ja han vacunat a milions de persones, i no hi ha hagut cap cas destacable d’efectes secundaris. La vacuna és segura i crec que la gent, a poc a poc, s’està adonant. Òbviament, quedarà un residu de persones més poc inclinades a la vacuna, però majoritàriament crec que la por es passarà i s’acabaran vacunant.

A més de la de Pfizer i Moderna, es preveu que prompte s’incorporen noves vacunes?

Sí, de seguida s’incorporarà la d’Oxford, i també tindrem la de Johnson & Johnson, perquè les dues vacunes xineses i la russa no passen els criteris de seguretat de l’Agència Europea del Medicament.

Serà necessari vacunar-se cada any o aquesta vacuna aporta una major immunitat enfront del virus?

Encara és prompte per a saber-ho. El pitjor escenari és que fora com el virus de la grip i, cada any, ens hagueren de vacunar. Per contra, la millor situació seria una vacuna que funcionara per a tota la vida, com la de la pallola o la varicel·la. Entre eixos dos extrems, hi ha tot un ventall de possibilitats com, per exemple, que ens l’hagueren de posar cada dos anys o cada quatre. Caldrà esperar aproximadament un any per a veure com funciona i quanta immunitat ofereix la vacuna.

Per què s’està vacunant a persones que ja han passat el virus si, en teoria, haurien generat els mateixos anticossos?

És una mesura de seguretat addicional. En teoria, estrictament parlant, no faria falta perquè ja els hauria generat i tindria una immunitat que duraria el que durara, però com existeix eixa incertesa de quanta gent l’ha passat i quanta no, si es va tindre una càrrega viral molt alta, etc. s’opta per vacunar a tota la població per a la seua estandardització.

Quan recuperarem una major normalitat?

Per exemple, respecte a poder viatjar, crec que dins d’Espanya, amb llibertat absoluta, i a Europa al 90% i, per descomptat a països més desenvolupats com el Japó, Austràlia o el Canadà, a partir de l’estiu serà bastant factible. Ara, viatjar a Àfrica, Sud-amèrica… no s’estan vacunant al mateix ritme que nosaltres, i crec que continuaran havent-hi bastants restriccions perquè, encara que tu pugues estar vacunat, el perill ja no seria que l’agafares, sinó que el pogueres portar a la roba, podrien haver-hi variants noves, etc.

I, respecte a la celebració de festes populars, doncs bo la possibilitat que es puguen celebrar aquest estiu és ací. És més factible que l’any passat perquè ara tenim la vacuna. Llavors, si tot va bé, és possible que puguem tindre una certa normalitat. No serà com sempre, però millor que l’any passat sí.

Més informació

0 comentaris

Encara no tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari