Ximo Puig anuncia mesures excepcionals contra el coronavirus perquè "cal reaccionar amb contundència"

Ximo Puig anuncia mesures excepcionals contra el coronavirus perquè "cal reaccionar amb contundència"
24/10/2020 -

El president de la Generalitat, Ximo Puig, ha anunciat aquest dissabte mesures excepcionals per a fer front a l’emergència sanitària provocada pel coronavirus perquè, encara que la Comunitat Valenciana és la comunitat peninsular amb la incidència del virus més baixa, “la situació empitjora i cal reaccionar amb contundència” per a protegir la salut dels valencians i valencianes.

En aquest sentit, el president, en una declaració institucional des del Palau de la Generalitat, ha advertit que “el risc és innegable”, per la qual cosa “és urgent reforçar les mesures que frenen la propagació del virus i protegisquen la salut”. En aquest moment, “perdre temps significa perdre vides, ocupacions i benestar”, ha assegurat Ximo Puig.

El cap del Consell ha detallat les mesures de la Conselleria de Sanitat, publicades aquest dissabte en el Diari Oficial de la Generalitat Valenciana, que entren en vigor a 1 de la matinada d’aquest diumenge i que es mantindran fins al 9 de desembre.

En concret, la resolució de la conselleria, tal com ha detallat el president, comporta la restricció de la mobilitat nocturna en tota la Comunitat Valenciana entre les 12 de la nit i les 6 de la matinada. “És inajornable evitar la concentració i deambulació de persones en la franja nocturna en què es produeixen botellots i festes privades en domicilis particulars”, ha assenyalat el cap del Consell, ja que “dos de cada tres brots tenen origen social amb una gran incidència de l’oci nocturn no reglat”.

A més, en només tres mesos, la Conselleria de Justícia ha rebut més de 20.000 actes de propostes de sanció. El focus de contagi, en el 90% de les infraccions greus i molt greus, es deriven de reunions socials i de festes contràries a la normativa sanitària que se celebren en xalets, habitatges o cases de camp.

Per tant, en la franja horària de les 12 de la nit a les 6 del matí només podran transitar pel carrer aquelles persones que vagen a treballar, que tornen a casa del treball, o que es desplacen per una causa de força major, com una urgència mèdica o l’atenció d’una persona dependent.

A més, es limita a 6 persones el nombre màxim de membres en una reunió de caràcter familiar o social en espais públics i privats entre persones no convivents.

D’altra banda, els jardins i zones d’esplai a l’aire lliure sol podran estar oberts des de les 8 del matí i fins a les 10 de la nit.

Establiments d’hostaleria

Respecte als establiments d’hostaleria i restauració, la resolució estableix les següents mesures: el consum serà sempre en taula, mai en barra; les taules seran d’un màxim de 6 persones; i els establiments tancaran a la mitjanit. Així mateix, queda prohibida la venda d’alcohol entre les 10 de la nit i les 8 del matí, excepte en hostaleria i restauració.

La resolució incorpora, com a recomanacions, l’ajornament de les activitats familiars o socials que no siguen imprescindibles, així com la limitació de l’activitat social en les pròximes setmanes.

“L’hora del patriotisme cívic”

“Serà un esforç, ho sabem, però quina és l’alternativa? La coneixem massa bé i no la volem”, ha asseverat el president, que ha fet una crida a la ciutadania valenciana: “Per damunt de totes les normes està la responsabilitat individual”. Per al president, “ara és el moment de fer un esforç major per part de tota la població”.

“Aquesta és, si m’ho permeten, l’hora del patriotisme cívic: El patriotisme dels valors que ens agermanen”, ha asseverat el titular de la Generalitat, que ha apel·lat a “la responsabilitat d’una societat madura que assumeix les seues obligacions, la solidaritat amb qui pot caure malalt o perdre la vida i la fraternitat de qui no és indiferent amb la salut i a la situació econòmica i laboral dels seus veïns i veïnes. És l’hora d’aqueix patriotisme responsable, solidari i fratern”.

En aquest context, el president ha apel·lat especialment als joves: “Teniu un paper crucial perquè sou el futur i perquè aquesta Comunitat serà el que vosaltres decidiu. Tinc confiança plena en vosaltres”.

Durant la seua declaració institucional, el president de la Generalitat ha advocat per “una solució comuna per a tota Espanya i modulable segons la situació de cada territori per a afrontar millor aquesta segona ona de la pandèmia”. En aquest sentit, ha comunicat la sol·licitud al Govern de la declaració de l’Estat d’Alarma. “És l’instrument jurídic més útil per a afrontar aquesta difícil conjuntura des de la unitat d’acció i amb esperit de cogobernança”.

El cap del Consell ha fet també una crida al conjunt de governs autonòmics i de les forces parlamentàries representades en el Congrés perquè secunden aquesta proposta “abans que siga massa vesprada. No centrifuguem la responsabilitat: ni governs, ni oposicions”. Al seu judici, “ací no estem per a confrontar, sinó per a ajudar i per a protegir als ciutadans. Estem a la meitat d’una pandèmia global: que ningú ho oblide”.

El president ha conclòs la seua declaració institucional mostrant la seua confiança en la responsabilitat dels valencians i valencianes: “Ho aconseguim quan estàvem molt pitjor. Ara ho aconseguirem de nou”.

Més informació

0 comentaris

Encara no tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari