Més de 19.000 hectàrees calcinades en l'incendi de Begís

Malgrat les favorables condicions climàtiques, el foc segueix sense control, sobretot cap al sud del perímetre

Més de 19.000 hectàrees calcinades en l'incendi de Begís
19/08/2022 -

L’incendi forestal de Begís que està afectant la comarca de l’Alt Palància i a part de la comarca valenciana dels Serrans, continua calcinant allí per on passa sense control. Fins al moment, les flames han arrasat més de 19.000 hectàrees, segons informen des de la Generalitat València.

Durant la nit, les flames han tingut una evolució lenta en tot el perímetre afectat, excepte en la part sud-est, la que afecta la província de València, on el foc ha tingut un comportament més virulent. No obstant això, continua existint flama en tots els sectors de l’incendi.

Gabriela Bravo, consellera de Justícia, Interior i Administració Pública, ha informat després de la reunió del Puesto de Comandament Avançat a primera hora que els medis terrestres i aeris han hagut de concentrar-se en la zona sud-est, pròxima al Santuari de la Cova Santa de la localitat de les Alcubles, on les flames han sigut “molt violentes”.

Equips actius

Durant tota la nit i des de primera hora del matí estan treballant en l’extinció de l’incendi de Begís 12 unitats de Bombers Forestals de la Generalitat, 26 dotacions de bombers de la Diputació de Castelló, del Consorci de València, de l’Ajuntament de València i de Castelló de la Plana, així com efectius de la Unitat Militar d’Emergències.

A més, s’han incorporat un total de 35 mitjans aeris que se centraran a atacar la zona sud-est, la més virulenta actualment, amb 12 mitjans de la Generalitat Valenciana, 20 del Ministeri per a la Transició Ecològica i Repte Demogràfic i 3 del Govern d’Aragó.

Declaració de zona catastròfica

Ximo Puig va declarar que s’està estudiant des de la Generalitat demanar al Govern la declaració de zona catastròfica en els terrenys forestals afectats pels incendis de la Vall d’Ebo i Begís, encara que recalca que la “gran prioritat” de moment és extingir-los i salvaguardar la seguretat de les persones.

“El bosc mediterrani es recupera, afortunadament. És resilient. El que és clar és que es tardarà dècades a tornar a tindre una muntanya com el que teníem a Vall d’Ebo o l’Alt Palància (Castelló)”, ha declarat, després de reiterar la seua “enorme tristesa i dolor” per les més de 30.000 hectàrees calcinades.

Puig ha garantit que la Generalitat impulsarà les tasques de reforestació “quan es puga”, a partir d’una planificació basada no sols a replantar el cremat. Ha advocat així per una “gran acció reforestal” tant en la Comunitat Valenciana com en el conjunt d’Espanya per a combatre el canvi climàtic, ja que “el bosc és el gran captador de CO₂”.

Més informació

0 comentaris

Encara no tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari